Ecover en plastics

0

Blog mei 2018

Ecover en plastics

Tja als je wilt schoonmaken en je wilt niet zelf je schoonmaakmiddel maken (bestaat enkel uit natuurazijn en een beetje baking soda) dan kun je ook voor ‘gezondere’ opties kiezen in de winkel. Elke stap is er immers een. Nu kun je natuurazijn in bulk kopen bijvoorbeeld bij de Macro en baking soda komt in karton, maar de meeste schoonmaakmiddelen uit de supermarkten komen vooralsnog in plastic. Wat moet je dan kiezen?

Ecover is daar nu wat aan het veranderen. Het lijkt misschien een kleine stap, maar het is wel een belangrijke. Hun afwasmiddelflessen worden nu gemaakt van 100% gerecycled plastic. Tevens maken ze het van een kleur, of beter gezegd geen kleur, zodat ook hun flessen beter te recyclen zijn. Een super goede stap zou ik zeggen!

Plastic verpakkingsmateriaal wordt in Nederland apart ingezameld en als het goed is gerecycled. Om de zak goedgekeurd te krijgen voor de recycling moeten echter al het vervuilende eruit zijn gehaald (zoals etensresten), Nu hoef je de afwasflessen niet uit te spoelen, maar zorg er wel voor dat ze leeg zijn.

Dus met de buitenkant zit dat wel snor, maar wat zit er eigenlijk in hun afwasmiddel? Laten we eens als voorbeeld een fles Ecover Zero onder de loep nemen.

Ingrediënten van Ecover Zero:

  • 5-15% anionogene oppervlakte-actieve stoffen en <5% niet -ionogene oppervlakte-actieve stoffen – Was-actieve stoffen (anionogene oppervlakte-actieve stoffen en niet -ionogene oppervlakte-actieve stoffen) worden gebruikt in vrijwel alle was- en reinigingsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat het te reinigen materiaal/oppervlak volledig vochtig wordt. Zij verwijderen het vuil en houden het losgemaakte vuil in oplossing. Water alleen is vaak niet voldoende om te reinigen. Water heeft namelijk door de hoge oppervlaktespanning de neiging om samen te trekken tot bolvormige druppels. Op een vet oppervlak vloeit het daarom weg zonder het te bevochtigen. Was-actieve stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, zodat het schoon te maken materiaal goed bevochtigd wordt en het water het vuil in oplossing kan brengen. Vanwege deze oppervlaktespanning verlagende eigenschap dragen ze de naam oppervlakte-actieve stoffen. Naast de oppervlaktespanning verlagende eigenschap van was-actieve stoffen kunnen ze allerlei soorten vuil aan zich binden, zoals olie- en vetvervuilingen (bron: nr 1 hieronder).
  • Lactic acid – is een melkzuur, (niet dierlijk) zorgt voor de regulering van de PH waarde
  • Water – tja water
  • Natriumchlodide – oftewel keukenzout, deze stof regelt de viscositeit
  • Natriumcitraat – natiumzout van een citroenzuur, regelt de zuurtegraad

Klinkt heel erg laboratoriumachtig… Ik heb er echter totaal geen verstand van, dus heb ik ook nog op het internet opgezocht of er risico’s zijn voor je gezondheid überhaupt met deze ingrediënten. Let wel hieronder staat een algemene beschrijving van deze stoffen. Ik kan dus niet met zekerheid stellen of dit ook geld voor de specifiek gebruikte ingrediënten van Ecover.

Milieurisico’s
In de wet is bepaald dat alle oppervlakte-actieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen gebruikt worden biologisch afbreekbaar moeten zijn.
In 1994 is er in Nederland door de industrie en de overheid gezamenlijk een zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van de voornaamste was-actieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt. Uit dit onderzoek bleek dat deze stoffen (alkylbenzeensulfonaat, alcoholethoxylaat, alcoholethyloxysulfaat en zeep) voor meer dan 99% uit het afvalwater worden verwijderd. De concentraties in het oppervlaktewater worden daarmee zo laag, dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.  De zuiveringsinstallaties spelen een belangrijke rol bij de verwijdering. Een deel van de was-actieve stoffen wordt via hechting aan vaste deeltjes door de zuiveringsinstallatie verwijderd.
Alle gebruikte was-actieve stoffen (inclusief zeep) zijn toxisch voor waterorganismen. Om deze reden strekt het tot aanbeveling om nooit onverdund was- of reinigingsmiddel in het oppervlaktewater te gooien. Lees weinig, dus er komt zeker wel wat in het oppervlaktewater terecht.

