Bokashi emmer

0

Tips & tricks

Bokashi emmer

Nodig (voor twee sets):

  • Vier mayonaise of frituurvet emmers van de snackbar
  • Twee kraantjes (te koop bij tuincentra, bij compostbakken)
  • Kit
  • Boormachine
  • Stift

Handleiding:

Ik beschrijf hier hoe je één emmer kunt maken. De tweede is namelijk precies hetzelfde, maar het hebben van twee emmers is wel zo makkelijk. Je moet hem namelijk twee weken laten staan voordat je wat met de bokashi kan doen. Na twee weken doe je de bokashi in de grond of in de bak om daarin te kunnen composteren. In de tussentijd heb je dus de andere emmer in de keuken staan voor je groente –en fruitafval.

Maak al je emmers schoon, heel belangrijk! Pak dan twee emmers.

Trek het kraantje om op de eerste emmer. Doe dit zo ver aan de onderkant als mogelijk, maar niet zo ver dat je door de bodem gaat.

Dit gaatje ga je uitboren en stop je straks het kraantje in.

bokashi-2
In de tweede emmer boor je in de bodem een tiental kleine gaatjes. Hierdoor kan straks het bokashi sap heen gaan. Dit kan je dan aftappen en verdunt aan je kamerplanten geven als voeding.

bokashi-3
Doe je emmer met gaatjes in de emmer met het kraantje. Vul deze met water en kijk of het kraantje het doet en of het niet lekt.

Doe dan het water er weer uit. Wanneer het niet lekt, haal je de emmer met de gaatjes eruit, haal je het kraantje eruit. Smeer dan wat kit rond het kraantje en plaats deze terug. Smeer dan wat kit rondom de tweede emmer en plaats deze weer in de emmer met het kraantje. Laten drogen. En klaar is je emmer.

bokashi-4
Wanneer het wel lekt, ga dan na waar het lekt en smeer dan eerst het lek dicht met kit. Laat dit drogen en kijk vervolgens of het nu niet meer lekt. Dan kun je de rest van de stappen vervolgen.

Meer informatie:
http://underthechokotree.com/index.php?option=com_content&view=article&id=181:making-your-own-bokashi-bucket&catid=51:keeping-the-place-fertile&Itemid=37

https://www.youtube.com/watch?v=M85xIG8XKcc

 

 

Share.

About Author