Upcycling

0

Tips & tricks

Upcycling

Upcycling is een term uit de Cradle to Cradle-visie. Cradle to Cradle is een vorm van upcycling. Bij upcycling worden materialen gerecycled op hetzelfde niveau van kwaliteit of zelfs hoger. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld wanneer in het recyclingproces een schadelijk bestanddeel uit het materiaal wordt gehaald, terwijl de technische eigenschappen van het materiaal niet veranderen. Upcycling is het tegenovergesteld van downcycling, waarbij een materiaal bij elke recyclingronde aan kwaliteit inlevert.

Bij upcycling wordt aan oude materialen een nieuwe en meer duurzame functie gegeven. Vaak wordt er op basis van creativiteit, originaliteit en inspiratie gewerkt en ontstaan er nieuwe producten uit oude materialen, die ooit een ander doel dienden.

Er is sprake van upcycling wanneer oude en ‘onbruikbare’ materialen worden omgetoverd tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier dan voorheen. Het ‘afval’ zou normaal gesproken bij het grofvuil worden gezet, maar krijgt nu een nieuwe functie met een hogere duurzaamheid. Het bespaart je geld en het spaart het milieu.

Meer informatie:
http://www.indusigns.nl/wat-upcycling/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Upcycling

http://mvonederland.nl/wat-mvo/begrippenlijst

Share.

About Author