Voedselverspilling

0

Voedselverspilling

-08 december 2016-

Iets wat misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij een jaar lang zonder verspilling leven, is voedselverspilling. En dat geld ook voor mij, aangezien ik mijn vorige blogs ook niet gingen over voedselverspilling. Maar doordat ik gekeken heb naar hoe we zo min mogelijk kunnen verspillen in de keuken, door bijvoorbeeld onze groente –en fruitafval te composteren, ging ik hier wel over nadenken.

Hoeveel gooien wij eigenlijk weg elke week? Wereldwijd gaat er ongeveer een derde van de totale voedselproductie verloren. Dan heb ik het over al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met het consumeren. Of beter gezegd tot aan de afvalbak na het consumeren. In de documentaire: ‘Global Waste: The Scandal of Food Waste’ laten ze bijvoorbeeld zien dat bij het produceren van bananen een groot deel al weg wordt gegooid bij het sorteren vanaf de boom. Een banaan met een bruin plekje dat echt nauwelijks zichtbaar is, wordt er al tussenuit gevist. Een deel daarvan wordt nog verkocht aan Zuid-Amerikaanse landen. De rest wordt weggegooid.

Uit de Monitor voedselverspilling blijkt dat in 2014, in Nederland, de voedselverspilling in Nederland, die gemeten wordt in kg, lag tussen minimaal 1,91 miljoen ton en maximaal 2,63 miljoen ton. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op een verspilling tussen de 114 kg en 157 kg. Dat is gemiddeld 135 kg per persoon per jaar. Dat maakt ongeveer 0,36 kg per persoon per dag! En om het helemaal tastbaar te maken: dat is ongeveer 150 euro per persoon, per jaar!

Van elke kilo die we per dag eten, gooien we een derde weg… Dat is onwijs veel. Zeker wanneer je je bedenkt dat sommige mensen sterven van de honger. Maar hoeveel gooi ik met mijn gezin eigenlijk zelf weg? Ik heb het toen niet gemeten, maar in het begin gooiden we wel meer weg, we waren zoekende naar hoeveel iedereen eigenlijk eet en hoe lang groente en fruit goed blijft. Voor ons zero waste project zijn we nu ons afval aan het wegen.

Voor ons werkt het om twee keer in de week boodschappen te doen, vooruit te plannen wat we welke avond gaan eten en boodschappenlijstjes maken. Op deze manier blijft het groente het verst en het gft-afval beperkt. Het is namelijk weleens voorgekomen dat we aan het begin van de week andijvie gekocht hadden, die aan het einde van de week, toen we het wilde opeten, niet meer goed was. Zonde toch?!

Ook heb ik gemerkt dat door zelf groente te verbouwen, wij meer waardering kregen voor het product. Je weet immers hoeveel tijd en energie het vergt om het te laten groeien en verzorgen. Je gooit dan niet meer zo snel iets weg waar een klein bruin plekje op zit. Ook was onze dochter minder van het zeuren over rare plekjes op de groentes. Ze wist immers waar het vandaan kwam.

Op de juiste manier je voedsel bewaren is ook een goede tip om verspilling tegen te gaan. Het lijkt misschien logisch om je groente in de koelkast te bewaren, maar sommige producten gaan er juist eerder door rotten. Dit geldt o.a. voor tomaten en bananen. Ze hebben last van koudebederf. Ze drogen uit en verliezen hun smaak en bananen worden zelfs eerder bruin.

De juiste hoeveelheden koken is ook erg belangrijk om verspilling tegen te gaan. Volgens milieu centraal bestaat de top drie van de meest weggegooide producten uit rijst, pasta en brood. Je hebt handige hulpstukken hiervoor, zoals een ding met gaten voor de spaghetti. Een gat is voor één persoon er is een gat voor twee personen. Maar toegegeven het blijft lastig. Soms heb je nu eenmaal meer trek dan andere keren. Wat ook een idee zou zijn is om altijd te veel te koken en daar de volgende dag iets anders mee te maken. Regeren is vooruitzien toch?!

