Waarom dan geen wormenbak?

1

Waarom dan geen wormenbak?
Een aanvulling op: Compostbak op je balkon?!

-01 december 2016-

Tja waarom ook niet? Ik heb het gehad over een compostbak en over bokashi, maar nog niet over een wormenbak. Dit is een compostbak waarbij wormen de resten composteren. Laat dat nou net de reden zijn waarom wij er niet voor gekozen hebben. Maar voor de liefhebber ga ik het hier toch heel even over hebben. Het is namelijk wel een duurzaam en schoon alternatief voor je groente –en fruitafval.

Micro-organismen kunnen ook zonder de wormen voor de vertering van het organisch afval zorgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bokashi of in de compostbak. Toch heeft het inzetten van de compostwormen belangrijke voordelen. Als de wormen het naar hun zin hebben, speuren ze voortdurend hun terrein af naar de beste stukjes. Ze verluchten en vermengen daarbij het materiaal en activeren de werking van de micro-organismen. De micro-organismen die in hun uitwerpselen aanwezig zijn, komen op andere plaatsen terecht waar ze weer nieuwe kolonies opstarten. Compostering met wormen gaat sneller en vollediger. De geproduceerde compost – de uitwerpselen van de wormen – is kruimelig en beter van kwaliteit, aldus het OVAM van permacultuur Nederland.

Composteren met een wormenbak is niet zo makkelijk als bokashi of een compostbak.
Het houden en onderhouden van levende beesten vraagt nu eenmaal wat meer aandacht. Argeloos je groente –en fruitafval erin gooien en laten staan kan dus niet. De wormen hebben wel goede verzorging nodig. Wormen eten namelijk niet alles en ze zijn gevoelig voor diverse omgevingsfactoren. Maar met een beetje inlevingsvermogen van wat een worm graag wil, kunnen we het hen zo naar hun zin maken, dat ze voor ons het groente –en fruitafval, omzetten naar compost.

Ook kun je niet alle wormen gebruiken voor je wormenbak. De gewone regenworm is niet geschikt als compostworm. Voor een wormenbak heb je mestwormen nodig, ofwel de ‘Eisenia Foetida’. Dit zijn rode wormen die met name van compost leven. Je vindt ze in oude paardenmest of als aas bij je lokale vishandel. Je hebt ongeveer een halve kilo nodig om je wormenbak op te starten. Ligt wel een beetje aan de grote van je wormenbak. Die kun je namelijk aanpassen aan de ruimte die je hebt. Binnen enkele weken heb je al tientallen kinderwormpjes.

Er zijn op het internet diverse wormenbakken te koop. Deze variëren van heel duur tot redelijk geprijsd. Ook kun je het natuurlijk zelf maken (zie onderstaande websites en tips & tricks: wormenbak).

Het lijkt een hoop gedoe zo’n wormenbak. Waarom zou je dan toch hiervoor kiezen? Simpel. De compost die de wormen maken is van een super kwaliteit. Wormen composteren 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Eigenlijk altijd dus. Ze doen dit dan ook vele malen sneller dan dat wij dat zouden kunnen doen. Belangrijkste voordeel is wel dat de compost die je in de winkel kunt kopen, meestal via verhitting is verkregen. Verhitting van boven de 40 graden zorgt voor een afname van vitamines en mineralen. Dit dood vaak het bodemleven en is dus minder vruchtbaar. Het lijkt een beetje op het te gaar koken van je groente. Dat gekleurde water dat je afgiet in de gootsteen, daar zitten de vitamines en mineralen in. Wokken of stomen is beter. Nou komt dit wel weer goed, maar zorgt wel voor extra werk. De compost die de wormen maken zitten vol met leven en mineralen en doet gelijk zijn werk.

Zelf composteren is beter dan compost kopen in de winkel. Voor welke methode je dan kiest, bokashi, compostbak of een wormenbak, ligt aan waar je zelf het meeste feeling mee hebt. Een wormenbak is eigenlijk een compostbak en een huisdier tegelijkertijd! Dus mocht je kroost ‘zeuren’ om een huisdier, hiermee sla je spreekwoordelijk twee vliegen in een klap.

Meer informatie:
Tips en tricks: wormenbak

Meer informatie:
https://www.wormenbak.nl

http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf

http://balkonton.nl/wat-eten-compostwormen-2/

https://www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak/

http://www.ecodorpbrabant.nl/html/wat-willen-wij/ontwerp/permacultuur/Z0-Wormenbak.php

http://natuurlijkeveerkracht.eu/permacultuur/wormenbak/

Meer informatie om zelf een wormenbak te maken:
http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Ecohuis-Hoofdnavigatie/Bewoners/Afvalpreventie-en-hergebruik/Thuiscomposteren/Thuiscomposteren-Composteren-in-een-wormenbak/Maak-uw-eigen-wormenbak—handleiding.html

http://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_een_wormenbak_maken.htm

Foto geleend van:
http://www.bloeiinarnhem.nl/start-een-wormenbak/#.WDVNIqNx_dQ

Share.

About Author

  • Angela

    Vraag van wat voor materiaal is het doek dat in de opvangbak van de wormenbak gebruikt wordt en waar kun je het kopen?