Lenteschoonmaak in huis is lentevervuiling buitenshuis?

0

– 18 april 2016 –

De lente is weer aangebroken, tijd voor de grote schoonmaak! Elke week maak ik de gebruikelijke dingen schoon, maar een à twee keer per jaar ruk ik uit met grof geschut. Dit jaar plaats ik echter vraagtekens bij het schoonmaken an zich. Hoe zit het eigenlijk met onze schoonmaakmiddelen? Hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Wat zit er in je schoonmaakmiddel? Wat maakt het ene schoonmaakmiddel beter dan het andere?

Stéphanie schrijft in haar boek over het gebruiken van duurzame schoonmaakmiddelen (zie mijn blog ‘Niets verspillen doe je hoe?’). Volgens haar volstaat een voorraad van natuurazijn, castiliëzeep, groene zeep, Soda (geen zuiveringszout!) en etherische olie. Deze producten, behalve de castiliëzeep en de etherisch oliën, heb ik gekocht en ga ik deze week uitproberen. Vaak wil men dat het huis lekker ‘schoon’ ruikt, maar eigenlijk ruik je dan parfum. Het zegt werkelijk niks over hoe schoon het huis is. Vandaar dat Stéphanie etherisch oliën in haar bestand vermeld. Deze kun je echter ook weglaten. Naar mijn mening hoeft niet altijd alles ergens naar te ruiken.

Volgende week vertel ik mijn bevindingen hiervan. Maar voor nu maak ik mijn huis nog één keer schoon met mijn ‘oude’ schoonmaakmiddelen.

Iedereen maakt zijn huis schoon. Iedereen gebruikt daar verschillende merken en soorten schoonmaakmiddelen voor. Wat we echter allemaal gemeen hebben is dat deze middelen uiteindelijk in de natuur terecht komen. Direct omdat de regen onze ramen na het lappen het schoonmaakmiddel eraf spoelt en indirect omdat wanneer we klaar zijn met schoonmaken het resterende emmertje met water en schoonmaakmiddel door het toilet spoelen. Hetgeen direct in de natuur terecht komt, sijpelt door tot de grondwatervoorraden. Hetgeen door het toilet in de waterzuivering terecht komt, wordt daar gezuiverd totdat we het opnieuw kunnen gebruiken. Er zijn echter schoonmaakmiddelen die moeilijker te zuiveren zijn uit het water, zoals chloor. Ik moet hieraan toevoegen dat in deze maatschappij, waarin we soms te makkelijk naar medicijnen grijpen zoals bijvoorbeeld antibiotica, dit ook mede heeft gezorgd voor een overbelasting aan de zuiveringsinstallaties. Dit product is ook lastig uit het water te zuiveren. Maar dat is een hele andere discussie.

Wat maakt nou het ene schoonmaakmiddel beter dan het andere? We kunnen het dan hebben over de werking van het middel, maar die is vrijwel gelijk. Dan blijft er nog een criteria over, namelijk of een een product biologisch afbreekbaar is of niet. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een stof door bacteriën ‘opgegeten’ kan worden en dus ‘verdwijnt’ als hij in het milieu terechtkomt. De bacteriën zetten de ‘schadelijke’ stoffen (daarmee worden de koolstofatomen bedoeld, omdat dat het grootste deel is van de ingrediënten van een schoonmaakmiddel) om in CO2, water en voedingsstoffen. Wanneer dit gebeurt, vormt het ingrediënt geen risico voor het milieu omdat CO2, water en voedingsstoffen veilig zijn. Lees meer hierover op de website van: ‘Is dit product veilig.

Er bestaan echter diverse schoonmaakmiddelen die zeggen dat ze beter zijn voor het milieu. Ik noem een aantal bekende merken: Ecover, Klok, Method en verder zijn er nog duurzame huismerken van diverse supermarkten. Hun assortiment varieert van allesreiniger, toiletreiniger tot aan wasmiddel aan toe.

Zowel de inhoud van hun producten alsmede hun verpakkingen zijn in mijn ogen bio-proof. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat Ecover gebruik maakt van bio-plastic en plantplastic voor hun verpakkingen. En dat Method o.a. hun hele procesvoering zich richt op duurzaamheid.

Ik kwam echter zoveel informatie tegen hierover, dat ik besloten heb hier een sub-blog over te schrijven.

Er zijn dus biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen waar je mee uit de voeten kunt als je geen zin of tijd hebt, om deze zelf samen te stellen zoals Stéphanie voorstelt.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar wanneer mijn dochter klaar is met haar ontbijt, kan ik van wat er op de grond is gevallen nog een keer ontbijten. Een duurzame oplossing is om het ouderwets op te vegen met een stoffer en blik en om dan vervolgens het hele huis met een bezem te gaan vegen. Dat gaat echter niet als je vloerbedekking hebt of een vloerkleed. Of als je hier simpelweg geen tijd voor hebt. Dus dan toch maar met de stofzuiger in de weer. Dit kost dan wel weer stroom. Maar daar is een oplossing voor: groene stroom. Daarover later meer.

Voor nu is mijn huis weer lekker schoon. Volgende week ga ik vertellen over mijn gelapte ramen en geboende vloeren met de bio-schoonmaakmiddelen volgens Stéphanie. Word mijn huis er schoon van of ben ik langer bezig het middel te maken dan met het schoonmaken van mijn huis?

 

Over biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen:
http://www.isditproductveilig.nl/was-en-reinigingsmiddelen/pages/view.php?page_id=165

 

Share.

About Author