Wasmiddel, hoe schoon is dat eigenlijk?

0

Wasmiddel, hoe schoon is dat eigenlijk?

-Week 10–

We maken dagelijks of wekelijks wel wat schoon. Ons huis, de auto, de fiets wellicht en natuurlijk onszelf. Ook wassen we onze kleding. De vlekken gaan er dan uit, de zweetlucht wordt verwijderd en het ruikt weer lekker fris en nieuw. Maar hoe schoon zijn de wasmiddelen die we gebruiken eigenlijk?

Wassen doen we al eeuwenlang en het heeft sinds het begin der tijd nogal wat veranderingen doorgemaakt. Wat ooit begonnen was met in de rivier je kleding wassen, wat ze overigens nog altijd doen in sommige delen van de wereld, kwam het wassen langzamerhand naar de huiskamers. Daar werd ijverig de kleding gewassen in een wastobbe met een wasbord. Was je wat rijker dan had je een wringer. Daar haalde je dan je kleding doorheen en kwam het er redelijk ‘droog’ uit. Daarna hing je het over een droogrek in de zon of zette je het bij de kachel.

Al rond 1910 werd de eerste wasmachine gepatenteerd, maar pas in de jaren 50 werd de automatische wasmachine pas echt populair. Dit kwam deels door de oorlog, waar er niet genoeg wasmiddel voor handen was om in de wasmachine te stoppen. Het wassen werd ook nogal eens uitbesteed aan wasserettes. Vooral de welgestelden maakte hier dankbaar gebruik van. Al werd het steeds ‘normaler’ voor iedereen om thuis de was te doen.

Vandaag de dag is de was doen iets wat erbij hoort. Dat doe je gewoon. Het is zo gewoon, dat we er niet echt meer bij stilstaan. Je doet wasmiddel in het bakje, soms was wasverzachter, je kiest een programma en klaar is kees. Toch? Nou niet helemaal. Wasmiddelen maken je was dan misschien wel schoon, maar ze zijn lang niet zo schoon voor het milieu. De zuiveringsinstallaties krijgen niet alles goed eruit gefilterd en zo lozen we alsnog behoorlijk wat rampzalige stoffen in het oppervlaktewater.

Naast deze stoffen kunnen er ook microplastics in het water voorkomen dat uit je wasmachine komt. Deze zijn afkomstig van je kleding en/of van je wasmiddel. Dit draagt significant bij aan de plasticsoep in de oceanen en het plastic zwerfvuil in het milieu. Zie ook mijn blog over microplastics hierover.

Waar men in vroegere tijden ook heel zuinig deed met het water en het wasmiddel is dat vandaag ook anders. Toen werd eerst de witte was gekookt, daarna geschrobd met behulp van een wasbord. Als dit klaar was, werd met hetzelfde water de bonte was gedaan. Daarna werd sommige wit wasgoed, zoals lakens, tafellinnen en schorten gebleekt en met stijfsel behandeld. Alles werd daarna opgehangen en met het laatste spoelwater werd dan de keuken nog gedweild. Waar met vroeger wel een week in dezelfde kleding liep, is dat tegenwoordig wel anders. Nu dragen we onze kleding soms maar één dag en doen we bijna elke dag een was.

Maar hoe kunnen we dan onze impact verkleinen op het milieu tijdens het wassen?

Ik zal beginnen met de meest logische tips: was op lage temperaturen, behandel grote vlekken voor met bijvoorbeeld ossengal. Voorwassen is niet nodig met de huidige wasmiddelen. Hang je was op om te drogen, zeker in de zomer en zet je eco-programma aan als je deze hebt op je wasmachine. Dit kan tot 40% energie besparen op jaarbasis. Was altijd met een volle trommel. Dan hoef je minder vaak te wassen. Let ook op de dosering van je wasmiddel. Wordt het ook schoon met minder wasmiddel?! Probeer het uit zou ik zeggen.

Daarna zou ik zeggen dat we in het algemeen zouden kunnen besparen op ‘alles’ door meerdere dagen te doen met één handdoek. Dit ‘fenomeen’ komt ook voor in hotels. Daar vragen ze je om de handdoek op te hangen en het in het kader van het milieu meerdere keren te gebruiken. Je kleding kun je vast ook meerdere keren dragen voordat het echt stinkt of vies is. Desnoods hang je het over een stoel, trek je de volgende dag iets anders aan en de dag daarop weer wat over je stoel hangt.

Ten tweede zou het zelf maken van onze wasmiddelen ook een oplossing kunnen zijn.

Voor de bonte was gebruik je dan bijvoorbeeld Marseille zeep. Het nadeel van deze zeep is dat er palmolie inzit. Verder bevat het geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Beter is misschien om Aleppo zeep te gebruiken. Helaas is daar nu een oorlog gaande en is de zeepvoorraad hierdoor steeds schaarser. Sunlicht zeep of een andere biologische soort zeep of olijfzeep is ook geschikt.

