Plastic fantastic

1

Plastic fantastic

In de zerowaste update van week 29 en 30 heb ik het er al even over gehad, plastic afval scheiden.

“‘Gewoon’ plastic… bestaat dat eigenlijk? Wij hebben een plastic-bak voor onze plastic. In onze gemeente mogen we er ook blik en drankkartons in doen. Dit kunnen ze makkelijk na-scheiden. Maar niet al het plastic dat in de plastic zak zit wordt gerecycled. Een deel wordt nog verbrandt. Dit heeft te maken met twee dingen. Ten eerste: is het item schoon? Zo niet dan is het plastic vuil en kan deze niet worden gerecycled. Ten tweede: wat voor soort plastic is het? Bio-plastic kan niet gerecycled worden en voor al het andere plastic ligt het aan het soort plastic. Er staan allerlei nummers op het plastic om aan te geven tot welke het behoort. Sommige kunnen gerecycled worden en andere niet. Die worden verbrand. “

Plastic is werkelijk fantastic, het vergaat niet, nooit eigenlijk. En dan bedoel ik ook nooit. En breek af in steeds kleinere stukjes. Aan die stukjes hechten zicht heel goed schadelijke stoffen. Die stukjes worden opgegeten door dieren en uiteindelijk door ons. Waarna de schadelijke stoffen weer loslaten in ons lichaam. Eigenlijk willen we van al ons plastic af. Het is echt troep. Het vergaat nooit en doet het milieu echt veel schade. Maar hoe zit het nou precies?

Er zijn grofweg 7 soorten plastics:

 1. PET (Polyethyleentereftalaat) – bv PET-flessen voor frisdranken
 2. HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) – bv plastic containers, pijpen
 3. PVC (polyvinylchloride) – bv rioleringspijpen, kunststof kozijnen
 4. LDPE (lage dichtheid polyethyleen) – bv zachte plastic producten zoals huishoudfolie, plastic hoezen van de stomerij, draagtastje
 5. PP (polypropyleen) – bv plastic meubelen, jerrycans, auto-onderdelen, sluitingen van flessen
 6. PS (polystyreen) – bv wegwerp bekertjes, frietbakjes, schaaltjes voor vleeswaren, bufferverpakking voor apparaten
 7. Overige en gemengde kunststoffen – bv PC (polyurethaan), acryl, polyamide, bioplastics en vele combinaties.

Wil je weten met welk soort plastic je te maken hebt, kijk dan in het driehoekje, gemaakt van drie pijltjes, op het product. Het cijfer van het soort plastic staat in het midden van die drie pijltjes.

De code is voor ons ook te gebruiken om een onderscheid te maken in plastics die in gebruik voor mensen veiliger zouden zijn dan andere plastics. Voor het milieu maken de verschillende codes niks uit, alles is schadelijk.

“Zo heeft de site greenjump.nl een overzicht gepresenteerd met de volgende classificatie:

 1. PET is relatief veilig. Je zou PET-flessen niet moeten hervullen dan wordt het risico van lekken van additieven groter.
 2. HDPE wordt gezien als veilig in gebruik en is gemakkelijk te recyclen.
 3. PVC wordt aangeduid als te vermijden. Bij de productie komt het giftige
 4. dioxine vrij en weekmakers worden in deze soort veel toegepast.
 5. LDPE wordt gezien als veilig.
 6. PP wordt gezien als veilig.
 7. PS wordt aangeraden om te vermijden vanwege mogelijk lekken van styreen.
 8. Deze groep wisselt sterk. “

Als gezegd wordt dat plastics schadelijk zijn, dan varieert dit van kankerverwekkend, hormoon verstorend tot neurologische schade. Reden genoeg zou ik zeggen om al het plastic te vermijden.

Maar plastic kun je toch recyclen, dan komt het niet in het milieu terecht? Jazeker dat is voor een deel waar, maar een groot deel verdwijnt nog in de verbrandingsoven. Helaas maar waar, niet elk soort plastic ontleent zich goed voor een recyclingproces. En sommige soorten plastic kun je maar één keer recyclen. Hoe zit dat dan?

“Je hebt twee soorten plastics: thermoplasten en thermoharders. Thermoharders worden gebruikt voor artikelen die een hoge temperatuur moeten (kunnen) verdragen, zoals stopcontacten en pannengrepen. Thermoharders zijn heel lastig te hergebruiken en gaan dan ook vaak de verbrandingsoven in. De plastics die in Nederland worden ingezameld, zijn verpakkingsmaterialen; dat zijn vrijwel altijd recyclebare thermoplasten.