Gezondheidsrisico’s
Door het sterke vet oplossend vermogen van deze stoffen kan de huid gedeeltelijk ontdaan worden van haar vetmantel. Hierdoor wordt de barrièrefunctie van de huid verstoord, waardoor deze gevoeliger wordt voor de opname van chemicaliën. Bij herhaaldelijk huidcontact kan de huid droog, rood, ruw en schilferig worden, waarna kleine kloofjes ontstaan. Bij langdurig huidcontact met de oppervlakte-actieve stoffen kan eczeem optreden. De meeste oppervlakte-actieve stoffen worden in geringe mate door de huid opgenomen. Bij een beschadigde huid of langdurig huidcontact kan de opname echter aanzienlijk toenemen. Over het algemeen worden niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen sneller door de huid opgenomen dan anionogene of kationogene oppervlakte-actieve stoffen. Nadat de oppervlakte-actieve stoffen het lichaam via de huid zijn binnengedrongen, worden ze snel opgenomen in het bloed en vervolgens stapsgewijs afgebroken. De afbraakproducten verlaten het lichaam via de urine, de gal en de ontlasting. Zowel de acute als chronische toxiciteit bij inslikken is zeer laag (bron: nr 1 hieronder).

Toen vroeg ik mij af of Ecover eigenlijk wel een keurmerk draagt… Het bedrijf Ecover is  een B Corp. Hun producten zijn geschikt voor vaganisten. Ze dragen het keurmerk Cruelty Free – Leaping Bunny-certificaat, maar iets anders kon ik niet vinden. Ik vroeg mij af of Ecover eigenlijk een biologisch keurmerk heeft. Dus ik ging het ze vragen. Jeanne Kortenoever, werkzaam bij Ecover, gaf antwoord:

Jullie dragen het keurmerk Cruelty Free – Leaping Bunny-certificaat, maar geen biologisch of ander keurmerk. Wat is daar de reden van?

Voor onze Ecover standaardreeks en onze Ecover Zero reeks geloven we dat we al zeer strenge interne richtlijnen hebben op het gebied van duurzaamheid. Ieder ingrediënt ondergaat een grondig onderzoek, waarbij we kijken naar milieu- en gezondheidscriteria. We gebruiken alleen maar ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn en die een minimale impact hebben op waterleven. En al onze reeksen zijn gemaakt in onze groene, schone fabriek in Malle en hebben duurzame verpakkingen.

Daarnaast hebben we eind vorig jaar een nieuwe reeks op de markt gebracht, Ecover Essential, dat de Ecocert certificering draagt. Ecocert is een certificering die consumenten laat weten dat ze een duurzaam product kopen. Fabrikanten moeten voor de Ecocert certificering aan hogere standaarden en grotere transparantie voldoen dan bij de gangbare Europese voorschriften. Het Ecocert label garandeert de consument dat het product voor minimaal 95% uit plantaardige of uit de natuur afgeleide, actieve (geen water) ingrediënten bestaat. Ook moet het product voldoen aan de hoge milieustandaarden die zijn vastgesteld door Ecocert.

Wat betreft biologisch: wij geloven in de meerwaarde van biologisch geteelde gewassen voor voeding. Deze manier van telen vraagt echter enorm veel land, water en energie, en brengt qua performantie geen enkele meerwaarde voor ons type producten. Bovendien zou het gebruik van zulke ingredienten de prijs sterk beïnvloeden. Dus zowel op gebied van ecologie, performantie en prijs zijn hier geen voordelen.

Daarnaast was het mij in de winkel opgevallen dat hun vaatwastabletten een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld een ander ecologisch huismerk. Hoe dit kan? Ik heb het ook gelijk maar gevraagd.

