Week 34 en 35: reizen met de elektrische auto

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 34 en 35: reizen met de elektrische auto

Wauw wat een warmte deze weken! Wat groeide de groentes in onze minimoestuin goed door de zonnestralen! Soms iets te goed…. Een deel van onze munt is helaas verbrand en het hazelnootboompje ook voor een deel. Nu heb ik ze maar beschut gezet. Tja, dan zie je toch dat je op een balkon zit. Windstil, met een balkon boven je, waardoor de regen niet vanzelf op je platjes valt. Goed blijven water geven, maar ook weer niet te veel… dan verzuipen ze weer en gaan je wortels verrotten. Maar het smaakt heerlijk!

Een ander verhaal. Wij hebben sinds begin van dit jaar een elektrische auto (één van de ruim 15.000 volledig elektrische auto’s in Nederland). Super gaaf ding en na een tijdje ermee gereden te hebben, weten we zo ongeveer hoelang je met een volle accu doet en wanneer het toch echt tijd is om te laden. Zo kwamen we erachter dat wanneer de accu beneden de 5% komt, het display waarbij de auto aangeeft hoeveel procent je nog hebt, uitvalt. Dus je weet dan niet meer of je nog 4% hebt of 2%. Maar goed, wij konden er nog zo’n 4 kilometer mee rijden. Gelukkig.

Ook komen er steeds meer laadstations bij (nu al ruim 13.500 in Nederland 24/7 en 15.000 semi-publiek toegankelijk). Misschien heb je er een aantal wel zien staan langs de snelweg, dat zijn die gele bogen bij het tankstation. Superhandig die snel laadstations! Binnen 20 minuten is je auto weer 80% vol en ja die laatste 20% duurt helaas ook 20 minuten, maar die het je meestal niet nodig. Dat kan ook ’s avonds, wanneer je hem thuis aan een laadpaal hangt.

Wat wel echt verrot is, is dat je super veel verschillende apps nodig hebt om uit te vinden waar alle laadstations zich bevinden. Per merk, om het zo maar te noemen, heb je een app. En ja inderdaad, zoveel apps, zoveel laadpassen. Dus wij hebben nu zo’n 4 laadpassen. Gelukkig kun je bij de snel laadstations langs de snelweg terecht met je app. Moet je wel een mobiel hebben die nog batterij heeft.

Van de zomer gaan wij naar Frankrijk op vakantie. Dat wordt nog een hele uitdaging. We moeten van te voren goed onze reis plannen om te kijken waar we kunnen gaan laden. Hiervoor hebben we al diverse Franse laadpassen aangevraagd. Nu is het voor ons geen probleem dat we onderweg moeten laden. De kleine man mag nog niet zo lang achter elkaar in zijn autostoeltje zitten. Bovendien is het vakantie. De reis is net zo belangrijk als de bestemming nietwaar?! Niet dat we het anders erg vinden hoor. Dit is wat wij (o.a.) voor een beter milieu en een schonere toekomst voor onze kinderen over hebben.

Maar ik moet jullie zeggen, het rijdt echt fantastisch. Heerlijk stil ook. Soms iets te stil. Waneer je in een woonwijk rijdt, dan moet je goed opletten. Sowieso wel natuurlijk, maar nu extra, want mensen horen je niet. Nou maakt de auto wel een licht piepend geluid waneer je beneden de 30 kilometer per uur rijdt, maar mensen zijn het geluid niet gewend. Ze verwachten het geluid van een motor te horen, maar dat heeft hij niet.

O by the way, je hebt tegenwoordig ook een milieusticker nodig als je met de auto naar Parijs wilt. Die mag je dan heel handig via een Franse website bestellen. Heb je geen sticker, dan heb je flink wat boetes op de ring van Parijs (meer info check anwb.nl, link hieronder)

Meer informatie:
http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers

https://www.anwb.nl/verkeer/nieuws/buitenland/2017/april/wachttijd-frans-milieuvignet

Share.

About Author