Week 3: van gêne naar overwinning

0

Wekelijkse update

Project #zerowaste

Week 3: van gêne naar overwinning

Je raad het misschien al, maar wij hebben gekozen voor bokashi (lees de blog: van vorige week voor meer informatie). Voor ons de meest logische keuze aangezien we weinig buitenruimte hebben en zo min mogelijk keukenafval willen verspillen. Op deze manier upcyclen we het afval tot voeding voor planten.

We hebben gezocht op het internet en in tuincentrums naar bokashi starters. In tuincentrums zijn deze niet te vinden, maar online wel. Superduur natuurlijk. Gemiddeld zo’n 60 euro voor twee emmers en een starter. Gelukkig is er ook veel informatie beschikbaar over hoe je zelf bokashi emmers kunt maken. Stukken goedkoper en je zorgt gelijk voor een upcycling en minder verspilling. De beste emmers die je hiervoor kunt gebruiken zijn die grote lege mayo-emmers van de snackbar. Dus wij naar de lokale snackbar om te vragen naar deze emmers. Gelukkig hadden ze er al twee leeg en mochten wij deze meenemen. Super! Nu nog een kraantje halen en dan hebben we onze eerste bokashi emmer klaar.

Wat we wel gevonden hebben in het tuincentrum was een kleine tuin set (lees: harkje, schepje en snoeischaar). Nu kan ik eindelijk mijn moestuin ‘omspitten’ en winterklaar maken.

Deze week heb ik ook van een oud dekbedovertrek van mijn dochter, zakjes gemaakt om groente, fruit en noten in af te wegen. Ze zijn supergaaf geworden! Op vrijdag is er in het dorp waar wij wonen een markt. Dus wij met onze kleinste stoffen zakjes naar de notenkraam om noten te kopen. Ik vond het wel spannend om te vragen of hij de noten in ons stoffen zakje wilde doen. Wat nou als die meneer en de omringende klanten ons voor gek verklaren? Maar dit gebeurde niet. De meneer van de notenkraam keek een beetje verbaast en zei dat de noten bleven niet goed in dit zakje. “Geen probleem”, zei ik. “Thuis doen we ze gelijk in een glazen pot.” Nog altijd verbaasd, maar zeker welwillend woog hij eerst het zakje en toen de noten. Echt super netjes!

Triomfantelijk en met een big smile liepen we daarna weer naar huis. Het voelt een beetje als een overwinning. We doen iets goeds en ik ben over mijn gêne heen. Klinkt gek eigenlijk, maar ja je wilt ook niet uitgelachen worden.

Deze week gaan we verder opzoek naar een kraantje voor onze bokashi emmer. We zijn al een aantal winkels af geweest, maar we hebben het nog niet gevonden (of het was zo duur, dat we net zo goed een ‘echte’ bokashi emmer konden kopen). Zodra we alles in huis hebben, volgt er ook een tip & trick over hoe je zelf zo’n emmer kunt maken. Hou ons dus in de gaten!

Met het zonder verspilling boodschappen doen gaat het ook al beter. Ik heb geen onnodige dingen gekocht zoals snoepjes. Niet dat we een jaar lang zonder suikers eten, maar nu we toch met het thema voedsel bezig zijn, is het voor ons wel logisch om ons ook bewust te worden van wat we nu eigenlijk eten. In het kader hiervan heb ik ook wat boeken in tips & tricks toegevoegd over voeding en lichaam (je vindt hier trouwens ook een aantal docu’s over voeding). Veel verspilling zit hem toch in het verpakkingsmateriaal van snoep en koek. Bovendien weet je niet wat de fabrikanten erin stoppen en heb je snoep niet nodig. Maar helemaal zonder lekkers kan ik helaas nog niet, dus hebben we afgesproken dat zelfgemaakt lekkers, oke is.

Dus… afgelopen weekend heb ik een citroentaart gebakken met meringues. Heerlijk!! Al zeg ik het zelf. Je weet precies wat erin zit, doet er moeite voor en geniet er meer van lijkt het wel.

Voor meer informatie over stoffen zakjes voor groente e.d. en hoe ze te maken zie:
Tips & tricks stoffen zakjes.

Meer informatie over bokashi en compost zie mijn blog van vorige week donderdag:
http://sustainablejunkies.nl/2016/11/een-compostbak-op-je-balkon/ 

Kijk bij tips & tricks voor meer informatie over compost en/ of bokashi:
http://sustainablejunkies.nl/category/tipstricks/algemeen/ 

Tips en tricks boeken over voeding en lichaam:
http://sustainablejunkies.nl/category/tipstricks/boeken_docu/ 

Share.

About Author