Hoe winderig zijn windmolens?

0

-04 augustus 2016-

Ik heb ook weleens een nacht doorgebracht met meerdere muggen. Nog irritanter. Nu ben ik geen Dalaï Lama, maar een gewone Hollandse meid. Hoe meer muggen hoe irritanter. Met andere woorden; hoe meer mensen overgaan op duurzaam, op groene stroom, hoe beter. Hoe grootser het effect ervan is.

Maar hoe werkt een windmolen nou precies? Het idee is simpel, de wind laat de bladen van de molen draaien en in de behuizing wordt deze beweging omgezet in stroom. Wil je een gedetailleerde uitleg? Dan verwijs ik jullie door naar de volgende website: https://www.windcentrale.nl/blog/hoe-werkt-een-windmolen/ Daarop wordt kort en krachtig uitgelegd hoe je nou precies elektriciteit maakt van wind, oftewel groene stroom.

Op dit moment is het zo dat je betaald voor groene stroom. Je betaald niet letterlijk voor de energie die je huis binnenkomt, maar voor een certificaat, Garantie van Oorsprong. Dan verplicht je het bedrijf jouw deel groen op te wekken. Waar dat gebeurd? Als je het dus niet specifiek aangeeft, mogen zij dat zelf bepalen en gaan ze waarschijnlijk voor het goedkoopste. Wat zou kunnen betekenen dat jouw groene stroom verduurzaamd wordt middels opgewekte groene stroom uit bijvoorbeeld een waterkrachtcentrale in Finland. Die er al stond, maar nu handig zijn opgewekte groene stroom in de vorm van certificaten verkoopt.

Maar wat nou als we allemaal zouden aanvinken dat we Hollandse windenergie willen hebben? Wat zou er dan gebeuren?

Waarschijnlijk niets. Als we morgen met zijn allen over zouden stappen op Hollandse windenergie, dan kunnen ze dat niet leveren. Hoe moeten de energiecentrales zoveel windmolens bouwen in één dag?! Nou niet dus. Waarschijnlijker is dat de overheid de Nederlandse de olie –en gasindustrie zal beschermen. Bovendien zijn er ook tal van mensen die, om allerlei redenen, liever geen windmolen in hun achtertuin zien.

Er zit veel subsidie op windenergie, zal de overheid dan zeggen. Dat kost ons onze kop! Dat hebben we niet in de staatskas zitten (dat de olie –en gasindustrie veel meer subsidie ontvangt, zullen ze daarbij waarschijnlijk niet vermelden). Of weet ik wat ze zeggen, maar positief zal het niet zijn. Ik vraag me eigenlijk af of ze dan door zullen hebben dat het Nederlandse volk hen dan iets duidelijk probeert te maken.

Hoe meer mensen aangeven dat ze Hollandse windenergie willen hebben, hoe meer bedrijven gedwongen worden nieuwe windmolens te bouwen en ons op die manier te voorzien van groene stroom. Of gewoon aangeven dat je groene stroom wilt. Dan zullen ze jouw deel van de groene stroom vergroenen met certificaten (zie voor uitleg mijn vorige blog over groene stroom). Wellicht dat ze dan wel doorhebben dat het Nederlandse volk wil verduurzamen. Op deze manier geeft het hun nog een beetje ‘tijd’ om over te schakelen.

Hoe zit het dan met de mensen die ‘nee’ zeggen tegen windmolens? Er is nog zoveel onduidelijk over windenergie. De overheid is vaag. Waar is nu de beste plek om de windmolens neer te zetten? Sommige mensen willen de molens niet in een natuurgebied dat dicht bij hun huis ligt. Verschillende redenen die ze hiervoor aangeven zijn dat het uitzicht veranderd, je krijgt wind –en geluidsoverlast, mensen die wegverhuizen met verpaupering tot gevolg, dieren die verdwijnen uit een gebied. Maar in Groningen willen ze dat er niet meer naar gas geboord wordt. Dat veroorzaakt aardbevingen, scheuren in huizen die vervolgens onbewoonbaar of onverkoopbaar verklaard worden. Volgens mij zijn mensen niet zo tegen duurzame energie als het doet voorkomen, maar wil men een oplossing waar goed is over nagedacht, met een heldere uitleg!

Verduurzamen is allang geen vraag meer. De uitwerking echter wel. Wat is de beste manier? Windenergie is op zich een oplossing.

Wij vragen, zij leveren.

Meer informatie over groene stroom:
https://hier.nu/hier/pagina/homepage

Meer informatie over hoe een windmolen werkt:
https://www.windcentrale.nl/blog/hoe-werkt-een-windmolen/

Share.

About Author