Naast dat ik zelf dingen met de hand afwas, hebben wij ook een vaatwasser staan. Nu zag ik in de winkel dat jullie vaatwastabletten aanzienlijk duurder zijn dan van bijvoorbeeld een ecologisch huismerk van de supermarkt. Waar zit dat verschil in?

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Ecover en andere merken is onze focus op R&D (productontwikkeling). Ecover zoekt zelf naar andere alternatieven die beter en duurzamer zijn voor onze wereld. Het is daarom dat Ecover vaak met baanbrekende innovaties op de markt komt. Zoals onze ‘Plantastic’ fles, gemaakt van suikerriet in plaats van aardolie.

Uit suikerriet kan je vier keer meer ethanol winnen om groene plastics te maken. Er zijn minder planten en middelen nodig om een fles te produceren. Suikerriet blijft ook groeien en dat is een groot verschil met de olievoorraden die steeds kleiner worden. Daardoor kunnen er Ecover-flessen geproduceerd worden zonder de planeet onnodig te belasten. De flessen op basis van suikerriet zijn ook 100% recyclebaar. Bovendien ontwikkelt Ecover haar producten in een duurzame omgeving. In 1992 bouwde Ecover de eerste ecologische fabriek ter wereld in Malle, energie-efficiënt en duurzaam gebouwd.

Qua grondstoffen gebruiken wij voornamelijk biogebaseerde, herbruikbare ingrediënten die duurder zijn dan petrochemische ingrediënten en dus ook een invloed hebben op de eindprijs.

We kunnen met een gerust hart beweren dat er geen andere speler in de markt van was- en reinigingsmiddelen een dergelijk aantal nieuwe hernieuwbare grondstoffen op hun palmares hebben staan. Ecover heeft over de jaren heen aan de basis gelegen van de belangrijkste hernieuwbare grondstoffen die qua performantie de concurrentie kunnen aangaan met de petrochemische alternatieven, maar tegelijk een lagere toxiciteit hebben en volledig afbreekbaar zijn. Want laat je niet vangen. Het is niet omdat iemand enkel plantaardige grondstoffen gebruikt, dat deze dan per definitie minder toxisch zijn of volledig afbreekbaar zijn. Laat staan dat ze op vlak van performantie beter scoren. Bij Ecover streven we naar een balans in al deze verschillende factoren. Volledig op basis van plantaardige ingrediënten is op zich een loze claim als de balans performantie en toxiciteit niet mee in rekening wordt gebracht. Als laatste willen we nog toevoegen dat wij altijd een doordachte en voorzichtige keuze maken in ingredienten. Zo kiezen we er sinds dag 1 al voor om geen fosfaten te gebruiken, wat pas sinds kort ook wettelijk vastgelegd werd. Maar wij kiezen ook om geen fosfonaten te gebruiken om dezelfde reden, maar aangezien dat (nog) niet wettelijk geregeld is, vind je dat wel in andere eco-vaatwastabletten. Net als benzotriazole bijvoorbeeld, ook iets dat wij niet hebben willen gebruiken maar in vele andere tabletten wel zit. Aangezien de effecten niet genoeg bekend waren hebben we dit nooit gebruikt, en ondertussen heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek ook bevestigd dat dit  steeds meer teruggevonden wordt in onze waterwegen en een risico geeft op hormoonverstoring.

Dus ik zou zeggen trek je eigen conclusie. Elke stap is er een en zij maken zeer zeker stappen in de goede richting. Ik snap alleen niet zo goed waarom we niet gewoon schoonmaken met natuurazijn, citroen en soda of de ramen lappen met een door de midden gesneden ui in het water. Werkt ook prima! En dat laatste scheelt helemaal veel plastic.

Meer informatie:

1 http://www.isditproductveilig.nl/was-en-reinigingsmiddelen/pages/dictionary.php?page_id=11&dictionary_id=40

https://www.ecover.com/nl/

https://www.bcorporation.net/community/people-against-dirty

http://www.leapingbunny.org

https://www.crueltyfreeinternational.org

 

Share.

About Author