Lindie Feuler en Bianca Eggen van My Satino Black

0

Aan tafel met…

Lindie Feuler en Bianca Eggen van My Satino Black

Iedereen brengt er elke dag een bezoek aan, meerdere keren zelfs: het toilet. Ooit bij stil gestaan hoeveel toiletpapier er dagelijks doorgespoeld wordt? Wat er daarmee mee gebeurd en wat dit betekent voor het milieu?

Wat zou er gebeuren wanneer je hier wél over nadenkt? Er zijn een aantal toiletpapier merken op de markt die gemaakt zijn van gerecycled papier, maar wil je echt goed bezig zijn, dan koop je het toiletpapier van Satino Black. Op de homepage van hun website staat: ‘Het milieuvriendelijkste wc-papier ter wereld […]’. Daar moest ik meer van weten natuurlijk. Ik ontmoette hen op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer. En een interview via de email volgde. Vandaar de iets andere opmaak dan dat jullie van mij gewend zijn.

Wat is jullie achtergrond en waarom hebben jullie ervoor gekozen om wc-papier te gaan maken?

Van Houtum is een familiebedrijf uit Swalmen, opgericht door twee broers. Waarom ze wc-papier zijn gaan produceren? Met een lange historie van papierprodutie in de familie, groeiden de twee broers op met die business en besloten ze uiteindelijk zelf ook een papierfabriek te starten.

Al meer dan 80 jaar produceert het bedrijf hygiënepapier en sinds de jaren ’50 wordt daar alleen maar oud papier als grondstof voor gebruikt. Dat was een bewuste keuze en een bepaald pad, het pad van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat Van Houtum is ingeslagen.  Momenteel zijn we koploper binnen de branche en bij alles wat we doen stellen we de belangen van de mensen, onze omgeving en onze onderneming voorop (People, Planet, Profit)

Hoe belangrijk vinden jullie duurzaamheid en waaraan merken we dat aan jullie wc-papier?

Van Houtum heeft een hele sterke duurzaamheidsfilosofie, het zit in ons DNA. Ons wc-papier is het meest milieuvriendelijkste wat je kunt vinden ter wereld. Satino Black toiletpapier is Cradle-to-Cradle gecertificeerd. In een notendop betekent dit dat je het zonder gevolgen de waterzuivering in kunt laten gaan. Het lost op en wordt weer voedsel voor de natuur. Dat is mogelijk omdat we het hele productieproces onder de loep hebben genomen in 2010 en alle milieuonvriendelijke chemicaliën hebben vervangen door biologische alternatieven. Bovendien hebben we het productieproces ook zodanig geoptimaliseerd dat we zo min mogelijk milieu impact hebben. Satino Black wordt zelfs volledig CO2-neutraal geproduceerd!

36 rollen traditioneel wc-papier staat bij jullie gelijk aan 18 refills voor de Satino Black dispenser. 36 rollen wc-papier kun je al gauw onder 10 euro in huis hebben, waarom zou iemand dan 33 euro betalen voor 18 refills van jullie? Wat is het voordeel, doe je er even lang mee?

Satino Black gevouwen toiletpapier is economischer in gebruik. Je pakt het per velletje, dus je gebruikt minder dan wanneer je papier van de rol afneemt. Het grootste voordeel volgens ons is dat je iets goed doet voor het milieu. We kunnen niet zonder toiletpapier, maar laten we dan in ieder geval duurzame keuzes maken op dat gebied.

Wat verder erg handig is dat de refills gratis worden thuisbezorgd op een tijdstip naar keuze. En als je er 2 tegelijk bestelt, krijg je ook een korting.

Wat zeg je op de uitspraak: ‘Duurzaamheid is voor de elite’?

