Hoe groen is groene stroom?

0

-21 juli 2016-

‘Als je jezelf te nietig vindt om echt iets te kunnen veranderen, probeer dan maar eens te slapen met een mug in je kamer… dan merk je vanzelf wie de ander uit zijn slaap houdt.’ – De Dalaï Lama

Ik heb weleens een nacht doorgebracht met een mug. Heel irritant. Maar goed, ik snap wel waar de Dalaï Lama op doelt. Ieder mens kan een verschil maken. Vandaar waarschijnlijk ook de slogan: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Ik was al bezig met een aantal dingen, maar ik wil graag wat meer doen.

Een duurzaam gezinsleven. Dat is wat ik wil, maar niet altijd is het even duidelijk hoe je dat kunt bereiken. Bij duurzaamheid denken velen aan bijvoorbeeld groene stroom. Die box kan ik afvinken. Mijn gezin heeft groene stroom. Maar hoe groen is die eigenlijk? Er staan in Nederland lang niet genoeg windmolens om elk huishouden van stroom te voorzien en wij hebben geen zonnepanelen op onze flat.

Op Moederdag zijn we een dagje naar Zandvoort aan zee geweest, heerlijk zandkastelen gebouwd en verbrand. Toen ik opkeek van mijn boek, zag ik in de verte iets in het water staan. Verrek, dacht ik, dat is een windmolenpark in de Noordzee! Die zal er vast langer staan dan dat ik nu opmerk, maar toch. Ik vond het een leuke gewaarwording. Er staan er best wel veel. Je hebt geen eindeloos uitzicht over zee meer, maar erg storend vind ik het niet. Ik vroeg mij af of ons groene stroom van deze windmolens afkwam. Ik vroeg het aan mijn man. Hij kon het niet bevestigen, noch ontkennen. Huh?! Dat snap ik niet. “Kijk,” zei hij “het zit zo..”

Elke windmolen wekt stroom op. Die stroom gaat op het net. Het net is een verzameling elektriciteitsdraden waar alles wat stroom op wekt, de stroom naar toe brengt. Dus ook de steenkolencentrales, kerncentrales etc. De opgewekte groene, schone energie gaat dus ook naar het net. Als je groene stroom hebt gekocht, waar dan ook, dan ontvang je hoe dan ook gemengde stroom. Er gaat geen apart kabeltje van de windmolen naar een huis dat groene stroom afneemt. Je weet dus niet wat voor stroom je letterlijk hebt. Er wordt alleen gegarandeerd dat het deel dat je verbruikt, groen opgewekt is. Dit gebeurt door middel van Garantie van Oorsprong certificaten.

Maar hoe werkt dat dan precies?

Kijk je hebt een energieleverancier en een energieproducent. Wij kopen onze energie in bij een leverancier, wat eigenlijk een administratieve handeling is. Die koopt zijn energie in via een speciale energiebeurs (de endex). De energieproducent leveren de stroom fysiek aan het net, en het volume (kWh) dat ze opwekken verhandelen ze via de Endex, legt mijn man uit. Als een energieproducent een deel van zijn stroom groen opwekt, mag hij voor dit deel Garantie van Oorsprong certificaten uitgeven. Jouw energieleverancier kijkt dus naar zijn totale volume die hij nodig heeft voor zijn klanten en koop dit in op de endex. Als 20% van de klanten de stroom ‘groen’ willen hebben dan zal de energieleverancier voor 20% van het volume apart Garantie van Oorsprong certificaten kopen. Op deze manier ‘vergroend’ hij dus zijn inkoop. Als wij dus allemaal 100% groen zouden inkopen, dan moeten de energieproducenten wel alles middels groene stroom opwekken. Het verwarrende is dat een bedrijf zoals Nuon eigenlijk dus bestaat uit twee aparte bedrijven, een energieleverancier en een energieproducent. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven wat voor groene garantie je wilt hebben. Je kunt namelijk aangeven dat je de garantie wilt dat je Hollandse windenergie krijgt. Anders kan het zo zijn dat je garantie komt van bijvoorbeeld een waterkrachtcentralen in Noorwegen. Wat wel groen is, maar die centrale stond er al en draagt dus niet bij aan het nog meer vergroenen van de energiemarkt.

Oke ik denk dat ik het snap. Als iedereen nu overstapt op groene, schone energie, dan wordt dat gemengde steeds minder totdat het helemaal groen is.

De definitie van de overheid betreft groene stroom is als volgt: ‘De energiebron raakt niet uitgeput; de energiebron is schoon en betrouwbaar; de energie draagt niet bij aan klimaatverandering en bij de winning en omzetting is er nauwelijks sprake van schadelijke effecten voor het klimaat.’

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen groene en grijze stroom? Energie is immers onzichtbaar..toch?

  • Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die niet opraken zoals zon, wind, water en biomassa (verzamelterm voor hout, afval en diermeel. De energie hiervan komt vrij bij verbranding).
  • Grijze stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die wel opraken zoals gas, schaliegas en steenkool. Ook wordt grijze stroom opgewekt uit kernenergie. Deze raakt niet op, maar het afval ervan ook niet en laat die nou super schadelijk zijn.

Maar is energie opgewekt uit biomassa wel zo groen? Het blijft verbranding en op datzelfde stuk land kunnen ook gewassen verbouwd worden voor bijvoorbeeld voedsel.

Energie is onzichtbaar, maar de effecten van grijze stroom worden sneller zichtbaar. Bij het maken van grijze stroom ontstaan er broeikasgassen. Dit bewerkstelligd klimaatverandering.

Time for an energy change!

Meer informatie over groene en grijze stroom:
https://www.consuwijzer.nl/energie/duurzame-energie/groene-stroom/verschil-groene-grijze-stroom

https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/groene-stroom-5-misverstanden

Meer informatie over handel in groene stroom:
https://wisenederland.nl/groene-stroom/zo-werkt-de-handel-groene-stroom

Meer informatie over Garantie van Oorsprong:
https://www.zelfstroom.nl/energiebegrippen/garantie-van-oorsprong-gvo/

Share.

About Author