Anne Pleun van Eijsden van On The Rocks

1

Aan tafel met…

Anne Pleun van Eijsden van On The Rocks

Het maken van papieren dingen, denk aan tijdschriften, schriften voor school, notitieboekjes, kranten en ga zo maar door, kost heel veel bomen. Bomen die over vele unieke kwaliteiten beschikken zoals het produceren van zuurstof en het absorberen van CO2. Ook zorgen bomen ervoor dat water niet verdampt, voorkomen ze watervervuiling en erosie. En niet te vergeten, ze zorgen ook voor voedsel, beschutting en plezier! Daarnaast kost het maken van papier veel water en maakt het productieproces gebruik van chemicaliën zoals bleek om het wit te maken

Maar papier is (nog) niet weg te denken uit onze maatschappij. Onze kinderen doen al wel veel op een tablet bijvoorbeeld, maar om ze nou helemaal niet meer te leren schrijven, gaat toch echt te ver. Maar wat dan wel?

Dan doen we het anders, want het kan anders!

Dat dacht ook Anne Pleun van Eijsden. Zij is de founder van On The Rocks en maakt papier van stenen!

Op een regenachtige dag spreek ik Anne in café de Jaren in Amsterdam. We zijn beide te laat, immers de hele stad is opengebroken. Grappend dat het Rokin nu wel bijna klaar is (lees: na zo’n 20 jaar) beginnen we aan ons gesprek.

Ik steek gelijk van wal. Papier maken van stenen? Hoe kom je op dat idee? Nou, zegt Anne, ik leerde het idee kennen door het boek van Gunter Pauli: 10 Years, 100 Innovations, 100 Million Jobs. In dat boek vertelde hij over een familie uit Taiwan die het steenpapier uitvond. Steenpapier is het initiatief van deze familie. Zij zagen hoe vervuilend de traditionele papierindustrie is. Normaal papier is na zo’n zeven keer recyclen niet meer te gebruiken. Daarom zijn ze de afgelopen twintig jaar bezig geweest met de ontwikkeling van een milieuvriendelijk productieproces. Ik vroeg me meteen af waarom het niet al overal zo gemaakt wordt, daarom ben ik dit gaan doen.

Papier maken van stenen? Dat moet je toch eens uitleggen, hoe doe je dat? Kijk overal op de wereld heb je ‘oude’ mijnen met veel steenafval. Dit steen afval wordt naar de fabrieken gebracht en tot gruis vermalen, legt Anne uit. Dit gruis wordt gemengd met een niet giftige HDPE plastic soort. Dit is een mengeling van nieuw en gerecycled plastic. Dan krijg je een soort ballonachtige structuur. Dit wordt op grote pallets gedaan. Deze worden vervolgens matig verhit, uitgerekt en met een speciale gepatenteerde techniek tot papier gemaakt.

Gebruiken jullie daarvoor speciale stenen of kan elk soort steen gebruikt worden? We gebruiken nu steenafval van calcium, vertelt Anne. Doordat dit al wit/ heel licht is van zichzelf, kwa kleur, komen er geen chemicaliën zoals bleek aan te pas om het papier wit te maken. Ook kun je dit eindeloos hergebruiken. Het verliest geen kwaliteit in het recycling proces zoals dat bij papier gebeurd.

Je zegt net dat stone paper gemaakt wordt van stenen restafval uit de mijnen. Is dat wel duurzaam? Je graaft wel een groot gat in de grond. Ja en nee, zegt Anne. Kijk die mijnen zijn al gegraven en het afval ligt daar nu maar gewoon. Er is nog heel veel steen afval of nog eindeloos veel stone paper te maken. Op den duur, als de schaal voor het maken van stone paper net zo groot wordt als ‘gewoon’ papier, dan moeten we weer wat anders gaan verzinnen. Want inderdaad nieuwe mijnen afgraven voor stone papier is niet duurzaam.

Hoorde ik je nou ook zeggen dat er plastic zit in stone paper?! Hoe kan dat nou milieuvriendelijker zijn dan papier? In tegenstellig tot het steengruis verliest deze grondstof wel aan kwaliteit bij hergebruik. Bovendien is plastic niet duurzaam. Waarom dat toch dit bestandsdeel in stone paper? Anne gaat er eens goed voor zitten. Deze vraag krijg ik vaker en het is misschien ook lastig te begrijpen, maar het maken van ‘gewoon’ papier is helemaal niet zo milieuvriendelijk en natuurlijk als dat je denkt, begint Anne haar uitleg. Je hebt voor één ton ‘gewoon’ papier, twintig ton water nodig. Voor de productie van steenpapier heb je helemaal geen water nodig. Ook heb je voor één ton ‘gewoon’ papier zo’n 20 bomen nodig. Bomen die ook zuurstof geven en CO2 vasthouden. En ja er zit een minimale hoeveelheid aan HDPE oftewel plastic in. Sommige stone paper producenten omschrijven deze ingrediënt als hars, maar in werkelijkheid is ook dat plastic. Ik wil hierin transparant zijn. HDPE zorgt ervoor dat het steengruis zich aan elkaar bind en er papier van getrokken kan worden.

Is dat dan nog wel beter voor het milieu, vraag ik me af? We hebben immers net alle plastic tasjes in de ban gedaan. Ja het is nog altijd beter, zegt Anne. In de productie van plastic worden sowieso ook al mineralen gebruikt. De stone paper artikelen kun je volledig recyclen en hergebruiken. Het is een product en een nieuwe grondstof tegelijkertijd. ‘Gewoon’ papier kun je maar tot zeven keer recyclen en dan is de vezel stuk. Dan kun je er niks meer mee en wordt het alsnog verbrandt.

