Bokashi

0

Tips & tricks

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Niet te verwarren met gefermenteerde producten die je, in tegenstelling tot de compost die je ermee maakt, wel kunt eten. Denk daarbij aan producten als wijn, zuurkool en yoghurt. Het is dus compost, maar dan anders gemaakt dan ‘gewoon’ compost. Je kunt dit niet eten.

Met een ‘bokshi-starter’ zet je het fermentatieproces in werking. Dit is een mengeling van tarwezemelen met melasse (afval uit de rietsuikerindustrie) en EM. EM betekend effectieve micro-organismen en is een mengsel van speciaal geselecteerde bacteriën, schimmels en gisten.

In een bokashi emmer verzamel je dit materiaal. Na ongeveer twee tot vier weken zit hij vol. Dan laat je hem nog eens twee weken staan en dan kun je het organisch materiaal ingraven in je tuin. Het sap wat je aftapt kun je sterk verdunt (lees 1 op 100) gebruiken als voeding voor je kamerplanten of als ontstopper voor je gootsteen of toilet.

Voordelen:
-Je hebt minder afval in de afvalbak.
-Je hoeft geen (chemisch) plantenvoeding te kopen voor je planten/ moestuin. Je recycled je organisch materiaal tot voedsel voor je planten.
-Het bokashi sap is tegelijkertijd een ontstopper voor je gootsteen of toilet
-Er mogen meer soorten organisch materialen in dan in een compostbak. Ook brood, vlees, vis, botjes en gekookt voedsel.
-Met deksel, dus je kunt het ook in de keuken laten staan. Dicht bij de bron.
-Het is ook te doen als je op een flat woont.

Nadelen:
-Je hebt twee emmers nodig.
-Je hebt een extra ton nodig op je balkon om de bokashi weer tot aarde te maken (dit is wanneer je geen moestuintje/volkstuintje tot je beschikking hebt).
-De deksel moet wel luchtdicht afsluiten i.v.m. het fermentatieproces en de aantrekking van ongedierte.
-Er kan geen composteerbaar plastic in. Ook koffie-filters en theezakjes kunnen er niet in (Composteerbaar plastic mag wel in de bak/ ton waar je van bokashi aarde gaat maken.

Meer informatie over bokashi:
http://www.emmajohn.nl/2016/07/bokashi-composteren-op-het-balkon-deel-1.html

http://detuinfabriek.org/browse/compostmachine/

https://www.deduurzametuin.nl/wp-content/uploads/2014/02/Bokashi-Brochure.pdf

http://www.stadscompost.nl/index.php/how-to?start=3

http://www.provinos.nl/images/Zelf_aan_de_slag_om_Bokashi_te_maken.pdf

 

Share.

About Author