What if… Bea Johnson: Zero Waste Home

0

What if… Bea Johnson: Zero Waste Home

-Week 11-

Afgelopen dinsdag gaf Bea Johnson een lezing in Amsterdam en wij waren erbij! De Franse Zero Waste Goeroe uit Amerika, doet in elf dagen tien landen aan, om te vertellen over hoe zij met haar gezin leeft zonder verspilling. En ik kan jullie zeggen, ze is heel inspirerend!

Doordat wij mede sponsoren waren van het event, hadden wij ’s middags al de kans om Bea te ontmoeten. Deze meet and greet vond plaats in het Ecomama Hotel. Ook waren daar andere bloggers, journalisten en onderzoekers van de HvA aanwezig.


Super gaaf om iedereen te ontmoeten en te kletsen met gelijkgestemden. Vaak merk ik toch dat mensen een idee hebben bij zero waste leven dat je eruitziet als een hippie met geitenwollen sokken en je je kinderen allerlei ‘leuke’ dingen verbied zoals snoep en speelgoed. Ik kan je zeggen, dit is absoluut niet waar. Bovendien mag je eruitzien zoals jij dat zelf wilt. Maar goed Bea Johnson zag er in haar tweedehands kleding eruit om door een ringetje te halen, dus daar gaat dat vooroordeel zou ik zeggen!

Daarna gingen we met een elektrische rondvaartboot van Pure Boats, een fonkelnieuwe duurzame boottochtorganisatie, een stukje varen. ’s Avonds gaf Bea een lezing in café/restaurant Pllek, in Amsterdam. Daar werden ook tv-opnames gemaakt van de lezing voor Volta TV.


Een grote gemêleerde opkomst van mensen vulden de zaal. Een zeer inspirerende vlotte lezing volgde. Bea vertelde heel open en levendig over haar reis naar een zero waste leven. Over hoe ze was begonnen, wat voor strubbelingen ze onderweg was tegengekomen, hoe ze vrienden had verloren, maar ook vriendschappen had versterkt. Maar ze gaf ook hele praktische tips en recepten over make-up en hoe je je huis kunt ont-spullen, wat je kunt doen op vakantie of zelfs in het vliegtuig. Ze vertelde met humor en vol overgave, maar zeker niet belerend.

‘What if’… Wat nou als, stel nou dat, in het geval dat. Tja hoeveel troep bewaren we niet voor het geval dat, zei Bea. Hmmm. Dat zette ons wel echt aan het denken. Hoeveel vazen hebben wij wel niet in huis voor het geval dat je eens per jaar op je verjaardag een bos bloemen ‘te veel’ krijgt en je er geen aparte vaas voor zou hebben. En hoeveel kledingstukken bewaar je wel niet voor dat ene feestje, waar dat ene rokje toch wel heel geschikt voor zou zijn, maar wat in werkelijkheid nooit gaat plaatsvinden en het rokje toch niet echt bij je past… maar ja het stofje was zo leuk. Zucht. Niet dat ze het minimalisme per se wilde uitdragen, maar ons hoge consumptiegedrag draagt wel bij aan het feit dat we ons soms meer hechten aan spullen dan aan het maken van herinneringen. Bea hanteert dan ook de volgende regels en ook in deze volgorde:

-Refuse
-Reduse
-Reuse
-Recycle
-Rot

-Weiger spullen. Ja we zijn Nederlanders en vinden gratis en cadeautjes altijd erg leuk, maar heb je die gratis pen wel nodig? Wat zeg je eigenlijk wanneer je dat aanneemt?
-Verminder je spullen. Hoeveel spullen heb je werkelijk nodig? Wat haal je in huis en waarom?
-Hergebruik spullen zoveel mogelijk. Koop tweedehands of repareer bijvoorbeeld je kleding.
-Recyle waar het kan. Heb je papier, doe het in de papierbak bijvoorbeeld.
-En Rot. Dit kan bijvoorbeeld met een composthoop.

Bea vertelde ook dat zij met haar gezin van vier maar één liter pot per jaar heeft met afval. Dat is alles. Ze had het ook meegenomen om te illustreren. Simpel en alleen doordat ze verpakkingsmateriaal voorkomt en dingen weigert die ze toch niet gebruikt of nodig heeft. Ik denk eerlijk gezegd dat de luiers straks van de kleine niet in  zo’n pot gaan passen.. maar ze bevatten geen chemicaliën of plastics.


Wat ik ook belangrijk vond was dat ze zei: ‘Doe wat werkt voor jou en oordeel niet over iemand anders. Iedereen bewandeld zijn of haar pad en als we met zijn allen een aantal stappen maken, dan komen we al een heel eind.’ Voor haar werkt het bijvoorbeeld niet om geen toiletpapier te gebruiken, terwijl dat er best alternatieven zijn. Voor ons werkt het bijvoorbeeld niet om wasbare luiers te gaan gebruiken, maar kiezen we voor een duurzaam gemaakt alternatief. Iedereen doet wat bij hem of haar past en probeert op die manier een steentje bij te dragen.

Daarnaast vond ik het grappig wat ze zei over spullen kopen als consument. Dat je elke keer als je wat koopt of juist besluit om niet te kopen, jij als consument je stem laat horen. Iets wat ik ook al vaker heb aangestipt. Ze gaf als voorbeeld ‘uit eten’ gaan bij een fastfood keten. Als je daar gaat eten, zegt Bea, dan zeg je eigenlijk tegen de producenten: ‘Ik vind het goed dat je zoveel verpakkingsmaterialen maakt. Ik vind het eten hier ok. Pomp alsjeblieft nog meer olie uit de grond en maak alsjeblieft nog meer van deze slechte items, want ik kom hier eten.’ En daarmee geef je indirect goedkeuring aan bedrijven om de leefomgeving van onze kinderen nog meer te vervuilen.

Na afloop kon je haar boek aanschaffen en laten signeren. Daarnaast was er een stand van Bag-again die producten online verkoopt om te beginnen of om je verder op weg te helpen met een zero waste leven. Al met al een zeer geslaagde avond vol inspiratie!

Onderweg naar huis zaten wij al weer druk te kletsen over hoe wij het thuis nog beter kunnen doen en hoe wij nog net even een stap extra kunnen maken. Hoeveel spullen heb je eigenlijk nodig? What if… Wat nou als we minder spullen zouden hebben, hoe zouden wij ons dan voelen? Hoe wij dat doen kun je lezen in onze wekelijkse update over ons zerowaste project.

What if… we de wereld schoner en mooier kunnen achterlaten voor onze kinderen…

Meer over Bea Johnson:
http://www.zerowastehome.com

Meer informatie over haar boek:
Kijk bij mijn tip&tricks: Zero Waste Home

Meer informatie over Bag-again:
http://www.bag-again.nl

Deze dag werd mede georganiseerd door:
Co-host Ministerie van Infrastructuur en Milieu

poweredbylogos

Foto’s door:
© Fotografie Groen voor A new zero

 

 

Share.

About Author