Sandy Stevens van Plastic Heroes

0

Aan tafel met…

Sandy Stevens van Plastic Heroes.

-28 juli 2016-

Een tijdje geleden (lees: in week 11) schreef ik een blog over plastic. ‘Plastic soep in de supermarkt?!’ was de titel. Het ging over de gigantische hoeveelheid plastic afval dat ik verzameld had, wanneer ik thuis was gekomen van het boodschappen doen. Minder verpakkingsmateriaal zou nog altijd mijn voorkeur hebben, maar als het er dan toch is, dan maar scheiden.

Zo ook plastic verpakkingsmateriaal. In 2009 startte Stichting Nedvang met de landelijke campagne Plastic Heroes en in 2013 werd deze opnieuw onder de aandacht gebracht. Een gemiddeld huishouden gooit tot zo’n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar weg. Ik scheid trouw mijn plastic verpakkingsmaterialen en ik zie dat veel van mijn dorpsbewoners dat ook doen. Het zorgt voor een minder volle vuilnisbak, maar wel voor extra zakken met plastic afval in de schuur. Die wachten daar totdat het die dag is in de maand waarop ze opgehaald worden of tot wanneer ik tijd heb om naar een plastic inzamelbak te lopen.

Maar wanneer zijn de mensen op het idee gekomen dat het recyclen van plastic een goed idee is? En zet het een beetje zoden aan de dijk? Tijd voor een gesprek met iemand van Plastic Heroes.

Na een tijdje is het mij gelukt om een telefonisch gesprek te krijgen met Sandy Stevens, werkzaam bij Afvalfonds Verpakkingen en de aanspreekpersoon als het gaat om de campagne van Plastic Heroes.

Waarom is het nodig dat we plastic afval scheiden? Goede vraag, zegt Sandy. Het korte antwoord is, dat het goed is voor het milieu. Hoe meer we gescheiden inleveren, hoe meer we kunnen hergebruiken voor ‘nieuwe’ producten. Dat klinkt logisch. Ik denk daarbij aan de plastic soep in de oceaan of de microdeeltjes die zelf al zijn teruggevonden in bijen. Op de website van Plastic Heroes lees ik ook nog dat als we plastic recyclen, we minder fossiele grondstoffen nodig hebben zoals olie en we kunnen besparen op energie en de uitstoot van CO2. Als je plastic kunt recyclen, is het zonde het niet te doen.

Hoe zijn jullie op het idee van Plastic Heroes gekomen? Kijk, zegt Sandy, glas en papier wordt al heel lang ingezameld. Nu werd het weleens tijd dat we plastic verpakkingsafval gingen scheiden. Deze inzameling komt voort uit gezamenlijke afspraken tussen overheid, gemeenten en bedrijfsleven. Plastic kunnen we nu net als glas en papier recyclen. Het bedrijfsleven, producenten en importeurs brengen producten op de markt, bijvoorbeeld een kant-en-klaar salade of een fles shampoo. Zij zijn verantwoordelijk gemaakt om de verpakking ‘terug te nemen’ van de markt en te zorgen dat die gerecycled wordt. Producenten die meer dan 50.000 kg verpakkingen op de markt brengen betalen een Afvalbeheersbijdrage aan het Afvalfonds, dat is de uitvoeringsorganisatie die collectief uitvoering geeft aan deze producentenverantwoordelijkheid.

Een initiatief van het bedrijfsleven? Willen zij dan dat wij ons plastic afval gaan scheiden? Ja, heel graag zelfs, het bedrijfsleven heeft samen met de overheid hierover afspraken gemaakt, zegt Sandy. Het bedrijfsleven die verpakkingen produceren of invoeren betalen een afvalbeheersbijdrage aan een pot. Dat is verplicht en is vastgelegd in de Europese richtlijn voor verpakkingen. Daarin staat trouwens ook dat je als producent/importeur verplicht bent verantwoordelijkheid te dragen voor preventie, inzameling en hergebruik van gebruikte verpakkingsmaterialen. Deze pot wordt beheerd door Afvalfonds Verpakkingen. Zij zijn verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van verpakkingsafval. .

Mogen de gemeenten dan zelf bepalen of en hoe ze plastic inzamelen? Ja, zegt Sandy. Gemeenten zijn verplicht om gescheiden plastic in te zamelen. Zij krijgen voor het inzamelen van verpakkingsafval een vergoeding van het verpakkende bedrijfsleven. Uit het potje zeg maar. Ze mogen zelf bepalen hoe ze het inzamelen. Ze hebben eigenlijk drie opties. Ze kunnen het bij de mensen thuis ophalen, dan zie je dat mensen eens in de maand hun doorzichtige Plastic Heroes zakken aan de straat zetten. Of ze zetten van die Plastic Heroes containers. Daar kunnen mensen zelf hun plastic zakken naar toe brengen. De laatste mogelijkheid is nascheiding. Wat is dat dan? Wil ik weten. Dat is dat je plastic verpakkingen achteraf uit het restafval gehaald wordt, legt Sandy uit.

