Data in de wind?

0

Data in de wind?

-Week 7-

Waar met de bouw gestart werd in 2014, werd het eind 2016 opgeleverd. Het nieuwe Google datacenter. Ze zijn gevestigd in de Eemshaven in Groningen en gaat volledig draaien op windenergie. Deze wordt opgewekt in het windmolenpark bij Delfzijl door Eneco.

Nog een project van Eneco. Eerder bouwden zij al een windmolenpark voor de NS. Beide bedrijven hebben een tienjarig contract afgesloten voor het afnemen van windenergie. Blijkbaar is er dus heel wat mogelijk, mits je anders denkt.

Voor Google is het al het achtste project wereldwijd om duurzame energie te krijgen voor hun datacenters. Daarnaast gaan de servers gekoeld worden met behulp van natuurlijke bronnen. Denk daarbij aan buitenlucht en ‘grijs water’ (afvalwater). Daardoor is deze datacenter 50% energiezuiniger dan een gemiddeld datacenter.

Toen dit bericht in het nieuws kwam, vond ik dat wel gaaf klinken. Wauw, dacht ik, volledig draaien op windenergie. En kleinschalig is het project zeker niet. Het park bestaat uit 19 turbines met een gezamenlijke capaciteit van 62 Megawatt. Ehm… precies. Zegt mij ook niks. Het datacenter gebruikt zeg maar ongeveer net zoveel elektriciteit als 400.000 huishoudens verbruiken. Kwa CO2-uitstoot is de IT-sector niet zo schoon. Het opwekken van groene stroom voor bijvoorbeeld een datacenter is een goede start om te verduurzamen.

Nou zou je kunnen zeggen dat dit best veel is. Ik heb geen idee. Om te kunnen berekenen hoeveel stroom dat dan is per gebruiker, heb je heel wat factoren nodig. Hoeveel datacenters er zijn, wat de capaciteit is van elk datacenter, hoeveel mensen er gebruik van maken en nog een aantal dingen.

Levert het datacenter wat op in de zin dat onze stroom groener wordt of dat de uitstoot van CO2 naar beneden gaat? Geen idee, is ook weer afhankelijk van meerdere factoren. De NS nam al stoom af bijvoorbeeld. Hun afname aandeel was grijze stroom. Nu nemen zij groene stroom af. Zij hebben dus letterlijk gezorgd voor een CO2-reductie en een vergroening van de energieopwekking. Google nam nog geen grijze stroom af. Er was immers nog geen datacenter. Netto is de CO2 dus niet gereduceerd.  Maar nu moet er wel meer stroom opgewekt worden. In die zin is het dus beter dat zij dit groen doen. Er komt dus ook geen CO2-uitstoot bij.

Ze zijn dus op deze manier in deze tijd heel goed bezig. Google investeert zelf ook nog in wind- en zonne-energie, koopt groene stroom in en compenseert zijn ‘grijze’ overig verbruikt door projecten die ergens anders CO2-uitstoot beperken. En in Nederland leggen zij ook nog eens een groot natuurgebied aan. Ook komen zij, waarschijnlijk een neveneffect, ook nog eens positief in het nieuws met dit soort investeringen. Je mailtjes en you tube filmpjes zijn nu energieneutraal op te slaan e.d.. Supertof toch dat je groene mailtjes verstuurt!

Maar ik vraag mij wel af waar de inhoud van al die servers vandaan komt. Ik heb eens een documentaire gezien over de fairphone, waarbij de bedenker ervan de mobiele telefoon duurzaam en fairtrade wilde maken. Hij wilde dit doen door duurzaam gewonnen materialen te gebruiken, het product zo te maken dat deze uit elkaar te halen is, zodat je enkel onderdelen hoefde te vervangen i.p.v. dat je meteen een nieuwe mobiel moet kopen. Dit bleek echter erg lastig te zijn (zie onderaan dit artikel voor meer informatie hierover). Dus waar komen al deze metalen vandaan? Uit welke mijnen worden die gewonnen en onder welke omstandigheden?

Toch maar weer ouderwets een brief sturen dan? Wat is duurzamer?

Duurzaam gebruik van bomen maken door bijvoorbeeld FSC-bomen, kan duurzaam zijn. Het proces om er papier van te maken is dat echter niet. Ze gebruiken veel fossiele brandstoffen, water en de drukinkt is ook geen schoon product. Gelukkig zijn hier inmiddels ook alternatieven voor ontwikkeld. Denk daarbij aan stone-paper en duurzame inkten. Ook productieprocessen kunnen heel duurzaam zijn gemaakt, dit kan ook enorm veel schelen in het verbruik van energie bijvoorbeeld.

Digitale media, computer, datacenters verbruiken heel veel energie. Nu kun je die dus groen opwekken. En dat is ook wel nodig ook. Mede door het gebruik van het internet stijgt het energieverbruik van datacenters. Greenpeace heeft uitgerekend dat in 2020 alle datacenters in de wereld meer elektriciteit zullen verbruiken van wat Frankrijk, Brazilië, Canada en Duitsland bij elkaar verbruiken. Gelukkig wordt in Nederland al 25% van de energie die gebruikt wordt voor de datacenters, al groen opgewekt. Mede dus door Google. Productieprocessen van internetdingen kunnen ook duurzamer zijn, waardoor het minder energie kost. Als een website bijvoorbeeld sneller en efficiënter laadt, dan heeft de bezoeker minder energie/stroom nodig op de website te zien.

Voor beide is wat te zeggen. Het ligt echt aan het productieproces en waar de grondstoffen vandaan komen. In het digitale tijdperk kunnen we niet meer om het internet heen, en dus ook niet om datacenters. Goed idee dus dat ze gestroomlijnd worden met groene stroom!

Meer informatie:

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5198844/250449/google-datacenter-draait-op-windenergie.html

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5895827/250449/google-opent-tweede-datacenter-in-eemshaven.html

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5177107/250449/google-houdt-eerste-datacentereemshaven-aan.html

https://www.sprout.nl/artikel/wat-levert-gigadatacenter-google-op-voor-groningen

http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/windenergie-op-land/techniek/opbrengst

http://maredigitale.nl/projecten/papieren-of-digitale-media-wat-is-het-duurzaamst/

Meer informatie over de fairphone aflevering:
http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/de-eerlijke-onderneming.html

Afbeelding geleend van:
http://venturebeat.com/2016/11/14/microsoft-wind-farms-renewable-energy-500-megawatts/

Share.

About Author