Deo

0

Deo

-week 21-

Deo in de volksmond of te wel, deodorant. Zonder geur, dus ont-geuren of zonder je eigen geur door het leven gaan. Hmm… een mens zonder geur kan dat wel? Of kan ik beter zeggen een mens met een fabrieksgeur.

We hebben als mensen nog een aantal instincten. Een ervan is geur. Door te ruiken aan producten bijvoorbeeld, weet je of je het nog kunt eten of dat het bedorven is. Ze zeggen dat je door te ruiken aan iemand onbewust en instinctief weet of diegene een geschikte partner voor jou is. Je wordt dan aangetrokken door zijn of haar feromonen.

“Blijkbaar is ons reukorgaan in staat om ons te helpen zoeken naar de ideale partner waarmee we kinderen kunnen verwekken die lichamelijk sterker zullen zijn dan wijzelf. Ons olfactorische systeem zal bepalen welke potentiële partners voor de sterkste nakomelingen kunnen zorgen wat op zijn beurt zal bepalen tot wie we ons seksueel aangetrokken zullen voelen. Het is dus niet het uiterlijk of de persoonlijkheid van een andere persoon die een bepaalde chemie creëert maar uiteindelijk zit het hem allemaal in de neus.”

Maar wat nou als we elkaar niet meer kunnen ruiken? Tegenwoordig ruikt iedereen praktisch hetzelfde. Naar een geurende fabrieksdeo (tja of parfum). Is het daarom dat we vaak op de verkeerde persoon vallen? Kunnen we de juiste partner niet meer ruiken? En ja de deo mengt zich (net als parfum) met je lichaamseigen geur en zo ontstaat een nieuwe eigen geur. Maar het vertroebeld wellicht je instinctief reukvermogen om een geschikte partner te vinden.

Dus, dan maar geen deo gebruiken? Of geen deo gebruiken tot dat je een partner hebt gevonden? Geen idee, er zijn natuurlijk meerdere redenen om een deo te gebruiken, want zeg nou zelf, erg lekker ruik je niet na een flinke work-out. Maar wat is zweet eigenlijk en waarom zweten we?

Zweten is het uitscheiden van vocht dat wordt geproduceerd in speciale orgaantjes in de huid. Het menselijk lichaam heeft twee soorten zweetklieren, namelijk de eccriene en de apocriene zweetklieren.

“De eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor. Je hebt er zo’n twee tot vijf miljoen. Deze zweetklieren spelen vooral een rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit raakt door inspanning of koorts zorgen de eccriene zweetklieren ervoor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijke afkoelt.

De apocriene klieren zijn de zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Deze kliertjes vind je maar in bepaalde regio’s van de huid. Dit zijn de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Bij kinderen zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas in de puberteit onder invloed van geslachtshormonen.

Tot het moment dat het olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd. Inspanning en emoties hebben daar nauwelijks invloed op.”

Dus inspanning en emoties hebben nauwelijks invloed op het zweet dat de o zo heerlijke zweetgeur veroorzaakt, maar wat dan wel? Nou deodorant. Maar is deo wel zo goed voor je lichaam? Wat zit er in een deo?

Er zijn grofweg twee soorten deodoranten, eentje die alleen de geur verdoezeld. Daarbij zie je nog wel natte plekken in je T-shirt zitten. En eentje die voornamelijk je poriën verstopt zodat je zweet niet door je huid naar buiten komt, een anti-transpirant. Daardoor kunnen de zweetdruppels zich niet mengen met de bacteriën op je huid en de nare geur niet aanmaken.

Het gebruik van deodoranten wordt vaak gelinkt aan borstkanker. Het gebruik van aluminiumverbindingen en parabenen zouden de boosdoener zijn. Geen idee of dit zo is, maar het feit dat er geruchten zijn stelt mij niet gerust. Waar rook is, is vuur zeggen ze toch? Bovendien is het haast onmogelijk om te weten wat er precies in een deo zit, aangezien ik de helft van de ingrediënten niet eens kan uitspreken.

Er moet een duurzaam alternatief zijn. In het oude Egypte mengde ze aluinkristallen met water. Dit werkte als een geur-verdoezelaar en het hield je oksel droger. In de Romeinse tijd gebruiten ze een mengsel van houtskool en geitenvet. Houtskool heeft een beperkte mogelijkheid om stoffen de absorberen, zodat een deel van de ‘stink’ geur niet meer goed te ruiken is.

Ik ben in mijn zoektocht naar een duurzaam alternatief, die goed is voor je huid, een blog tegengekomen die het erg helder uitlegt en tips geeft over welke deo’s je kunt kopen (zie onderaan). Natuurlijk kun je ook zelf een deo pasta maken. Kijk voor het recept bij mijn tips en tricks.

Er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen om je zweet(geur) te verminderen.

-Sommige stoffen laten je meer zweten dan andere. Vooral kleding gemaakt van synthetische stoffen zijn een no-go. Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of hennep.
-Zorg voor goede hygiëne. Douche regelmatig, het hoeft niet lang te zijn.
-Was je kleding regelmatig of hang het buiten te luchten. Dep de oksels van je kleding in natuurazijn voordat je het in de wasmachine doet en de zweetlucht gaat er gegarandeerd uit.
-Let op je voeding! Knoflook, uien en gekruid eten kan leiden tot meer en heftigere zweetgeuren. Ook alcohol is te ruiken via zweet. Afvalstoffen komen o.a. ook via je zweet naar buiten. Wat je er dus niet in stopt, hoeft er ook niet uit!
-Vermijd stress. Klinkt logisch en het is voor meerdere dingen slecht (zoals hart –en vaatziekten), maar je gaat er ook meer van zweten.
-Er bestaan ook oksel-pads! Die zijn dan weer niet zo handig in de zomer…

Meer informatie:
http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/159336-de-ideale-partner-kan-je-ruiken.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/160517-onze-reukzin-is-belangrijker-dan-we-denken.html

http://theoptimist.nl/liefde_kun_je_ruiken/

https://www.gezondheidsnet.nl/zweten/zweet-het-hoe-en-waarom

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/31975-waarom-zweten-we.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Deodorant

http://www.ze.nl/artikel/212416-10-tips-tegen-zweetgeur

https://www.salusi.nl/overmatig-transpireren-6-tips-om-okselzweet-en-een-zweetgeur-te-voorkomen/

Meer informatie over alternatieve deo’s:
http://www.detoxplein.nl/natuurlijke-deodorant-zonder-aluminium/

Afbeelding geleend van:
https://gezonderleven.com/knobbel-onder-de-oksel-moet-je-je-zorgen-maken/ 

Share.

About Author