Benzine auto’s zijn zo vorige eeuw…

0

Benzine auto’s zijn zo vorige eeuw…

Het is nu 2018. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Wellicht heb je goede voornemens gemaakt, ga je op dieet, meer sporten of stoppen met roken. Maar misschien ga je starten met een duurzamer leven! Elke dag is daar een mooi moment voor, maar soms heb je een speciale start datum nodig. Hopelijk vind je inspiratie op deze website daarvoor.

In deze blog ga ik vertellen over onze ervaring na een jaar rijden in onze elektrische auto. Spoiler: Teun (onze zoon) vindt de auto om op te eten!

Wij rijden nu al weer bijna volledig elektrisch. En dan heb ik het niet over een kort plezier ritje of zoals iemand laatst tegen mijn man zei; ‘Ik rij elektrisch, maar als ik op vakantie ga, leen ik van iemand een benzine auto..’. Nee ik heb het dan over de realiteit, onze realiteit. Dat wil zeggen dat mijn man er elke dag mee naar zijn werk gaat (van Breukelen naar Amsterdam) en daarmee ook door het hele land reist (o.a. naar Enschede, Maastricht, Groningen en Antwerpen). Dat wil ook zeggen dat we met deze auto op vakantie zijn geweest naar België en Frankrijk (zie ook mijn eerdere blog hierover). In totaal hebben we afgelopen jaar zo’n 32 000 kilometer gereden in onze Nissan Leaf.

Met mijn dochter van zeven fiets ik elke dag naar school. Wanneer er dan een ‘gewone’ auto voorbijrijdt, zegt ze altijd dat die stinkt. En ja dat valt meer op als je zelf geen uitstoot hebt. Zij snapt niet dat niet iedereen een elektrische auto wilt rijden. “Dat is toch beter voor iedereen en voor de natuur?!” zegt ze dan.

Veel mensen in onze omgeving vinden ons pioniers wat betreft elektrisch rijden en zijn voorlopig niet van plan om ons te volgen. Waarom niet? Ze vinden het spannend, want wat nou als je met een lege batterij komt te staan. Tja wat dan… Het is ons nog niet gebeurd. Wel zijn we een paar keer op het randje gekomen. Dan viel het schermpje uit waarop staat hoeveel batterij je nog over hebt. Die valt uit als het onder de 5% komt. Maar uit onze ervaring blijkt dat je dan nog ongeveer 10 kilometer kunt rijden.

Even wat cijfers tussendoor. In 2017 rijden er ongeveer 13 709 volledig elektrische auto’s. Er zijn daartegenover zo’n 95 725 plug-in hybride’s (bron: CBS). Wat houdt dat in zo’n plug-in hybride? Dan rij je zo’n 50 kilometer elektrisch en daarna schakel je over op benzine. Bedoeld zodat je in de stad niet zoveel uitstoot genereerd. Beetje nep in mijn ogen. Als je het doet, doe het dan echt goed.

Gelukkig weten we inmiddels ook waar de meeste snellaadpalen staan. Ook worden er steeds meer snellaadstations langs de snelwegen gebouwd. Wat wel ontzettend jammer is, is dat in onze gemeente, Stichtse Vecht, er wel wat laadpalen staan, maar dat ze er geen borden bij willen plaatsen waarop staat dat deze plek bedoeld is om een elektrische auto op te laden. Ze willen eerst weten of er veel gebruik van gemaakt zal worden. Beetje raar als je het mij vraagt. Zonder bord bij een laadpaal gaat er een normale auto staan. Dan kun je er niet laden en denkt de gemeente dat deze paal niet gebruikt wordt. Zo staat er vlak bij ons in de straat een paal die niet eens is aangesloten… en dat is al bijna een half jaar zo.

Zijn er voordelen aan elektrisch rijden, behalve het overduidelijke en zeer belangrijke voordeel van geen uitstoot? Jazeker, die zijn er! Zo hebben veel parkeergarages speciale plekken aangewezen voor elektrische auto’s waar je ze ook kunt opladen. Deze staan vaak vlak bij de uitgang, net zoals invalide plekken. Handig toch! Door de stad heen zijn ook speciale parkeerplekken voor elektrische auto’s, waar je tevens kunt laden. Je hebt dus bijna altijd wel een plekje om te parkeren. Ook zijn er vele subsidieregelingen waarmee je een elektrische auto kunt kopen of leasen. Wat doen wij? Wij leasen via MijnDomein. Ja, je rijdt wel met een enorme reclamesticker op je auto, maar we rijden wel goedkoper. Ook zijn er in sommige steden regelingen voor een parkeervergunning die je sneller kunt krijgen als het voor een elektrische auto is. En het rijdcomfort? Die is echt top! Hij is stil, zit lekker, heeft stoelverwarming, navigatie met ingebouwde zoekfunctie voor laadstations en als je een laadstation gevonden hebt die er nog niet in stond, dan voegt hij deze toe. Je weet van te voren door de navigatie of je je eindbestemming gaat halen en kunt daardoor een laadstation van te voren invoegen in je route. Er is nu zelfs een elektrische auto op de markt die je route berekend op basis van welke snelheden je mag rijden op welke weg, zodat deze nog beter kan bepalen of je je eindbestemming gaat halen.

Conclusie: super auto! Ja je moet soms ff een halfuurtje laden. Maar zeg nou zelf, dat heb je toch wel over voor de volgende generatie?! Die geef je immers ook door en het liefst beter dat dat jij hem gevonden hebt. Wat we hebben de aarde immers niet geërfd van onze grootouders, maar geleend van onze kinderen. Bovendien heb ik het niet alleen over de volgende generatie mensen, maar ook dieren en de aarde. Zero emission, dat wil toch iedereen!

 

Meer informatie:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/21/toename-elektrische-auto-s-zet-door

https://nederlandelektrisch.nl/home

https://www.mijndomeinauto.nl

Share.

About Author