Met de opkomst van de biologische, eco- en milieuvriendelijke producten, heerste ook de perceptie dat deze producten duurder zijn dan reguliere producten. Soms is dat ook nog steeds zo, terwijl je nu al merkt dat duurzame producten steeds toegankelijker worden voor een breed publiek. Het bewustzijn groeit bij alle doelgroepen, van jong tot oud en deze producten zijn allang niet meer alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken, elke supermarkt heeft tegenwoordig wel een lijn met duurzame producten.

Wat is jullie voordeel boven ander merken wc-papier die ook van gerecycled papier zijn gemaakt?

Het unieke aan Satino Black toiletpapier is niet alleen dat het is gemaakt van recycled papier. Ook het hele productieproces is aangepast en Satino Black draagt wel 4 milieukeurmerken: Cradle-to-Cradle, CO2- neutraal, FSC recycled en Europees Ecolabel. Milieuvriendelijker dan dat krijg je het momenteel niet!

Ik las dat jullie cradle to cradle gecertificeerd zijn en dat jullie mensen vragen om het product terug te geven na een (lange) staat van dienst. Hoe kan men dit doen en waarom is dat belangrijk voor jullie?

Klopt, zowel het toiletpapier als de bijbehorende houder is Cradle-to-Cradle gecertificeerd. Toiletpapier spoel je natuurlijk weg, maar de houders willen we weer inzamelen om ze te recyclen tot nieuwe toiletpapierhouders. Op die manier worden er nieuwe producten van gemaakt, en gaan er geen grondstoffen/materialen verloren. Als je via onze webshop Satino Black toiletpapier en de houder besteld hebt, kun je ook een retourenvelop bestellen waarin je de dispenser uiteindelijk retour stuurt. Maar als je net begint met Satino Black is dat nog niet aan de orde. Onze houders zijn net zo degelijk en robuust als elke andere houder en kan dus jarenlang mee gaan.

Hoe verbetert jullie product de wereld?

Omdat Satino Black zo milieuvriendelijk wordt geproduceerd, kan het zonder gevolgen voor mens en milieu weer weggespoeld worden. We gebruiken alleen oud papier als grondstof, dus wij kappen geen bomen om ons toiletpapier te maken. En omdat we de houders oneindig kunnen recyclen zorgen we ook op dat gebied dat er geen grondstoffen verloren gaan.

Waar halen jullie nu het plastic vandaan voor de dispensers?

Onze dispensers worden geproduceerd van gerecycleerd kunststof. Oude dispensers, van Satino Black of een ander merk en andere kunststof materialen worden ingezameld en terug in het productieproces gebracht om er weer nieuwe dispensers van te maken.

Jullie kleuren de dispensers met een milieuvriendelijke kleurstoffen, welke zijn dit dan?

Satino Black dispensers zijn zwart. Dat komt omdat we allemaal gebruikte kunststoffen gebruiken, je krijgt dan een mix van allerlei kleuren. Omdat het oog natuurlijk ook wat wil, wordt er koolstof gebruikt om ze zwart te maken. Geheel milieuvriendelijk, zonder chemicaliën.

Hoe maken jullie het wc-papier wit? Bij Yoni doen ze dit zonder bleek bijvoorbeeld, hoe doen jullie dit. Wc-papier komt net als maandverband namelijk ook in aanraking met delen van het lichaam die als een van de meest absorberende delen wordt beschouwd. En geldt dat ook voor de inkt?

Wij ‘maken’ het wc-papier niet wit. Om een wit toiletpapier te produceren van oud papier moet je een bepaalde receptuur aanhouden. Hoe meer gebruikt kantoorpapier je inzet en hoe minder krantjes en huis-aan-huis-bladen, hoe witter je eindproduct. Bovendien wordt tijdens het proces al het oud papier ontdaan van de inkt en opdrukken, nietjes en al dat soort dingen dat je tegen kunt komen. De pulp die overblijft is dan zo schoon mogelijk voor deze naar de papiermachine gaat.

Jullie hebben het Europees Ecolabel, en zeggen daarbij dat jullie ruim binnen de opgestelde normen vallen. Wat houdt dat precies in?

