Week 38: refuse

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 38: refuse

Weer een week verder met het plastic dieet. Een mooie documentaire om te kijken hiervoor is ‘A plastic ocean’ (zie tips & tricks). Nog een interessante documentaire die je eigenlijk gezien moet hebben is ‘Chasing Coral’ (zie tips & tricks).

Waarom is klimaatverandering zo belangrijk? Twee graden warmer is toch lekker? Zeker hier in ons koude kikkerlandje. In de documentaire ‘Chasing coral’ leggen ze het als volgt uit; de aarde warmt op. Meer dan twee graden, eigenlijk warmt de aarde op tot 50 graden. Hoe komt het dan dat het maar twee graden warmer wordt? Omdat de oceaan alle warmte absorbeert. De oceaan neemt de meeste warmte op van de klimaatverandering.

De oceaan is net zoals het menselijk lichaam. Als ons lichaam constant twee graden of meer warmer wordt en blijft, dan worden wij ziek. Gaan onze organen falen, want die kunnen niet tegen die warmte. In de oceaan leven vele koraal soorten. Dat zijn de bomen onder water, de organen van de oceaan, dat is waar het leven in het water begint. Koraal wordt ziek bij een opwarming van het water. Koraal gaat falen en sterft af bij warmer water dat warm blijft.

Het dit zal onze tijd niet duren. Als onze generatie niks doet, dan sterft alles. Lang leven de lol zoals we, onze voorgangers, gedaan hebben, kan niet meer.

De ‘wetten’ van een zero waste leven zijn refuse, reduce, reuse, recycle en rot en wel in deze volgorde. Dit kun je ook toepassen op een plasticvrij leven, te beginnen bij het plastic dieet.

  • Refuse/weiger de gratis (vaak plastic) pen, de reclamefolders (verpakt in plastic), de verpakking om bloemen (kan papier zijn, maar is vaak plastic).
  • Reduce/verminder je plastic ’inname’ door te letten op je boodschappen en je lekkere trek snacks tussendoor.
  • Reuse/hergebruik je plasticbakjes totdat ze echt uit elkaar vallen.
  • Recylce het plastic dat je hebt in de zakken van plastic heroes.
  • Helaas kun je plastic niet laten rotten. Het vergaat namelijk niet. Het breekt af in microscopisch kleine deeltjes, maar het blijft altijd bestaan. Het bestaat dan als gif absorberend deeltje dat als voedsel wordt aangezien door zeedieren. Die wij vervolgens eten en ons weer ziek maken.

Dit is wellicht de nieuwe cirkel of life… mits we er iets aan gaan doen. Dus zet door met je plastic dieet!! Elke stap is er een. Consuminderen en minder plastic!!

Foto geleend van:
http://inhabitat.com/microsoft-co-founder-destroys-protected-cayman-islands-reef/ 

Share.

About Author