Energieneutraal de winter door?

0

Energieneutraal de winter door?

Week 2

Aah de winter… Heerlijk buiten wandelen in de sneeuw, je warme adem zien terwijl je uitblaast.  Opwarmen bij de kachel met een warme chocomelk met mini-marshmallows… Nostalgisch he. De laatste dikke pak sneeuw die ik heb zien liggen, was zes jaar geleden. Dat ik het nog zo goed weet, is omdat toen mijn dochter net geboren was.

De winter is tegenwoordig veel zachter en hij begint later. Waar ik nog, toen ik klein was, elk jaar op natuurijs schaatste op mijn onder bindertjes, heeft mijn dochter alleen op bevroren plasjes op de weg gestaan. Ze weet nog net wat sneeuw is. En ijs, dat is toch om op te eten in de zomer? Veranderingen in het klimaat zijn nu al duidelijk merkbaar.

Desalniettemin hebben we het nog altijd ‘koud’ in de winter en zitten we er graag warmpjes bij. Maar hoe kunnen we er dan warmpjes bijzitten op een klimaat neutrale manier? Nou ik zeg laat de kachel maar uit dan! Helaas is dat niet per se dé oplossing. Maar wat dan wel?

Hieronder volgen een aantal tips:

-Plaats tochtstrippen op deur, raamkozijnen.
-Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie. Koude lucht warmt beter/sneller op en zorgt voor voldoende verse zuurstof.
-Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat, al uit (14-15 graden).
-Zet de thermostaat een graad lager dan dat je normaal doet. Dat scheelt al enorm!
-Doe pantoffels aan en een (huis)vest.
-Doe ’s avonds de gordijnen dicht. De meeste warmte gaat verloren door de ramen.
-Steek een paar kaarsen aan i.p.v. een lampje. Bespaard energie en het levert ook wat warmte op.
-Isoleer verwarmingsbuizen met buisjes van schuim. Scheelt enorme warmteverlies.
-Draai de verwarming dicht op plekken waar je bijna nooit komt. Denk daarbij aan de gang, zolder of de slaapkamers. Niet als er een jong kind slaapt natuurlijk. Op de kamer van de kinderen kun je de verwarming half dicht draaien. De ideale temperatuur voor in de slaapkamer is zo’n 16 graden.
-Zet de verwarming helemaal uit als je weggaat. Een constante temperatuur van ongeveer 16 graden is zuiniger.
-Zet na het gebruik van de over de ovendeur open. De restwarmte kan dan je keuken verwarmen. Pas wel op met kleine kinderen.
-Hang de gordijnen niet over de verwarming heen. Dan komt de warmte de kamer niet in.
-Hang de douchekop wat lager. Dan hoef je de kraan ook niet zo warm te zetten.
-Hang een dik gordijn voor je voordeur. Daar tocht het vaak. Hierdoor is je gang warmer en verlies je minder warmte.
-Plaats een borstel in je brievenbus.

Daarnaast zijn er nog veel apparaten die stroom ‘vreten’. Nou kun je wel groene stroom hebben, maar dan nog is het niet de bedoeling dat je alles maar aan laat staan, want de stroom is toch groen. En dan zal ik je eens wat vertellen over groene stroom. Deze is namelijk iets minder groen dan vaak beweerd wordt.

Groene stroom bestaat uit grofweg vier delen: wind, zon, biomassa en certificaten. Wind komt van de windmolens, zon van de zonnepanelen, biomassa van de verbranding van organisch materiaal, denk daarbij aan hout, plantenresten en kadavers en als laatste van certificaten. Kort gezegd worden er bijvoorbeeld certificaten gekocht bij waterkrachtcentrales in Scandinavische landen. Deze stroom is daar CO2 neutraal opgewekt. Daarmee ‘vergroenen’ ze jouw groene stroom. Bovendien heeft de kamer net een voorstel aangenomen dat de energiemaatschappijen windenergie mogen bijtanken met biogas.

Let dus op wat je aanvraagt op je energieformulier. Kruis niet alleen groene stroom aan, maar kruis vooral ook Hollandse windenergie aan. Dan weet je zeker dat ze van windmolens komen. Of als het budget het toelaat, neem zonnepanelen. Misschien dat tegenstanders van windmolens denken, daar gaat mijn uitzicht, maar die energiekabels die ik overal zie staan, zijn ook niet supermooi. Bovendien wil ik nog wel een wereld achterlaten waarin mijn kinderen en kleinkinderen schone lucht kunnen ademen.

Maar wat is dan wel een oplossing. Allereerst gaan we reduceren. Hebben we al die elektrische apparaten wel nodig? Neem bijvoorbeeld al die verlichte digitale reclame borden in de metro’s van Parijs. We dachten dat dit een slimme oplossing was om de verspilling van papier tegen te gaan en bovendien is het efficiënter. Maar wat blijkt, het kost meer dan de helft aan stroom gelijk aan een huishouden. We moeten dus voor één stad, voor twee steden aan stroom opwekken! Bizar he.

Reduceren dus. Hoe kunnen we thuis reduceren en energie besparen?

Hieronder volgen wat tips:

-Trek opladers uit het stopcontact wanneer je niets oplaadt. De lader vraagt namelijk alsnog om stroom.
-Zet apparaten echt uit i.p.v. ze op stand-by te zetten. De stand-by stand vraagt ook nog altijd veel stroom.
-Doe de lichten uit op kamers waar je niet bent. Denk daarbij aan de gang, zolder of slaapkamers.
-Spaarlampen zijn niet zuiniger als je ze gebruikt alsof het een gewone lamp is. Ze zijn namelijk pas zuinig als je ze langere tijd aanlaat. Ze zijn niet gemaakt om snel aan en uit te doen. Dan gaan ze eerder stuk.
-Vervang lampen die stuk zijn voor ledlampen.
-Steek een paar kaarsen aan i.p.v. een lampje. Je hebt het gelijk ietsjes warmer en het staat gezellig.
-Let op waar je je koelkast/vriezer neerzet. Plaats je deze naast de verwarming, dan heeft het apparaat meer stroom nodig om te koelen.
-Plaats alleen reeds afgekoelde producten in de koelkast. Voedsel afkoelen kost veel energie namelijk.
-Ben je toe aan een nieuw apparaat, kies voor een energiezuinige klasse (A+ of A++).
-Ontdooi je vriezer regelmatig. De restwarmte kan dan beter worden afgevoerd.
-Kies voor meer plantjes i.p.v. een airco.

Hopelijk heb je wat aan mijn verzamelde tips. Er zijn ook nog vele dingen die je zou kunnen doen zoals een zuinige ketel installeren of je kruipruimte isoleren, maar ik heb het hier gehouden bij dingen die iedereen zo zou kunnen doen, zonder dat het meteen geld kost. Als we dit allemaal zouden doen, dan heeft dat uiteindelijk ook op grote schaal zeer zeker effect.

Je hebt misschien weleens gehoord dat wat we thuis kunnen doen, maar een druppel is op een gloeiende plaat. Maar met zijn allen kunnen we een moesson aan druppels veroorzaken!

Meer informatie:
http://www.duurzame-energiebronnen.nl/energiebesparing.php

https://www.energieleveranciers.nl/nieuws/500366-energiebesparing-tips

http://houhetwarm.nl/30-energiebesparing-tips-op-een-rijtje/

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ 

Share.

About Author