Gunter Pauli – De Blauwe Economie

0

Maandag 28 november was het zover, Gunter Pauli kwam spreken in Pakhuis de Zwijger in het kader van het programma Het Nieuwe Stadmaken.

Wie is Gunter Pauli?

“The Steve Jobs of Sustainability” noemde de Huffington Post hem. Pauli is oprichter en eigenaar geweest van Ecover. Nadat hij in 1993 met eigen ogen zag dat de Orang Oetangs uitstierven door het produceren van Palmolie, en het kappen van oerwoud dat daar voor nodig is, besloot hij dat dit zo niet langer kon. Hij richten ZERI op, een organisatie die als doelstelling heeft het opzetten van kenniscentra met als doel duurzame productiemethode te ontwikkelen zonder afval. Wij zouden dit nu bestempelen als circulaire economie. Pauli is lid van de Club van Rome en o.a. schrijver van het boek De Blauwe Economy, waarin hij laat zien wat je met de kennis opgedaan bij ZERI allemaal kan doen.

Pakhuis de Zwijger

De avond in Pakhuis de Zwijger begon met een korte introductie, waarna Pauli het woord kreeg. Hij vertelde zijn verhaal, wat hij had gezien in 1993, en wat hem deed besluiten om dingen te gaan veranderen. Het verhaal is inspirerend en ik kan me voorstellen als je nog nooit / weinig in aanraking bent gekomen met duurzame manieren van denken, het je zeker tot nadenken aanzet!

Centraal in het verhaal van Pauli staat dat we moeten samenwerken, concurrentie bestaat niet meer. Door op een andere manier naar systemen te kijken, kunnen we gezamenlijk meer waarde creëren en dan niet alleen financieel, maar ook ecologisch of institutioneel. Een mooi voorbeeld daarvan is is bijvoorbeeld Dycle. Zie ook de blog van Alexander hierover, die het uitgebreid toelicht.

Voor mij persoonlijk hoorde ik weinig nieuws. Wellicht dat ik de voorbeelden al teveel kende, en wellicht dat ik het gevoel heb dat de tijd van praten voorbij zou moeten zijn. Gelukkig sloot Pauli zijn verhaal met dezelfde gedachte ook af.

Op de vraag van het publiek wat kun je zelf dan betekenen, was eigenlijk het antwoord van Pauli: Fijn dat we vanavond weer met elkaar hebben kunnen bijpraten, maar laten we vooral gaan Doen, Doen en Doen!

Visual Storyteller Herman Weeda maakte een toffe infographic van het verhaal van Pauli, die ik heb bijgevoegd bij deze blog.

Meer weten over het boek van Gunter Pauli:
Zie tips & tricks boeken/ docu’s.

 

 

 

Share.

About Author