Bio make-up

0

Blog februari 2018

Bio make-up…

Daar ga ik het zo over hebben. Ik wil eerst graag een update met jullie delen over de parkeerplek bij een elektrische laadpaal vlak bij ons huis. Hier stond tot voorkort geen bord bij, met als gevolg dat er steeds benzineauto’s op die plek stonden. Toen er een keer een plek vrij was, en mijn man daar onze auto ging opladen, kwam er gelijk een bezorgde burger naar hem toe met de vraag of hij daar de hele dag zou blijven staan. Wat ja, er waren al zo weinig parkeerplekken… (je zou maar twee minuten naar je auto moeten lopen). Inmiddels staat er een bord bij! Yes! Zou je denken, maar er blijven benzineauto’s parkeren. Let op beste burgers, je riskeert hier een boete van 90,- euro!

Maar goed, bio make-up. Bestaat dat? En waarom zouden we biologisch make-up kopen? Het is niet dat we het opeten, ja toch?!

Klopt, je eet het niet op, niet bewust althans. Gemiddeld eet een vrouw die elke dag haar lippen stift, één hele lippenstift op per jaar. Nu blijft er ook wel wat hangen op een glas of een servet, maar toch… het idee.

“In de achttiende eeuw zat er lood, kwik of arsenicum in lippenstift, vertelt Inge Kaaijk van cosmeticabedrijf L’Oreal. „Levensgevaarlijk.” Tegenwoordig kun je lippenstift gewoon opeten, zegt ze.” (Bron 1 hieronder).

Maar is dat wel zo? En hoe zit dat met mascara, oogschaduw en andere poeders? Die eet je misschien niet op, maar ze dringen wel je huid binnen.

Zo zitten er vaak nanodeeltjes in make-up. Dat zijn kleine, zeer super kleine deeltjes (kleiner dan 100 namometer, dat is 100 miljoenste millimeter), die in producten worden gestopt voor hun versterkende, antibacteriële of uv-werende werking. Maar of dit wel veilig is, daar zijn ze, de wetenschappers, nog niet over uit. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat er in veel nanodeeltjes titaandioxide zit. Deze deeltjes kunnen voor ontstekingen zorgen en mogelijk zelfs schade aan het DNA kunnen veroorzaken. Dit zou kunnen leiden tot kanker (bron 2 hieronder). Je kunt de nanomaterialen herkennen in de ingrediëntenlijst als achter het ingrediëntennaam het woord nano staat. En hoe zit het dan met de hormoonverstorende werking van stoffen als flaten, triclosan, muskus, SLS en parabenen?

Gezellig he, wil je je mooi maken, wordt je er wel ziek van. Daarmee wordt het “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden” wel erg bizar!

Zijn er dan helemaal geen ‘goede’ opties? Jawel, de producten van ‘The Green Beauty Shop bijvoorbeeld, zijn volgens Suzanne (werkzaam bij the green beauty shop) “Allen vrij van microplastics. Zodra een product microplastics bevat, wordt deze niet opgenomen in ons assortiment.”
Ingrediënten zoals parabenen zorgen ervoor dat de make-up langer houdbaar is. Biologische make-up die deze niet of minder heeft, is dus minder lang houdbaar. Wanneer het product niet meer goed is, dan kan het gaan stinken, veranderen van kleur door bijvoorbeeld schimmels of het kan kruimelig worden of juist waterig worden. Gebruik een product nooit langer dan op de verpakking staat aangegeven.
Als je nagaat dat voor mascara bijvoorbeeld de gemiddelde houdbaarheid 3 tot 6 maanden is, en dat dit dus korter is als er geen troep in zit, wordt het misschien wel geen pijn lijden, maar je wordt er ook niet rijk van…Daarnaast is het ook nog eens zo dat als een product bijvoorbeeld parabeenvrij is, het best kan zijn dat er wel ouderwetse bewaarstoffen aan toe gevoegd worden die vaak nog veel slechter zijn dan parabenen.

Zo ik zie door de bomen het bos al niet meer, en dan ben ik nog maar net begonnen met zoeken naar ‘goede’ make-up. Ook ben ik een beetje bang geworden voor al die onuitspreekbare ingrediënten. Om ons ijdeltuiten een beetje op weg te helpen bestaan er gelukkig ook verschillende soorten biologische keurmerken voor make-up. De bekendste zijn Ecocert, NaTrue, CosméBio en USDA.

Wat je natuurlijk ook kunt doen make-up is zelf maken! Dan weet je zeker wat erin zit en ik durf te wedden dat je al je ingrediënten kunt uitspreken. In het boek; ‘Zero Waste Home van Bea Johnson’ (is wel in het Engels geschreven, maar de ingrediënten zijn zo basic dat ze overal te verkrijgen zijn). Zij beschrijft recepten voor o.a. poeders, mascara en kohlpotlood.

Voor mijn verjaardag heb ik van mijn man een boek gekregen over zelf beautyproducten maken. ‘Natuurlijk mooi’ heet het van Karin Berndl en Nici Hofer (verkrijgbaar o.a. bij de Dille & Kamille). Daarin staan o.a. recepten voor scrubs, maskers en haarproducten.

Zelf maken vind ik altijd erg leuk om te doen. Doet mij denken aan een tijd waarin alles veel simpeler leek (leek, want ik wil niks romantiseren, vroeger was heus niet alles beter!). Als je iets wilde, dan moest je het zelf maken. Tegenwoordig valt echt alles te kopen. Daardoor zien we vaak de echte waarde van een product niet meer. Hoeveel werk erin gaat en wat voor soorten grondstoffen ervoor nodig zijn en wat daarvan dan weer de impact is op het milieu.

Trouwens, wie zegt dat we altijd maar make-up moeten dragen, zijn we niet allemaal van nature gewoon mooi!

Meer weten:

Reviews over hoe verschillende soorten bio-make-up bevalt kun je o.a. vinden op de site van Naoki.

https://naoki.nl/category/natuurlijke-cosmetica-2/

Wat doen de verschillende ingrediënten in een make-up product:

https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/

https://www.gezondheidsnet.nl/huid/nanodeeltjes-in-cosmetica-vaak-niet-vermeld-op-verpakking

http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_11/nummer_3/artikel_479/de-risico-s-van-make-up.html

https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/natuurlijke-cosmetica/

Houdbaarheid van make-up:

http://lifemustbefabulous.com/houdbaarheid-van-je-cosmetica-producten/

https://www.greenbeautyshop.nl

1)  https://www.nrc.nl/nieuws/2010/06/25/hoeveel-lipstick-krijgen-vrouwen-per-jaar-binnen-11911183-a177631

2) https://www.volkskrant.nl/voordeel/nanodeeltjes-in-cosmeticaproducten-vaak-niet-vermeld-op-de-verpakking~a2813356/

 

 

Share.

About Author