Ziek zijn en beter worden volgens oma.

0

18 augustus 2016

Het gebeurd niet zo vaak, maar als het gebeurd ben ik gelijk geveld voor de hele week. Pijn in je buik, overgeven, hoofdpijn, oorpijn, diarree. Het hoort er allemaal bij. Mijn dochter wordt ook weleens ziek. Of iemand uit haar klas wordt ziek en dan kun je je klok erop gelijkzetten dat zij binnenkort ook aan de beurt is. Helaas.

Al sinds de mens bestaat, wordt hij weleens ziek. Er zijn geen geschreven bronnen bekend vanaf wanneer de mens zichzelf is gaan bezighouden met het behandelen of voorkomen van ziektes. Maar een ding is zeker, dat we naar speciale mensen (lees: sjamanen of medicijnmannen) gaan om ons te genezen (lees: met kruiden, stenen of goden verzoeken) is niet nieuw.

Maar wat heeft dit dan met duurzaamheid te maken zou je zeggen? Niks en alles. Duurzaam ziek zijn is er niet bij. De realiteit is dat ik tijdens ziekte zo’n beetje de hele dag, in mijn pyjama, naar Netflix zit te kijken, vla en crackers naar binnen werk en hoop dat het binnen blijft en mijn man voor de rest alles laat doen. Op zo’n moment is de tablet mijn dochters beste maatje en knijp ik een extra oogje dicht als ze (weer) om iets lekkers vraagt.

Duurzaam beter worden, zou dat wel kunnen? Ik bedoel daar niet al te zweverige oplossingen mee zoals een Jomanda (ga vooral naar de arts als er iets aan de hand is!!), maar meer van die huis, tuin en keuken oplossingen voor kleine ‘onschuldige’ kwaaltjes. (En weer ga vooral naar de arts als iets aanhoudt of je twijfelt, ik ben geen arts!) Je weet wel, van die oplossingen uit grootmoeders tijd, nog voordat we overal een paracetamol of een ibuprofen voor slikten.

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen jeugd. Ik had weleens oorpijn toen ik klein was. Mijn moeder sneed dan een ui door de midden, legde dat op een nat washandje in een bakje naast mijn bed. ‘Dan trekt de ontsteking naar buiten’ zei ze dan. Ook goed om je neus vrij te houden, vooral bij kleine kinderen. Dan smeer je meestal nog geen Vicks. Het hielp wel moet ik zeggen, meestal na een dag of twee was de pijn helemaal weg. Niks geen pillen slikken.

Nog een voorbeeld, maar dan van mijn dochter. Waterpokken, voor velen een wel bekende, zeer irritante kinderziekte. Een iemand in de klas heeft het, en voilà, de rest volgt niet al te veel later. Maar goed, wat te doen aan die jeukende bultjes? Ik zeg havermoutvlokken. Doe ze in een washandje bij je kind in bad. Niet afspoelen, maar droogdeppen en de bultjes zijn zo in gedroogd. Het werkt ook jeukstillend.

Ook voor relatief kleine kwaaltjes zoals verkoudheid (lees: dit is iets anders dan griep), kun je wellicht eerst kijken wat voor soort natuurlijke oplossingen er zijn i.p.v. een paracetamol te nemen. Want wat zit er eigenlijk in zo’n pil, hoe worden ze gemaakt? Ik pleit hier niet voor biologische paracetamol, maar eerder voor oplossingen als; bouillon echt op de ouderwetse manier getrokken. Het schijnt een ontstekingsremmende werking te hebben. Rust nemen, je huis goed luchten en veel water drinken.

Net zoals voor veel dingen, willen we graag een snelle oplossing. Ontbijt is koffie met een ‘gezonde’ reep, we racen de kids naar school en werken ons een slag in de ronde, om ’s avonds binnen twintig minuten moet een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Ziek zijn? wie heeft daar nou tijd voor? Neem een pil en je bent ervan af.

Ik zeg stop. Neem de tijd voor jezelf, luister naar je lichaam. Geef jezelf de ruimte om uit te zieken en uit te rusten. Vertrouw op je lichaam. Het is sterker dan je denkt, zeker als je hem of haar in balans houdt. Dit kun je doen door verse groente en fruit te eten, liefst biologisch, voldoende te bewegen, genoeg te drinken en belangrijkste: happy te zijn! Klinkt misschien raar, maar als je goed in je vel zit, dan is je lichaam in balans. Het maakt niet uit of je een keer een patatje eet, maar geniet er dan van. Positiviteit werkt door in je lichaam en naar de omgeving!

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat je niet naar de dokter moet gaan of geen medicijnen moet nemen, maar ik zeg wel dat we misschien iets te snel naar medicijnen en in het bijzonder naar antibiotica grijpen. Het is zelf zo dat de overheid nu een campagne is gestart tegen het overmatig gebruik van antibiotica. Maar dat ik een hele andere, grote, discussie waar ik nu niet op in ga.

Dus wees lief voor jezelf, neem de tijd voor jezelf. Je mag ziek zijn en vooral je mag de tijd nemen om uit te zieken!!

Meer informatie over geschiedenis van geneeskunde:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_geneeskunde

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/griekse-geneeskunde-van-ziekte-als-godenstraf-tot-hippocrates/

Meer informatie over havermout bij waterpokken:
http://waterpokkensymptomen.nl/waterpokken-havermout/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/71990-waterpokken-onderzoek-feiten-en-homeopathie.html

Meer informatie over verkoudheid tips:
https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/huismiddeltjes-bij-griep-en-verkoudheid

Meer informatie over de campagne van de overheid:
http://www.daarwordtiedereenbetervan.nl/?utm_campaign=sea-antibioticaresistentie&utm_medium=adwords&utm_source=google&utm_term=gevolgen%20te%20veel%20antibiotica

Foto ontleend aan:
https://www.fabmama.nl/lifestyle/health/6x-omas-tips-bij-kinderkwaaltjes

Share.

About Author