Zero-Waste

1

We hebben de afgelopen periode flinke stappen gemaakt met het afvalproject binnen de Plantage. We hebben voor één partij gekozen en de plannen hebben we 10 dagen geleden gepresenteerd aan de instellingen binnen de Plantage. Centraal in deze plannen is het doel komen te staan om binnen drie jaar de instelling naar zero-waste te krijgen. Interessante vraag blijft dan wat is zero-waste? Dit sluit gelijk ook mooi aan op de doelstelling die wij thuis (mijn vrouw en ik) hebben gesteld om een jaar lang zero-waste te gaan leven. Natuurlijk wel belangrijk dan om duidelijk te hebben wat dit betekent.

Wat is zero-waste?

De Zero Waste International Alliance schrijft daarover:

Zero Waste is a goal that is ethical, economical, efficient and visionary, to guide people in changing their lifestyles and practices to emulate sustainable natural cycles, where all discarded materials are designed to become resources for others to use.

Zero Waste means designing and managing products and processes to systematically avoid and eliminate the volume and toxicity of waste and materials, conserve and recover all resources, and not burn or bury them.

Implementing Zero Waste will eliminate all discharges to land, water or air that are a threat to planetary, human, animal or plant health

Kort gezegd betekent Zero-Waste dat er geen verspilling veroorzaakt wordt. Verspilling kan hierin uitgelegd worden als het niet hebben van restmaterialen of giftige materialen voor mens en milieu die verbrandt danwel op stortplaatsen gedumpt worden. Dit betekent echter niet dat bij het gebruik van bijvoorbeeld een product er geen ‘afval’ stromen mogen zijn, er moet alleen anders gedacht worden. Dit zodat elke ‘afval’ stroom eigenlijk een nieuwe grondstoffen stroom is voor een ander product. De waarde van de grondstoffen blijft hierdoor bewaard.

Hoe doe je dat, Zero-Waste leven?

Zero-Waste is niet een trucje dat je kunt uitvoeren, het is een complete verandering van je denken en leven. Je moet in kansen gaan denken voor je ‘afval’ in plaats van denken in afval. Afval bestaat eigenlijk niet. Op de blog van Helga zonder Afval staan bij praktisch tips (de uitwerkingen zijn voorbeelden, dit geldt natuurlijk voor alle varianten):

  1. Refuse: Weiger niet alleen plastic tassen, maar ook plastic verpakkingen.
  2. Reduce: Koop niet meer dan je echt nodig hebt en verspil geen voedsel.
  3. Reuse: Hergebruik de potjes, bakjes en zakjes die je huishouden binnenkomen.
  4. Recycle: Probeer wat je niet (meer) kunt hergebruiken, gescheiden in te leveren (papier, glas, blik, batterijen, verf, kleding)
  5. Rot: Maak je eigen composthoop en gebruik de groene container.

Wat betekent dit voor de Plantage?

In drie jaar tijd gaan we in kaart brengen wat de huidige grondstof stromen zijn en welke kansen er voor elke stroom zijn. Maar natuurlijk gaat er ook gekeken worden naar de inkoop kant, want zoals Helga hierboven al aangaf wat er niet binnenkomt hoef je ook niet te verwerken. Daarnaast moet dit proces tot een grotere bewustwording binnen de instellingen van de Plantage leiden op het gebied van afval.

Wat betekent dit voor ons gezin?

Bovenstaande punten zijn een mooi uitgangspunt voor een jaar lang Zero-Waste te leven. Zoals mijn vrouw al eerder aangaf zijn wij druk aan het nadenken over wat de regels gaan zijn en hoe wij hier invulling aan denken te kunnen geven. We houden jullie daarvan natuurlijk op de hoogte.

Foto: http://www.macalester.edu/sustainability/zero-waste/

 

Share.

About Author