Zoals je wellicht gelezen hebt bij onze #zerowaste updates zijn wij onze zero waste missie gestart na het zien van een inspirerende documentaire ‘The Clean Bin movie’. Het toeval wil dat de makers van die documentaire een tweede hebben gemaakt: ‘Just eat it, a food waste story.’ Wat gaat over voedselverspilling. Ik heb deze echter nog niet gezien, want hij is helaas nog niet beschikbaar in Nederland. Een interessante documentaire die wel beschikbaar is in Nederland is ‘Global Waste: The Scandal of Food Waste’. Zie tips & tricks voor meer informatie hierover.

Hieronder vind je alvast een klein lijstje van milieucentraal om voedselverspilling te verminderen.

– Een beter inkoopbeleid bij het boodschappen doen
– Een overzicht maken van wat je gaat eten op welke dag
– Een boodschappenlijstje maken
– De juiste hoeveelheid koken
– Zelf je groente en/ of fruit verbouwen
– Niet te kieskeurig zijn in de winkel over een bruin plekje op je groente of fruit
– Je boodschappen op de juiste manier en op de juiste plaats bewaren

In het boek ‘Niets verspillen doe je zo’ staan veel tips om voedselverspilling tegen te gaan. Er staat o.a. een lijstje in met fruit dat je eet rijp moet kopen en fruit dat nog moet na rijpen. Daar kun je dan rekening mee houden bij het boodschappen doen, wanneer ben je van plan om het op te eten?! Ook staan daar tips in hoe je de producten in je koelkast zo optimaal mogelijk bewaard. Hier volgen een paar tips uit haar boek:

Hoe bewaar je producten in de koelkast:

-Haal al het extra verpakkingen van de producten af.
-Berg de producten fifo op (first in first out)
-Spoel vis en schaaldieren af en doe ze in een luchtdicht afsluitbare doos, maar niet bij elkaar.
-Berg de vleessoorten ook ineen luchtdicht afsluitbare doos op. Maar ook niet bij elkaar.
-Groentes niet wassen, dan gaan ze eerder rotten. Dat gebeurt ook wanneer je ze in de plastic verpakking/zakken laat zitten. Dit houdt vocht vast. Kies liever voor papieren zakken of krantenpapier.
-Berg courgette, paprika, komkommer en aubergines los op in de lades
-Bewaar asperges en paddenstoelen in een droge doek in de lades.

Koelkastindeling:

-Bovenin is het koudste gedeelte, bewaar daar vlees, vleeswaren, gevogelte, verse vis, kant-en-klare gerechten, eiergerechten, aangebroken producten, kwark en rauwmelkse kaas en verse vruchtensap. Ook dingen die aan het ontdooien zijn.
-In het middelste gedeelte bewaar je zelfgemaakte gerechten, dingen die al een keer gekookt zijn, yoghurt en kaas.
-Onderin, in de groentelades, bewaarde verse groentes en vruchten, kruiden, sausen, jam, boter, melk.
-In de deur bewaar je goed afgesloten dranken.

Er staat nog zoveel meer tips in haar boek. Bewaartips, richtlijnen voor hoeveel je per persoon kunt koken, hoe je vruchten, groenten en kruiden kunt drogen en of in kunt maken, tips voor een tweede leven voor je afval (bijvoorbeeld koffieprut tegen mieren en slakken) kortom te veel om hier op te noemen. Dan zou ik net zo goed haar hele boek kunnen overtypen. Tip van mij: lees het boek!

Wat je met je eigen gezin kunt doen lijkt soms als een druppel op een gloeiende plaat, maar met alle gezinnen bij elkaar lijkt dat al gauw op een tropische regenbui!! Een beter milieu begint bij jezelf en jong geleerd is oud gedaan.

Kijk bij tips en tricks voor nog meer informatie.

Daar vind je o.a. het boek: ‘Niets verspillen doen je zo’, de documentaire: ‘Global Waste: The Scandal of Food Waste‘; en informatie over de koelkaststicker.

Meer informatie:
http://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/103_bewaarwijzer.pdf

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/inhoud/vermindering-voedselverspilling

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/documenten/kamerstukken/2016/08/18/aanbieding-rapporten-voedselverspilling

https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/

Foto geleend van:
http://foodbrigade.nl/3-slimme-oplossingen-voor-geld-en-voedselverspilling/ 

Share.

About Author