Week 29 en 30: Doorstraalde kruiden

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 29 en 30: Doorstraalde kruiden

Twee weken geleden vertelde ik iets over de sorteerproeven die mijn man nu doet in de Plantagebuurt in Amsterdam. Thuis hebben we ook zo’n proef gedaan. Vuilniszakken op de tafel gelegd en de vuilnisbak erop geleegd. Ik heb het dan over onze rest-bak. We hebben al een bak voor papier, plastic (waar ook blik en drankkartons in mogen), glas, GFT en luiers.

Dus dan weet je in ieder geval al dat ons huishouden luiers, papier/ karton, groente en fruit, drankkartons, blik, glas en plastic afval hebben. Nu valt er over plastic nog een hele hoop te vertellen en onderscheid in te maken in de diverse soorten plastic. Daarover later meer.

Gezellig met zijn drieën onze vuilnis sorteren, onze zoon is nog te klein om mee te doen…

Wat zat er allemaal in onze rest-bak? Nou best nog veel groente en fruit kan ik je vertellen, eigenlijk was dat zelfs het meeste van alles wat erin zat. Hoe dat kan als je twee bokashi emmers hebt? Simpel, de bakken zijn beide erg klein vergeleken met de hoeveelheid groentes en fruit dat wij eten en we hebben niet genoeg tuin om het te verwerken. Onze eerste lichting hebben we in onze vierkante meter moestuin verdeeld, de tweede lichting zit in de grote bak op het balkon. Daarin vormt het om tot aarde. Althans dat is de bedoeling. De eerste lichting was niet helemaal verteerd voordat we het in de moestuin deden. We dachten dat verteert vanzelf wel verder. En de derde, tot nu toe laatste, lichting zit nog in de bokashi emmers. Op het balkon welteverstaan, want ze begonnen te stinken. En dat terwijl in het internet staat geschreven dat dit niet kan (alles kan blijkbaar). Dus alles zit vol. Bovendien deed ik een eigenaardige ontdekking; vlak boven de aarde van de moestuin zaten allemaal piepkleine vliegjes. Het leken wel fruitvliegjes. Alsof zij afkwamen op de bokashi die daar onder de grond zit… Lekker dan.

Goed, er zat dus veel groentes en fruit in de rest-bak. Misschien moet ik het volgende ook apart noemen, ook al valt het onder eten, het is geen groente: restjes pasta, rijst, nootjes, bloem, yoghurt en brood. Ook kwamen we bio-plastic, ‘gewoon’ plastic, bier-doppen, papier, kartonkaartjes van kleding, bloemen, katoenen draadjes (restjes van het haken), een paar steentjes en één paar oude sandalen.

‘Gewoon’ plastic… bestaat dat eigenlijk? Wij hebben een plastic-bak voor onze plastic. In onze gemeente mogen we er ook blik en drankkartons in doen. Dit kunnen ze makkelijk na-scheiden. Maar niet al het plastic dat in de plastic zak zit wordt gerecycled. Een deel wordt nog verbrandt. Dit heeft te maken met twee dingen. Ten eerste: is het item schoon? Zo niet dan is het plastic vuil en kan deze niet worden gerecycled. Ten tweede: wat voor soort plastic is het? Bio-plastic kan niet gerecycled worden en voor al het andere plastic ligt het aan het soort plastic. Er staan allerlei nummers op het plastic om aan te geven tot welke het behoort. Sommige kunnen gerecycled worden en andere niet. Die worden verbrand. Hoe dit zit zal ik in een latere blog vertellen.

We gaan dus nu op zoek naar een alternatief voor onze grote hoeveelheden gft-afval. Misschien dan toch een wormenbak? Het nadeel daarvan is dat niet alles erin mag. Het zijn gevoelige diertjes. Maar wat dan? wellicht biedt een klein composteermachine de uitkomst. We gaan het uitzoeken. Wordt vervolgd.

En voor het plastic? Gewoon niet meer in huis halen. Dat wordt onze nieuwe uitdaging. We gaan op plasticdieet. Echte helemaal zonder plastic boodschappen doen. Ik ben benieuwd. En ja dat betekent dat we bepaalde dingen niet meer kunnen eten, tenzij we het zelf maken of alleen kunnen kopen als het ergens verkocht wordt zonder plastic verpakking. Maar dat geeft eerlijk gezegd niet. Bijna alles wat in de supermarkten verkocht wordt dat in plastic zit, is eigenlijk ongezond. Het is gemaakt in de fabriek en het heeft ik weet niet hoeveel toevoegingen waarvan ik niet weet wat het is. Zo las mijn man laatst de ingrediënten van een pakje kruidenboter. Er zaten ‘doorstraalde’ kruiden in… Wat zijn dat nou weer?!

Doorstraalde kruiden… Het wordt steeds gekker.

Share.

About Author