Het kip en het ei verhaal

0

Het kip en het ei verhaal

-Week 16-

Ons zero waste jaar hebben we zoals je wellicht al weet, in zes categorieën verdeeld. De eerste is voedsel en ik het kader daarvan eten we niet alleen gezonder en bewuster, maar gaan we ook bewuster om het afval dat we produceren met het kopen en bereiden van ons voedsel. Zo proberen we zo goed mogelijk te letten om voedsel zonder verpakking te kopen en zijn we inmiddels gestart bokashi. Daarnaast zijn we bezig met onze eigen moestuin. Helaas kunnen we niet alles zelf verbouwen en zijn we afhankelijk van de winkels voor een aantal dingen zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren.

Wij willen weten hoe het zit met ons voedsel. Hoe duurzaam en zero waste is dat eigenlijk? Van koeien weten we bijvoorbeeld al dat ze veel CO2 en methaan uitstoten en veel landbouwgrond en water vereisen. Of ze nu biologisch zijn of niet, minder vlees blijft misschien wel beter. Varkensvlees en kippenvlees is in die zin beter om te ten. Maar hoe zit dat dan met de eieren?

Duurzame eieren. Weleens van gehoord? Scharreleieren kennen we allemaal, maar hoeveel kan er eigenlijk gescharreld worden door de scharrelkippen? Niet zo veel als de naam doet vermoeden. Sinds de afschaffing van de legbatterijkip, heeft de scharrelkip het niet veel beter. Het enige verschil met de kooi kip is dat de kippen nu met zijn allen in een grote ruimte zitten te ‘scharrelen’. Buitenlucht en natuurlijk daglicht kennen ze niet. Hun snavels zijn behandeld (anders pikken ze elkaar kapot, tja wat wil je als je zo hutjemutje gestrest op elkaar leeft).

Biologische eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch opgegroeid zijn. Dat wil zeggen dat ze biologisch geteeld voedsel krijgen (geen genetisch gemanipuleerde organisme-voedsel, verder GMO-voedsel!), voor een groot deel lokaal en minder soja, naar buiten kunnen, dat ze binnen behoorlijk wat ruimte hebben en dat hun snavel niet behandeld wordt.

Nu is het wel zo dat ook al geef je kippen zeeën van ruimte, ze altijd bij elkaar blijven. Dit vinden ze fijn en ze voelen zich veilig zo dicht bij elkaar. Op zich is daar dus niks mis mee, als ze maar niet hutjemutje zitten zoals bij de verrijkte kooikippen of de scharrelkippen. Samen is gezellig, maar op elkaars lip niet. Bovendien kun je als consument ook hier weer je stem laten gelden door te letten op de eiercodes te letten en het beste ei te kiezen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de biologische eieren, afkomstig uit Nederland, ook echt biologisch zijn. Maar hoe zit het met de verborgen eieren?

Verborgen eieren? Zoals verborgen kosten van producten? Jazeker, al eens gedacht aan al die producten in de supermarkt? Sinds 2012 zijn binnen Europa kooisystemen verboden. Kooi-eieren en verrijkte kooi-eieren zijn niet meer los in de supermarkt verkrijgbaar. Maar ze worden nog wel verwerkt in producten als cake, koek of mayonaise, deze eieren worden dan geïmporteerd van buiten Europa. De eieren zijn afkomstig van koloniehuisvestingskippen, met 12,5 kippen per m². Ook de eieren afkomstig van de echte legbatterij worden nog verwerkt in dit soort producten. Hierin zitten 18 kippen per vierkante meter. Gezellig hoor, zo dicht op elkaar…

Heb je daarnaast al eens gedacht aan de uitstoot van ammoniak en de mest van de kippen. Verder is er energie nodig om de stallen te verwarmen en het voer te produceren. En er is land nodig om kippenvoer te verbouwen. GMO-voer, soja, e.d. hoe wordt dat verbouwd? Met pesticiden? Dat krijg je dan indirect op je bord. Bovendien zijn er nog altijd geen langdurige tests gedaan met het eten van GMO-voedsel. Wat voor invloed heeft dat op de lange termijn op je lichaam?

Nog een reden om zelf je taarten, cakes en koekjes te bakken. Dan weet je zeker dat er echte biologische eieren in verwerkt zijn. Maar heb je daar geen zin in of tijd voor, kies dan voor de biologische variant. Daar moeten verplicht biologische eieren in verwerkt zijn.

Meer informatie over wat er zou kunnen gebeuren als je GMO-voedsel eet:
Zie tips&tricks Consumend.

Meer informatie:
https://www.wakkerdier.nl/vegetarisch-koken/eieren

http://foodness.nl/vrije-uitloop-ei-bio-of-scharrel-het-is-eigenlijk-een-eitje/

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45277/hoe_biologisch_zijn_bio_eieren_

https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/eieren/

http://www.adopteereenkip.nl

Afbeelding geleend van:
https://www.mijnvoedingsplan.nl/blog/47/eiwit-en-eieren-hoeveel-eieren-per-week-wat-is-gezond/ 

Share.

About Author