Dus stone paper moet niet in de papierbak, maar bij het plastic afval? Klopt! Zegt Anne. Daar moet ik wel even aan wennen hoor. Ik ben zo gewent dat papier in de papierbak moet. Maar als er een beetje plastic in stone paper zit dan kunnen we er zeker geen toiletpapier van maken, vraag ik mijzelf hardop af. Anne lacht. Nee, zegt ze, maar dat komt omdat het niet absorberend genoeg is. Daarentegen kun je wel water morsen over je net geschreven stukje tekst en het er gewoon weer afvegen zonder dat het vlekt. Ook zou het een goed alternatief zijn voor plastic en papieren tasjes in de winkels. Het is sterker materiaal, gaat langer mee en is 100% recyclebaar.

Geld dat voor alle soorten notitieboekjes van stone paper? Helaas niet, zegt Anne. Sommige stone paper boekjes hebben nog een kaft van karton of een ander materiaal. In een ideale situatie zou je de kaft in de papierbak doen en de binnenkant bij het plastic afval.

Stone paper is wel duurder dan papier, waarom is dat? Doordat het productieproces veel schoner is, wordt dit, in eerste instantie, ook kostbaarder, legt Anne uit. Het maken van ‘gewoon’ papier is zeer milieuvervuilend, maar daar betalen we niet voor. Het zijn verborgen kosten. Het maken van ‘gewoon’ papier gebeurd ook op zo’n grote schaal, dat je dat ook goedkoper, in bulk, kan aanbieden. Maar niemand betaald voor de werkelijke kosten. Wij straks, zegt ik. Ja inderdaad, knikt Anne instemmend. De opwarming van het klimaat, daar draagt de boskap voor papierproductie wel degelijk aan bij. Diverse boomsoorten moeten plaatsmaken voor bomen die sneller groeien. FSC-bossen zijn gereguleerd en gecertificeerd. Dat is wel wat beter. Al vindt degradatie in het recyclingproces nog altijd plaats.

Zou stone paper rendabel kunnen worden voor bijvoorbeeld het basisonderwijs? Misschien, maar dan moet het in bulk geproduceerd worden. Voor nu is het wellicht te duur om te gebruiken voor de kinderen. Al zou je hen wel gelijk een les in duurzaamheid erbij kunnen geven.

Op de website las ik dat jullie 5% van de winst geven aan een project waarbij bomen worden geplant. Kun je hier wat meer over vertellen? Ja graag! We werken hiervoor samen met het South African Reforestation Trust. Zij onderzoeken plekken in Zuid-Afrika waar ontbossing heeft plaatsgevonden, om te kijken wat voor soort vegetatie daar oorspronkelijk groeide. Dat gaan zij vervolgens terug of her-planten. Bedoel je daarmee dat jullie meer terug planten dan alleen bomen? Vraag ik. Als in een heel bos i.p.v. alleen de bomen? Ja, grappig dat je dat zo ziet, zegt Anne. Sommige mensen denken dat het alleen om de bomen gaat, maar een bos of natuurlijke omgeving heeft veel meer nodig dan alleen maar bomen. Ook bosjes, mos en andere vegetatie is nodig voor een natuurlijke en goede leefomgeving voor o.a. dieren.

Heb je nog wensen voor de toekomst voor On The Rocks? Jazeker! Zegt Anne enthousiast. We zijn op dit moment zilver cradle-to-cradle gecertificeerd. Dat betekent dat we nog wat stappen kunnen en willen nemen (cradle-to-cradle gaat tot platina red.). We zijn nu met de makers van het stone paper, aan het denken over het gebruik van bio-plastics i.p.v. gerecycled en nieuw plastic (Het stone paper wordt gemaakt in Taiwan en Anne maakt er in Nederland Rockbooks van red.). Ook zou het gaaf zijn als we bijvoorbeeld een losse kaft ontwikkelen waar je alleen een nieuwe vulling voor hoeft aan te schaffen. En dingen als kaarten of enveloppen? Is dat ook iets waar jullie aan denken? Wil ik weten. Nee niet echt, zegt Anne. Kijk zeker een product als enveloppen wordt snel weggegooid in de papierbak en dat is nu net niet de plek waar stone paper in thuis hoort. Ik ben geen fan van afval stimuleren, zeker niet in een tijd van email. Misschien als stone paper op zo’n grote schaal gebruikt wordt en er een aparte recycling programma ernaast kan worden opgezet. Zodat ook het afval weer als grondstof hergebruikt kan worden. Dan zou dat voor mij een optie zijn.

Anne stelt een aantal notitieboekjes beschikbaar voor de crowdfundingsactie van het boek: The Art of Creating Abundance van Alexander. Je krijgt het bij de perk ‘Social Media Shout out – Awesome.’ Wees er snel bij, er zijn er maar tien perks te verkrijgen met een stone paper notitieboekje!

Wil je een stone paper notitieboekje kopen zonder het boek The Art Of Creating Abundance? Dat kan! Vanaf vandaag verkrijgbaar in onze eigen webshop: Stone paper notitieboekjes van On The Rocks!

Klik hier om naar de webshop te gaan!

lapse-test

Meer informatie over On The Rocks:
http://paperontherocks.com

http://nos.nl/op3/artikel/2064436-deze-nederlandse-start-up-maakt-papier-van-steen.html

Meer informatie over het boek The Art of Creating Abundance en de perk ‘Social Media Shout out – Awesome’:
http://www.theartofcreatingabundance.com

Share.

About Author