Downcycling

0

Tips & tricks

Downcycling

De gerecycleerde grondstof heeft niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof. Er is dan sprake van een degradatie van de grondstof.

De mate waarin een materiaal downcycling ondergaat tijdens recycling, hangt van meerdere factoren af. Kunststoffen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor downcycling dan metalen en glas. Thermoplasten degraderen bijvoorbeeld zowel door gebruik (veroudering door UV-licht) als door recycling (door de gebruikte warmte). Metalen en glas kunnen echter ook degraderen. In deze gevallen heeft dit echter niet met het materiaal zelf, maar met de mate van complexiteit van de samenstelling van doen.

Een voorbeeld van downcycling bij glas is het hergebruik van glaswerk uit de glasbak. Wanneer glas van verschillende kleuren in dezelfde bak terechtkomt, dan kan van het gebroken glas alleen nog bruin glaswerk gevormd worden. Bij metalen speelt het een rol of het metaal gelegeerd is of niet. Een zuiver metaal kan zowel als zuiver metaal als in een legering verwerkt worden. Bij papier worden de vezels korter. Van wieg tot aan het graf principe.

Voordeel van downcycling:

  • Dat hoewel de gerecyclede producten nog slechts voor producten met lagere grondstofeisen kan worden ingezet.
  • Het oorspronkelijke afval niet direct als verloren hoeft te worden beschouwd.

Nadeel van downcylcing:

  • Dat de recyclingcyclus niet groot is en na enkele keren gedowncycled te zijn, moet het afval toch als verloren worden beschouwd.
  • Een laatste vorm van downcycling is dan bijvoorbeeld afvalverbranding.

Meer informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Downcycling

https://mvotermen.wordpress.com/2012/01/08/downcycling/

Share.

About Author