Week 37: vakantie en ik neem mee (terug)

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 37: vakantie en ik neem mee (terug)

We zitten in de maand juli. De maand van het plastic dieet, maar ook de maand waarin we massaal op vakantie gaan. Met de auto, de trein, de boot of het vliegtuig. Wat ook de minste uitstoot geeft, allemaal geeft uitstoot. En als je dan toch gaat, geniet dan met volle teugen, maar blijf bij jezelf. Ook in het zonnige buitenland is zero waste belangrijk.

Maar eerst nog een stukje over het plasticdieet. Het plasticdieet… wat me soms tegenvalt, en dat viel me al eerder op, is dat er best veel in plastic verpakt zit. Soms denk ik weleens shit, dit kan ik ook al niet meer eten! Ik heb verteld dat je eigenlijk gezonder gaat eten door het plasticdieet, want bijna alle ‘slechte’ dingen zitten verpakt in plastic. Maar hoe zit het dan met aardbeien, blauwe bessen en frambozen, om maar een aantal te noemen? Zelfs al ga ik naar de markt zitten die krengen nog altijd in plastic. En ze zijn zo lekker… das echt wel balen. Waarom dat is? Ik denk omdat ze dan niet geplet worden tijdens het transport. Soms zitten bramen nog in zo’n karton achtig bakje, soort van eierdoos achtig spul. Maar dat zal wel te duur zijn voor de rest. En om nou de aardbeien op de markt over te gieten in mijn eigen bakje…. Dan gooien ze daar alsnog het plastic weg. Geen zin dus. Vorig jaar heb ik geprobeerd om zelf aardbeien te groeien in onze vierkante meten tuin, maar dat was geen succes. We hadden zes planten waar welgeteld twee aardbeien aan gegroeid hebben. Maar goed, genoeg geklaagd. Er blijft nog genoeg onverpakt fruit over.

Zero waste op vakantie, kan dat? Jazeker dat dit kan. Je gedraagt je eigenlijk hetzelfde als thuis. Neemt je hervulbare fles mee voor onderweg en je eigen bakje met wat lekkers en blijft weg van verpakte ijsjes en plastic rietjes. Zin in een portie friet? Sommige snackbars verkopen frietjes in een papieren zakje. Probeer ook op vakantie zo veel mogelijk milieuvriendelijke alternatieven te spotten. Het is soms wat lastiger dan thuis, want je kent de omgeving niet, maar blijf creatief. En dan kom je erachter, als je weer onderweg naar huis rijdt, dat er om de hoek van dat ene straatje een bulk sectie was in de supermarkt. Laat het echter niet je vakantie overheersen, ga niet de hele dag zoeken. Je kunt altijd vragen aan de lokale bewoners waar er bijvoorbeeld een supermarkt is met een bulkafdeling. En anders is het maar een keertje pech. Ik weet dat dit niet super zero waste is om te zeggen, maar een collectief positief gevoel is ook belangrijk voor deze wereld (en voor je andere gezinsleden!) (Ja toch, met een saggerijn op vakantie, omdat je een keer een plastic verpakking hebt gekocht, slaat de plank helemaal mis van het creëren van mooie herinneringen).

Als je een huisje huurt (of sta caravan o.i.d.) dan krijg je meestal een zakje met keukenspullen. Een sponsje, een mini afwasmiddel, plastic borstel etc. Ik raad aan om deze dicht te laten en weg te leggen. Neem je eigen keukenspullen mee. Die mini afwasmiddel is vaak maar genoeg voor twee keer afwassen en dan kun je weer een plasticverpakking weggooien, want hervullen doen ze niet.

Persoonlijk zou ik geen souveniers kopen. Wat moet je ermee? Ze vullen je huis en na een paar jaar vind je het niet meer mooi en gooi je het weer weg. Tenminste zo ben ik, maar iedereen is anders. En laten we wel wezen, heb je dat ene item werkelijk nodig, of lijkt het nu in dit buitenland zo goedkoop en kun je echt niet meer zonder nu je weet dat het bestaat? Besteed je geld eerder aan het kopen en maken van herinneringen. Ga lekker genieten op een terrasje, bestel die portie snacks, ga een keer extra naar de bioscoop, ga naar dat ene museum, maar doe iets. Doe iets waarvan je samen kunt genieten. Iets waarvan je samen een foto (een echt of een in je geheugen) van kunt maken. Iets waarvan je laten aan terug denkt met een glimlach of een schaterlach. Dat is onbetaalbaar.

Foto geleend van:
https://www.hollandgeschenkpakket.nl/geschenken/typisch-hollands/geschenkpakketten/hollandse-lekkernijen-en-humor/_381_w_3461_1241_NL_1

Share.

About Author