Jaap Valk van IVA Groep BV

0

Aan tafel met…

Jaap Valk van IVA Groep BV

Dus… Wie is dat nou weer en wat is IVA Groep?

Korte uitleg: deze meneer werkt bij IVA Groep. Zij bestaan uit 3 onderdelen, IVA Communicatie, IVA Print & Sign en IVA Office. Je kent ze wellicht ook van de printshop aan de glashaven in Rotterdam.

Zij gaan het boek, The Art Of Creating Abundance, van Alexander Prinsen drukken.

Lange uitleg: Kantoormeubels verkopen… Dingen drukken… Niet zo bijzonder. Vele bedrijven doen dit. Maar wat ik nou zo interessant vind aan dit bedrijf, is het feit dat zij heel veel duurzame producten verkopen, die keurmerken dragen als Cradle to Cradle, FSC, Der Blaue Engel, PEFC en nog een aantal. Wat wellicht nog interessanter is, is het feit dat ze na 30 jaar moeten verhuizen. Maar waar er een deur sluit opent een raam. Door dit raam komt frisse lucht binnen en geeft weer frisse, nieuwe ideeën. In het geval van de IVA Groep, komt er een jungle binnen…

Ik neem plaats in een vergaderruimte op een wat ongewone stoel. Het is een soort van kruk schommelstoel. Grappige stoelen he, zegt Jaap enthousiast. Ja, ze zitten wel lekker, beetje onhandig met een rok aan, zeg ik. Tja.. dat horen we vaker. Deze stoelen, evenals de in hoogte verstelbare tafel, zijn geplaatst in het kader van meer bewegen op kantoor. Dit is goed voor je lichaam en de werksfeer. Tevens vermindert dit ook het ziekteverzuim van de werknemer. Ze hebben ook nog fietsstoelen. Daarmee kun je fietsen terwijl je achter je bureau zit. Legt Jaap verder uit.

Wat doen jullie zoal met betrekking op duurzaamheid? Grofweg bestaan we uit 3 onderdelen, IVA Communicatie, IVA Print & Sign en IVA Office. Daarnaast zijn we dit jaar gestart met een apart bedrijf, binnen de IVA Groep, dat doet in duurzame producten, IVA Duurzaam. We zijn daarin begonnen met verlichting. Dus jullie gaan spaarlampen verkopen? Vraag ik. Is dat niet heel wat anders dan wat een drukkerij normaal gesproken doet? Ja en nee, je moet het breder zien dan dat. IVA staat voor: ‘In Voor Alles’. Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Wij merken dat er veel vraag naar is. We willen graag het hele pand van een klant verduurzamen. Niet alleen d.m.v. het meubilair, maar ook middels de verlichting aan te passen. We vervangen dan de standaard tl-verlichting, die je nog vaak ziet in bedrijven, en vervangen deze voor ledverlichting. Dit is goed voor het milieu en de portemonnee.

Hoe gaat zoiets dan in zijn werk? Vervangen jullie standaard alles dan? nee, het moet wel rendabel zijn voor de klant. Wanneer dit niet het geval is, dan zeggen we dat ook. Zo zijn we ook wel weer. We komen langs en maken, wat wij noemen een verlichtingsscan. Dan brengen we de huidige situatie in kaart en berekenen dan de nieuwe situatie. Levert dit wat op, dan komen we langs en vervangen we de boel.

Is hier veel animo voor vanuit het bedrijfsleven? Kijk, we zijn al drie jaar bezig om dit idee uit te kristalliseren en nu komt het van de grond. Voor duurzaamheid moet je al gauw een lange adem hebben, hebben we gemerkt. Maar het loont zeer zeker!

Zijn jullie ook FSC gecertificeerd? Ja, dat wil zeggen, jarenlang hadden we een eigen certificaat. Tegenwoordig werken we alleen maar samen met partners die het wel hebben en meer dan dat. Voor ons was er geen noodzaak meer voor een eigen certificaat en gaf een heleboel papieren rompslomp en dat willen we natuurlijk ook niet. Alle papiersoorten die we gebruiken zijn altijd FSC. We vinden dit erg belangrijk maar hebben ook geen in papiertijgers. We zijn duurzaam maar natuurlijk ook efficiënt.

Wat doen jullie nog meer op het gebied van duurzaamheid? We recyclen zegt Jaap trots. Bij ons wordt er niks weggegooid. Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als we gevraagd worden om een kantoor opnieuw in te richten, dan vragen we of we de oude meubels mogen meenemen. Deze geven we dan aan projecten als de voedselbank of diverse kinderprojecten. Is een product echt ‘op’, dan gaan we kijken of we het nog deels kunnen hergebruiken. Anders worden de materialen gescheiden ingeleverd. Een ander voorbeeld van wat wij doen, is als een kantoor zeg vijf jaar geleden zijn meubels heeft vervangen, maar toch wat wil doen aan meer bewegen op kantoor, dan hergebruiken we hun meubels. Dan nemen we bijvoorbeeld het tafelblad dat er is en plaatsen er een ander onderstel onder dat omhoog en omlaag kan. Het oude onderstel volgt dezelfde weg als hierboven genoemd.