Voor de witte was voeg je wat bakingsoda of citroensap aan je wasmiddel toe. Beide hebben een blekend effect en citroensap is ook nog vet oplossend. Let er wel op of je wasmachine niet van aluminium is gemaakt. Dit metaalsoort kan namelijk niet zo goed tegen soda. Dit kun je testen met een magneet. Blijft hij plakken dan is je trommel van rvs, zo niet dan is je trommel van aluminium.

Voor meer informatie over hoe je zelf wasmiddel maakt ,verwijs ik graag naar mijn tips en tricks over wasmiddel.

Ik zou hieraan willen toevoegen dat zelf je wasmiddel maken wellicht niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig zijn er ook wasmiddelen te koop die minder impact hebben op het milieu. Zo bestaan er de wasnoten. Wasnoten groeien aan de Zeepnotenboom die voor komt in de tropen en subtropen voorkomt. De aanwezige stof saponine heeft reinigende en antibacteriële eigenschappen. Het werkt als een soort zeep als het met water in contact komt. De noten zijn zeer milieuvriendelijk en kunnen na gebruik gewoon op de composthoop. Een nadeel is dat de noten geen vet oplossen. Vettig textiel moet in dat geval voor behandeld worden. Hier hoor ik dan ook wisselende verhalen over. Volgens mijn man gaan niet alle vlekken er even goed uit.

Dan heb je nog de wasmiddelen van Ecover, Seepje of Klok. Het nadeel hiervan, vind ik, zit hem in de verpakking. Die is meestal nog van plastic of met een beetje geluk bio-plastic gemaakt. Zo komt er nog altijd plastic in het milieu terecht. Bovendien snap ik de ingrediëntenlijst nog niet altijd, ook niet van deze duurzame alternatieven. Ecover is daarnaast ook niet gecertificeerd. Niet dat dit altijd per se moet, maar ook zijn hun ingrediënten niet altijd biologisch of natuurlijk. Maar goed, ze zijn beter dan de standaardproducten. Sonett en Frosch heb je ook nog. Zij zijn gecertificeerd en daardoor ook wat duurder.

Ten vierde zou ik willen zeggen dat een wasverzachter eigenlijk helemaal niet nodig is. Niet alles hoeft altijd ergens naar te ruiken. Een goede alternatieve wasverzachter is: natuurazijn! Het wondermiddel in het huishouden. Het verwijdert ook zweetgeuren uit je kleding. Doop de zweetplek in de natuurazijn, doe het kledingstuk bij de was, en weg is de zweetgeur. Wij gebruiken natuurazijn nu al bijna een jaar hiervoor en het werkt geweldig!

Wil je toch graag dat je kleding een lekker geurtje heeft, dan heb ik nog een laatste tip. Droog bijvoorbeeld wat lavendel en leg dat in de kast. Het ruikt heerlijk en je hebt gelijk een werkend anti-motten middel erin liggen.

Dus wassen kan schoner door gebruik te maken van schonere alternatieven. Hoe logisch is dat?!

Meer informatie over zelf wasmiddel maken:
Zie mijn tips&tricks DIY: Wasmiddel

https://www.hetkanwel.net/2015/07/06/recept-zelf-wasmiddel-maken-spotgoedkoop/

http://www.aromatherapie-info.com/zelf-wasmiddel-maken.html

https://tallsay.com/page/4294968107/top-3-recepten-wasmiddel-zelf-maken

http://www.earth-matters.nl/7/5560/duurzaam-20/zelf-wasmiddel-maken.html

http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/goedkoper-en-milieuvriendelijker-je-was-doen/

Meer informatie over Marseille zeep VS Aleppo zeep:
http://blissings.nl/biologische-marseille-zeep/

Meer informatie over alternatieve wasmiddelen en tips:
Zie mijn tips&tricks Verzorging: Duurzame wasmiddelen

 Zie mijn tips&tricks DIY: Wasverzachter

 Zie mijn tips&tricks DIY: Vlekken verwijderen volgens oma

 https://www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-en-biologisch-wassen-doe-je-zo

http://www.duurzamekleren.nl/blogs/blog/15-duurzame-wastips-voor-kleding/

https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/schoonmaken/wasmiddelen/

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/

https://www.nieuweband.nl/nieuws/item/282/de-nieuwe-band-kiest-voor-sonett-en-bioclean-en-stopt-met-ecover-het-hele-verhaal/

http://www.seepje.nl

https://www.ecover.com/nl

http://www.klok-eco.nl

http://www.frosch-eco.nl

Meer informatie over wassen in vroegere tijden:
http://athena.punt.nl/content/2008/08/wassen-drogen-en-strijken-in-vroeger-tijden

https://www.bundles.nl/blog-geschiedenis-wasmachine/

https://wasdroog-combinatie.nl/geschiedenis-wassen/

http://www.vaassenhistorie.nl/files/lesbrief_terugnaarvroeger.pdf

Afbeelding geleend van:
http://www.onehandinmypocket.nl/2016/05/24/vlekken/ 

Share.

About Author