Vlekken verwijder tips uit oma’s tijd

0

Vlekken verwijder tips uit oma’s tijd

Week 11

Het huishouden doen. Voor sommige mensen super relaxt, voor anderen een terugkerende ‘hel’. Maar voor beiden geldt, heb je net lekker schoongemaakt, alles is ruikt heerlijk fris, speelgoed ligt waar het hoort, gezogen en gedweild. En dan gebeurd het. Zit je ’s avonds net lekker aan je kopje thee voor de film, zegt je man ineens: ‘Hé, de kaars lekt op de bank!’…

Ojee en nu. Was net alles schoon en opgeruimd. Weet wel, dit is echt gebeurd en nog wel met onze net nieuwe (stoffen) bank. Geen idee hoe je kaarsvet van een bank afkrijgt, maar mijn man wist raadt! ‘Gewoon’ even een wc-papiertje eroverheen leggen, strijkbout aan en strijken maar. En ik kan je vertellen, het werkt! Je ziet er niks meer van. Ik was echt super opgelucht. Zeker omdat het voorval zich nog geen twee dagen weer voordeed. Gelukkig was ik nu niet in paniek, maar pakte ik de strijkbout. Wel hebben we de kaarsen nu maar extra goed gecontroleerd op lekkende kanten. Ik heb namelijk niet zo’n zin om elke week de bank te strijken.

Tegenwoordig heb je voor elke vlek wel een apart soort schoonmaakgoedje. Vaak is dit erg chemisch en bovendien word je uit de ingrediëntenlijst ook niet echt veel wijzer. Vroeger, in oma’s tijd, was dit wel anders. Er was niet voor elke vlek een apart product, net zomin als voor schoonmaken zelf. Daarvoor deden ze alles schoonmaken met azijn en soda. Voor vlekken hadden ze vaak geniale oplossingen met het huis, tuin -en keukenspullen die men toch al in huis had. Ik zal in deze blog een drietal tips delen voor vlekken die we regelmatig zelf ondervinden.

Wat ons vaak overkomt zijn vetvlekken op onze kleding. Vooral tijdens het eten of het koken. Wanneer ik deze kleding dan simpelweg in de was deed (op 30 graden) bleef de vlek gewoon zitten. Maar wanneer ik meteen na het ontstaan van de vlek er een beetje afwasmiddel op doe, even laat intrekken en het daarna in de was doe (ook bij 30 graden) dan is de vlek weg!

Naast vetvlekken krijg ik, vooral in de zomer, vaak een dochter thuis met groene grasvlekken op haar legging of broek. Ze heeft dan heerlijk zitten ravotten in de speeltuin. Ik mag dan ’s avonds heerlijk ravotten met de was. Maar dit is echt geen probleem met een magisch zeepje genaamd ossengal. Goed met wat water op de vlek inwrijven, even laten intrekken, wassen en weg is de vlek. Echt super spul, dat ossengal. Het bevat geen chemicaliën en bleekmiddelen en het is biologisch afbreekbaar. Het bestaat uit pure zeep en natuurlijke ossengal. Op verschillende websites staan verschillende tips hierover variërend van spiritus tot alcohol. Maar ik werk het liefst met zo min mogelijk aan chemische goedjes.

Zo hebben we ook ‘last’ van zweet geurende oksels in onze T-shirts en truien. Ik wil ze niet na één keer dragen in de was doen, maar ik wil ook niet dat de trui na één keer dragen al stinkt naar zweet. Maar als een trui of T-shirt eenmaal ruikt/stinkt naar zweet krijg je die geur en in de was eigenlijk niet meer uit. Of toch wel?! Jazeker wel, wanneer je de oksels in natuurazijn laat weken en daarna in de was doet, is de zweet geur weg en komt deze ook niet na één keer dragen terug! Hoe meer het kledingstuk stinkt, hoe langer je de oksel in azijn moet laten weken. Ik heb dit proefondervindelijk ondervonden en het werkt!! En nee, je kleding ruikt niet naar azijn na afloop. Azijn werkt trouwens ook goed als wasverzachter en om de kleur langer aan je kleding te houden.

Kijk voor meer vlekkentips op de onderstaande websites of bij de tips en tricks. Heb je een tip voor ons die er nog niet bij staat, maar wel superhandig is? Laat het ons dan weten!

Meer informatie:
Zie ook bij de tips en tricks: Vlekken verwijderen volgens oma

https://omaweetraad.nl/vlekken

http://www.uniqkleding.nl/fashion-news/wastips.html

http://www.allesoverhuisentuin.nl/idee/oma-schoonmaaktips-ideeen/2853

http://www.grootmoederweetraad.com/vetvlekken/

http://www.ossengal.nl

https://tallsay.com/page/4294970743/ossengal-zeep-een-wondermiddel-tegen-allerlei-soorten-textielvlekken

Share.

About Author