Ruim 90 procent bestaat uit PET (frisdrankflessen), HD-PE (denk aan wasmiddelen), PVC (doorzichtige, bloedirritante, niet te openen verpakkingen), PP (boterkuipjes etc.), PS (isolatiemateriaal) en LDPE (folies). Door deze met sorteermachines te scheiden, kun je er bijvoorbeeld weer frisdrankflessen of plastic tasjes van maken.

Sommige plastics zijn ook goed te vermengen en leveren dan nieuwe kunststof op. “HD-PE, LD-PE en PP horen eigenlijk tot dezelfde familie, polyolifine”, legt Peter Daalder van kunststof afvalverwerker Daly Plastics uit. “Die kun je goed samen verwerken. Voeg je daar PS aan toe, dan verandert het materiaal, het wordt minder slagvast. Doe je daar ook nog eens PET bij, dan gaat het spul schuimen omdat de smelttemperatuur hiervan hoger ligt. Je krijgt dan een product met een geschuimde binnenkant, zoals plastic bermpaaltjes.”

Ook PVC is prima te recyclen – zolang het gescheiden blijft van andere plastics. Daalder: “Als mengsel met andere kunststoffen is het een ramp. Het smeltpunt van PVC ligt zo laag, dat het al een schadelijk gas is voordat de andere plastics gaan smelten. De machines gaan daardoor oxideren en als je niet oppast, vallen de mensen die de machines bedienen flauw.”

Wat je tot slot niet wilt, is dat er biologisch afbreekbare plastics tussen de te recyclen kunststoffen zitten. Die worden tijdens het verhitten namelijk veel plakkeriger dan ‘normale’ plastics, waardoor de zeven van de machines geblokkeerd raken en bovendien de kwaliteit van het eindproduct afneemt (bron: kijkmagazine.nl).”

Zijn er dan alternatieven? Jazeker. Veel dingen heb je simpelweg niet nodig. Ga maar eens echt nadenken over alles wat je in huis hebt. Maar goed sommige dingen zijn wel nodig en of handig. Vervang dan die spullen. Denk dan aan RVS, bamboe, onbewerkt hout (dus niet geverfd) of glas. Ook siliconen, gemaakt van zand, is een bruikbaar alternatief. Zo hebben wij nu bijvoorbeeld houten spatels, glazen van glas ook voor onze kinderen. Dan maar stuk als zij ze laten vallen. ‘Echt’ bestek voor onze kinderen, een blok zeep ipv shampoo in een plastic fles. Sommige dingen vind ik wel lastiger om weg te doen/ te vervangen. Ik heb nog lego van toen ik klein was. Daar speelt onze dochter nu mee.

De grootste slag kun je maken door te letten op je boodschappen. Hoeveel van wat je koopt zit in plastic? Wat voor invloed heeft dat op je gezondheid? Sommige instanties zeggen dat het geen effect heeft, maar wat is hun belang… onderzoeken hebben al aangetoond dat de mens steeds vaker en steeds jonger last krijgen van welvaartziekten. Dit komt door de keuze in voedsel (fastfood, voorverpakt voedsel met veel additieven, suikerhoudende dranken en suiker überhaupt), maar ik denk ook doordat we super veel in aanraking komen met plastic. Er zitten ook veel schadelijke stoffen in die lekken en in ons voedsel terecht komen.

Wil je ook doen met minder plastic? Doe dan mee met het plasticdieet! Kijk op http://www.plasticdieet.nl voor meer informatie.

Meer informatie over plastic:

https://www.kidv.nl/5819/factcheck-plastic-recycling-in-nederland-deft.pdf

http://www.plasticsoupfoundation.org/feiten/soorten-plastic/

https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/kun-alle-plastics-recyclen/

http://www.milieuzak.nl/recyclingproces/

http://www.recyclingplatform.nl/recycling-processen/pet-flessen

Interessante blog over plastic:

http://blog.greenjump.nl/post/2010/10/10/Plastic-nummer-1-7-PET-HDPE-PVC-LDPE-PP-PS-PC.aspx

Afbeelding geleend van:
http://tardis.wikia.com/wiki/Plastic_Fantastic

Share.

About Author

 • Vincent Rondwijk

  Dit stukje tekst leert mij weer van alles. Dat er zoveel verschillende soorten plastic bestaan wist ik tot op heden nog niet. Ik zal vanaf nu vaker kijken naar het cijfer van het soort plastic op het product. Bedankt voor dit interessante stuk!