Doen al veel mensen aan het scheiden van hun plastic verpakkingen? Jazeker, zegt Sandy blij. Mensen zijn er heel erg mee bezig op dit moment. De helft van de Nederlandse huishoudens doen al mee. En dat is best veel, zeker als je bedenkt dat we pas sinds 2009 bezig zijn.

Hoe weet je eigenlijk dat al zoveel mensen meedoen? TNS Nipo heeft voor Plastic Heroes een onderzoek gedaan na het scheidingsgedrag van mensen, zegt Sandy. Om te kunnen bekijken of Nederland de recycledoelstellingen haalt, gaat Sandy verder, doet een ander bedrijf, Nedvang, de registraties. Dat snap ik niet. Gaat Nedvang dan alle containers af om de zakken te tellen? Sandy lacht. Nee zegt ze, dat doen ze wel wat efficiënter. Elke gemeente moet in een speciaal systeem registreren wat ze aan verpakkingsafval ophalen. Van elk soort afval wordt dat bijgehouden, dat is ook wettelijk verplicht.

Hoe het zit met bio-afbreekbaar plastic, moet je die nu wel of niet bij het plastic afval doen? Nee, zegt Sandy, dat hoeft niet. Sterker nog, die mogen bij het gft-afval (groente, fruit en tuinafval). Dit ‘plastic’ is eigenlijk geen plastic. Het ziet er wel zo uit, maar het knispert en voelt wel anders. In principe is biokunststof wél kunststof maar dan bijvoorbeeld van suiker of zetmeel gemaakt en niet van aardollie. De structuur is ook kunstmatig. Het hoort vanwege het ‘bio’ alleen niet bij het plastic verpakkingsafval. Bovendien is het biologisch afbreekbaar. Meestal zit er een kiemplantlogo op, gaat Sandy verder (zie afbeelding hieronder). We zijn nu bezig om te kijken hoe we dit duidelijk(er) naar de mensen kunnen communiceren. Vooralsnog is maar een klein deel van al het verpakkingsmateriaal gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic. Hopelijk wordt dat in de toekomst meer.

kiemplantlogo

Hoe gaat dat proces dan eigenlijk verder, nadat de gemeente het plastic afval heeft opgehaald? Om een lang verhaal kort en vooral ook duidelijk te maken, zegt Sandy, zit het als volgt: van de gemeenten gaat het afval naar een overslaglocatie, van daaruit gaat het naar een sorteerinstallatie, daar worden de verschillende types kunststof van elkaar gescheiden. Dan gaan ze naar een recycle fabriek. Die maakt het tot granulaat, kleine kunststof balletjes. Die kunststof balletjes gaan vervolgens naar een fabriek waar het verwerkt wordt tot producten.

Klinkt ingewikkeld. Dan heb je het plastic al gescheiden en dan blijkt dat het nog verder gesorteerd moet worden. Hoe zit dat dan? Plastic is niet zoals bijvoorbeeld glas een soort. Er bestaan diverse types kunststoffen, doormiddel van de sorteerinstallatie worden deze types gescheiden van elkaar en levert dat verschillende balen kunststof op. Deze kunnen ieder dan op hun eigen manier verwerkt worden.

Wellicht heb je ook nog tips? Lege verpakkingen in de Plastic Heroes zak doen, zegt Sandy beslist. Je hoeft ze niet schoon te spoelen of klein te knippen. Maar wel leeg maken. Dit komt de kwaliteit van het plastic voor het recyclen ten goede. Maar klein maken hoeft dus niet, vraag ik. Nee, zegt Sandy. Grotere stukken kunnen we beter sorteren. Ook de dop mag er gewoon in.

Kijk bij ‘Tips&tricks’ voor meer informatie over wat je wel en niet in de Plastic Heroes zak mag doen.

Meer informatie over Plastic Heroes:
http://www.plasticheroes.nl

Meer informatie over Nedvang:
http://www.nedvang.nl

Meer informatie over Afvalfonds Verpakkingen:
http://www.afvalfondsverpakkingen.nl/home/

Meer informatie over symbolen op verpakkingen en waar weg te gooien:
https://www.kidv.nl/6516/factsheet-symbolen.pdf

Meer informatie over het kiemplantlogo:
https://keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/inhoud/verpakkingssymbolen/verpakkingssymbolen/kiemplantlogo

Share.

About Author