Ik zag op jullie site dat jullie ook doen aan een sponsor plan. Wat houdt dat in? Met de opbrengst in ons bedrijf steunen wij diverse goede doelen. Deze zijn o.a. SOS-kinderdorpen, diverse scholen en evenementen als CHIO en diverse sportclubs. Het zijn niet per se duurzame doelen, maar wel doelen met een maatschappelijk karakter. We willen graag wat terug doen voor de samenleving.

Ik zag dat jullie begin 2017 gaan verhuizen. Waarom is dat? We moeten weg hier, vertelt Jaap met een glimlach. Het huurcontract is opgezegd en dit pand wordt ook te klein. Per 1 januari 2017 moeten we eruit zijn. Je lijkt er niet rouwig om, merk ik op. Nee klopt, zegt Jaap. We gaan namelijk iets heel gaafs doen in het nieuwe pand. We gaan meedoen met een experiment waarbij planten de lucht zuiveren. Hmm, als een soort van airco? Vraag ik. Ja, precies, zegt Jaap.

Hoe werkt dat dan? Wil ik weten. Het eerste half jaar gebeurt er niet zoveel. In die zin, dat het bedrijf dat dit experiment uitvoert een nulmeting gaat doen. Na dat half jaar gaan ze diverse muren bekleden met planten en gaan ze regelmatig metingen uitvoeren. Ze gaan dan kijken of ze de juiste planten hebben opgehangen en de juiste hoeveelheid aan planten. De juiste planten? Vraag ik. Jazeker, zegt Jaap. Kijk alle planten produceren ‘s nachts zuurstof, maar sommige planten produceren net iets meer dan andere planten. Tegelijkertijd nemen zij overdag wel veel ongezonde stoffen in zich op. Zo krijgen we een supergezond klimaat in ons bedrijfspand. We gaan dus van een ‘gewoon’ pand naar een duurzaam ingericht pand. En we hergebruiken natuurlijk veel van ons kantoormeubilair.

Jullie gaan zeker ook gebruik maken van ledverlichting? Ja, dat gaan we zeker doen! We hebben ook nog gekeken naar zonnepanelen op het dak. Helaas staat het pand tussen twee nog hogere panden. Dit zorgt ervoor dat rendement te laag is voor ons. Maar we blijven steeds kijken naar alle duurzame opties die er zijn. Zowel voor ons eigen pand, als voor onze klanten. Zo zijn we ook bezig met infrarode stralingspanelen om het kantoor te verwarmen.

Infrarode stralingspanelen?! Die ken ik alleen van de sauna. Is dat niet heel gevaarlijk om in een heel kantoorpand te plaatsen? Nee, zeer zeker niet. Jaap haalt er een collega bij die er alles van af weet. Zijn collega, Jeroen Hofhuis, verteld dat het wel wat weg heeft van de terrasverwarmer. De straling komt vanuit het plafonpaneel en straalt de warme direct op je werkplek. Zo voorkom je verspilling. Anders verwarmt de verwarming ook in de hoek van de kamer, maar daar komt niemand. Dat is zonde. Vreet zo’n paneel geen stroom, net zoals een elektrische kachel? Wil ik weten. Nee, eigenlijk niet. Kijk, je bent wel meer geld aan stroom kwijt dan anders, legt zijn Jeroen uit, maar dat bespaar je weer op de gasrekening. Bovendien zijn de meters die eraan gelinkt zijn, zeg maar net zoals de thermostaatknop van je verwarming, zeer verbeterd. Er bestaat nu een soort van slimme thermostaatknop die niet alleen aan en uit gaat zoals vroeger, maar die ook kan dimmen of die je op een tijd kunt instelling. Bovendien verwarm je alleen daar waar je zit en niet de hele ruimte. In een elektrische kachel zitten heel veel spoeltjes, die worden warm en die verwarmt vervolgens de lucht. Voordat de lucht van een hele ruimte warm is, ja dan ben je wel flink wat euro’s verder. Deze panelen hebben een rendement van wel 60 tot 70% in vergelijking met een gewone verwarming.

Jeroen staat op en komt terug met zo’n paneel. Na een paar minuten is het warm en kan ik het voelen. Heerlijk voelt het, bijna waan ik mij in de sauna. Het leuke van deze panelen en aan de panelen voor de ledverlichting is, zegt Jaap, dat je ze kunt bedrukken of in een spiegel kunt verwerken. Automatisch kijk ik omhoog. Ik zie een paneel dat bedrukt is met blauwe lucht en bladeren. Ziet er wel gaaf uit, zeg ik.

Nog plannen voor de toekomst? Er zijn zoveel mogelijkheden op gebied van duurzaamheid, dat we nog lang niet alles ontdekt hebben, zegt Jaap. Maar wij zijn in voor alles en kijken waar de mogelijkheden liggen. Duurzame bedrijfsvoering is noodzakelijk aan het worden. In combinatie met een bedrukking, kan dit heel mooi uitpakken!

 

Meer informatie over IVA Groep BV:
www.ivagroep.nl
www.fitnaarhuis.nl
www.ivaduurzaam.nl

Meer informatie over planten op je werkplek:
http://www.groenwerktbeter.nl/hydrocultuur-voor-een-gezonde-werkplek
http://www.donkergroen.nl/publicaties/donkergroeninterieurbeplantingnotendop/

 

Share.

About Author