Elk milieukeurmerk vereist dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Voor het Europees Ecolabel scoren wij ver boven de vereiste normen.

Waar lopen jullie het meest tegen aan, wat is jullie grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is dat oud papier wat we nodig hebben steeds minder wordt. De wereld digitaliseert, maar dat betekent voor ons grondstof schaarste. Daar hebben we op geschakeld en een nieuwe machine voor gebouwd die ook papiervezel kan onttrekken uit andere grondstoffen.

Wat heeft jullie het meest verrast?

Dat er een hoge mate aan onwetendheid en gelatigheid is over toiletpapier. Consumenten kopen producten met een groen label zonder zich echt te informeren wat dat dan precies inhoudt. Of ze denken dat al het toiletpapier milieuonvriendelijk is. Laten we hopen dat de bewustwording doorzet en we met z’n allen steeds duurzamere keuzes gaan maken, 

Wat vinden jullie van wasbaar toiletpapier of van een bidet?

Uitwasbaar toiletpapier? Lijkt ons vanuit hygienisch oogpunt niet direct een optie. Bidets zie je wel vaker, je zou dan eens moeten kijken naar het verbruik van water. Hoeveel milieuimpact heeft dat?

Leveren jullie op dit moment meer aan bedrijven of aan particulieren?

Op dit moment leveren wij meer aan bedrijven, maar wij zien de consumentenmarkt wel als een opkomende en groeiende markt. Mede omdat het bewustzijn daar sterk toeneemt.

Wat kan jullie product/dienst betekenen voor gezinnen?

Sowieso natuurlijk een duurzame keuze binnen het huishouden. Kinderen groeien op en leren over het gebruik en ook verbruik van toiletpapier.

Misschien kunnen jullie ook wc-brillen maken van het gerecyclede plastic?

Goede suggestie! Wie weet, in de toekomst?

Ik zag dat jullie (nog) geen tissues hebben of baby doekjes (natte baby doekjes om baby billen mee schoon te maken), krijgen jullie dat nog?

Ook dat kan een leuke suggestie zijn voor de toekomst, wie weet? We blijven innoveren.

Zijn er nog andere grondstoffen waarvan je wc-papier zou kunnen maken? (anders dan papier).

Jazeker, daar hebben we die nieuwe papiermachine voor gebouwd. Momenteel verwerken we al drankenkartons. Die worden in veel gemeentes al gescheiden ingezameld en komen naar ons. Daarnaast draaien we nu ook pilots met het verwerken van kartonnen koffiebekertjes en zelfs olifantsgras.

Nog plannen/ wensen voor de toekomst?

We blijven doorlopend innoveren en willen nu, maar zeker ook in de toekomst, de koploper blijven op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarin blijven onszelf uitdagen. We hopen dat onze klanten daarin mee groeien!

Hebben jullie nog afveegtips?

Neem eens een velletje minder! Natuurlijk wil je graag ‘genoeg’ toiletpapier pakken, maar veel mensen gebruiken zoveel toiletpapier… Dat is iets te veel van het goede. Dat is ook wel een voordeel van losse velletjes: je verbruikt minder en bent je bewuster van het aantal velletjes dat je verbruikt.

CO2-neutrale productie, biologische vervangers voor chemicaliën, voedsel voor de natuur, bewustwording bij het afvegen. Wat wil je nu nog meer? Tja het is wat duurder, maar wat zijn de werkelijke kosten van regulier toiletpapier? Ooit eens over nagedacht? Die kosten voel je niet direct in je portemonnee, maar het milieu voelt het wel en over een aantal jaren, voelen wij of ons nageslacht het zeker. Maarja het blijft best prijzig. Duurzamer doen zonder My Satino Black? Denk aan hun afveeg tips! Een velletje minder kan best.

Meer informatie over My Satino Black:
https://www.mysatinoblack.nl/?gclid=CJr3y4e0y9ECFQk8GwodTj8H7g

Share.

About Author