Ons plan

4

Ons plan voor ons zero waste project

-27 oktober 2016-

Vandaag is de dag dat ik ons plan over ons zero waste project bekend zou maken. Een jaar lang leven met zo min mogelijk of beter geen verspilling. En waar mogelijk zonder impact. Hier hebben we een plan voor bedacht en een aantal regels/ richtlijnen. Deze zullen wellicht veranderen of aangepast worden naarmate het jaar vordert, maar je moet ergens beginnen. De opzet en structuur hiervoor gaat Remco maandag in zijn blog vertellen, maar ik kan alvast verklappen dat het in fases zal gaan verlopen. Verder gaan we ook schrijven over waar we tegen aan gaan lopen, wat lukt er wel en wat gaat grandioos mislukken?! We gaan alles eerlijk opschrijven.

Te beginnen met vandaag. Volgende week gaan we van start en ik kan nu al, heel eerlijk, onthullen dat het niet helemaal een top start zal worden. Symbolisch beginnen we op de verjaardag van mijn dochter, maar een verjaardagsfeestje brengt ook een hoop verspilling met zich mee. Dat wisten we van tevoren en we hebben ervoor gekozen om wel een feest te geven. Ook mocht zij zelf kiezen wat ze voor haar verjaardag wilde vragen aan mensen. Zelf hebben wij gekozen om haar naast een ‘tastbaar’ cadeautje, haar ook een beleving cadeau te doen. En het tastbare cadeautje hebben we wel ingepakt in cadeaupapier. Slingers hebben we niet opnieuw hoeven kopen. Deze hadden we nog liggen. Wel hebben we ballonnen gehaald (I know, ik schaam mij diep).

Het is wel een goed idee om na te denken over hoe je een verjaardag duurzaam en zonder verspilling zou kunnen vieren. Misschien moeten we het inpakpapier bewaren en volgend jaar hergebruiken. Moeten we het cadeaupapier wat de gasten meebrengen, mee teruggeven? Moeten we cadeaus kopen waarvan we de herkomst weten, zodat we de verborgen impact kunnen meewegen in ons aankoopbesluit? Of moeten we enkel belevenissen cadeau geven? Kinderen willen wel graag iets uitpakken toch, of is dat een aangeleerde conditie? Je kunt namelijk wel zeggen dat het niet om de cadeaus gaat maar om alles eromheen, maar ik weet niet of een kind dat ook zo ziet.

Als ik naar mijn eigen jeugd kijk, vond ik het altijd super spannend. Dat ik dan beneden kwam en dan was het hele huis versiert en slinger en ballonnen. Stonden er cadeautjes klaar en kreeg ik taart en mocht ik kiezen wat we gingen eten. Heerlijk vond ik dat. Eén hele dag in de schijnwerpers mét verrassingen, wat wil je nou nog meer?!

Of is het ook maar wat je gewend bent? Ieder huishouden heeft namelijk ook nog zo zijn eigen gewoontes en tradities. Vele vragen waar we het komende jaar over na gaan denken (tips zijn trouwens altijd welkom!). Hoe kun je een kinderverjaardag verduurzamen, zonder dat de belevenis van een kind te niet te doen? Hoe ga je welke tradities en feestdagen vieren? Schrap je er een aantal, komen er wellicht ook nieuwe bij of is het puur een kwestie van een andere invulling eraan geven.

Tevens gaat dit jaar natuurlijk niet alleen om duurzame feestjes, maar zeker ook over ons ‘gewone’ dagelijks gezinsleven. Van boodschappen doen, kinderen opvoeden tot vakantie vieren. Hoe dat te doen zonder verspilling?

Daarnaast zullen we de wekelijkse updates van dit project op de dinsdag publiceren op de website onder een apart kopje: #zerowaste. Op de donderdag publiceer ik mijn ‘gewone blog’ of een ‘Aan tafel met..’, die overigens wel vaak zal aansluiten op wat we ontdekt hebben tijdens ons zero waste project.

Ook nieuwsgierig geworden, maar heb je nog wat extra inspiratie nodig?! Kijk dan bij tip & tricks voor inspirerende boeken en documentaires.

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

 • Afvalvrije cadeau-impaktip: met stof! Vaak vraagt de ontvanger of ie het stofje ook mag houden en anders gaat het weer mee naar huis om opnieuw te gebruiken. Succes met je plan!!!

  • Joan Wagemakers-Rikhof

   Hoi Resaarcle,

   Dank voor je tip! We hebben het erover gehad bij ons thuis en we gaan stoffen cadeauzakken maken voor verjaardagen, kerst en sinterklaas. Wordt een leuk knutselproject voor in de wintermaanden. Ga ik nog wel even op onderzoek waar ik mooie biologisch katoenen stoffen kan kopen.

 • Paulien

  Vergeet je niet te genieten??

  • Joan Wagemakers-Rikhof

   Zeker niet! Wij gaan duurzaam genieten, dat is extra fun!