Week 36: plastic dieet

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 36: plastic dieet

De maand juli is de maand waarin het plastic dieet van start is gaat. Wij doen mee natuurlijk. Kijken hoe we het nog beter kunnen doen. Ze vragen je ook om een foto te maken van al je plastic aankopen van een week. De bovenstaande foto is onze foto. Het kan dus altijd beter, anders had er wel een lege foto gestaan… Als je naar de website gaat www.plasticdieet.nl dan krijg je allerlei tips. Stap voor stap kom je dan dichter bij een plasticvrij leven. Ik zal ze hier ook nog kort toelichten.

Tip één, hoe kan het ook anders, heeft alles te maken met het boodschappen doen. Ik heb het al eerder gezegd, maar daar kun je echt, zeker wat plastic betreft, een grote slag mee slaan! Boodschappen doen zonder verspilling, zonder plastic vereist wel wat planning vooraf. Maak een boodschappenlijst voor de hele week. Schrijf op wat je elke avond wilt eten, zit daar een gerecht met vlees of vis bij? Neem dan ook een bakje mee waarin je dat kunt vervoeren.

Het lastigst eraan vind ik als je ergens naar toe gaat. Dan moet je ook van te voren bedenken dat je iets te eten en te drinken mee ‘moet’ nemen. Zo kocht ik laatst een flesje chocomel… Slecht eigenlijk. voor je lichaam als het milieu, maar stiekem ook wel weer een keertje lekker… Kiezen tussen gezond en goed bezig zijn en gemak blijf ik soms ook nog wel lastig vinden. Zeker wanneer ik honger heb en in de winkel sta. Nooit een goed idee eigenlijk, met trek de winkel ingaan…

Wat is tip één dan? Neem je eigen tas mee naar de winkel. Zo simpel, maar nog zo hard nodig! Hoeveel mensen gaan als een kip zonder kop de deur uit, vergeten daarbij hun tas en kopen er een aan de kassa. Jammer. Hier kan namelijk een grote slag mee geslagen worden. Ook al gebruik je de tas nog een keer, na een aantal keer gaat het stuk. Zoals je weet kan niet al het plastic gerecycled worden, dus dan wordt het verbrandt of eindigt het voor eeuwig in de natuur.

Een tweede tip is, daar is die weer, neem ook je eigen zakjes mee om je groente en fruit in te vervoeren. Die zakjes die liggen bij de groente en fruit afdeling worden maar heel even gebruikt en eindigen dan in de prullenbak. Zo zonde. Ben je je zakjes vergeten, plak dan je weegsticker op het product zelf of kies een papieren zak. Liever ook niet, maar is beter dan plastic.

Wil je weten hoe je zelf zulke zakjes maakt, kijk dan bij tips&tricks op deze website. Je kunt ze ook kopen uiteraard. Zie onderaan voor meer informatie daarover.

Ik ken het gevoel. Je wilt het goed doen en staat startklaar in je keuken. Je boodschappenlijst is af, je hebt je tassen, zakjes en bakjes gepakt. En dan sta je op de markt of in de slagerij en dan komt de twijfel. Ergens vanbinnen. Een soort van schaamte overvalt je, zeker wanneer je voor de eerste keer vraagt of ze het in je eigen bakje kunnen doen. Maar ze doen het! En ze kijken wellicht een keertje raar naar je, maar misschien ook wel met jaloezie. Dat jij het durft om zonder verspilling boodschappen te doen!

Hoe heerlijk is het wanneer je leeft zonder rotzooi te maken. Zonder rotzooi achter te laten dat nooit meer vergaat. Laat herinneringen achter, liefde, een mooi voorbeeld.

Meer informatie:
http://www.plasticdieet.nl

https://www.bag-again.nl

http://www.greenjump.nl

Share.

About Author