Nationale Klimaattop 2016, start jongerenforum?

0

Tijdens de Nationale Klimaattop 2016 hebben vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt om de uitstoot van CO2 met in totaal 17,6 Megaton terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek van Ecofys. De beperking komt overeen met 9 procent van de totale Nederlandse uitstoot. Dit is gelijk aan de CO2-emissie van 2,2 miljoen huishoudens, of 7 miljoen personenauto’s. De top is een initiatief van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Dit is dus het resultaat van de Nationale Klimaattop 2016, aldus het ministerie. Nog iets meer dan drie van deze toppen en we zitten op de 40% die is afgesproken binnen Europa, of werkt het toch niet zo?

Afgelopen woensdag werd in de van Nelle fabriek in Rotterdam de Nationale Klimaattop gehouden. Onder het motto “Bring Paris Home” moeten overheid, bedrijfsleven en burgers nu gezamenlijk uitwerking gaan geven aan de afspraken die afgelopen november in Parijs gemaakt zijn. Een mooi initiatief in aanwezigheid van de Minister-President Mark Rutte en Staatssecretaris Dijksma. Goed ook om te zien dat de staatssecretaris, Rutte had meegenomen. Gezamenlijk uitdragen van de afspraken in Parijs als PVDA en VVD kan een breed draagvlak in de samenleving opleveren.

Het ochtend programma bestaande uit een plenair gedeelte was niet heel spannend. Het kabinetsbeleid is duidelijk op heel veel punten, zeker over kolencentrales, en natuurlijk werd met veel bombarie allerlei initiatieven gelanceerd. In het bijzijn van de minister-president zijn heel veel akkoorden getekend, echter allemaal met Gemeente en grote gevestigde bedrijven die veelal wereldwijd opereren. Fijn om te zien dat de grote multinationals bezig zijn met duurzaamheid, maar heb helaas geen woord gehoord over het MKB. Niet door de staatssecretaris, niet door de Minister-President en niet door de gasten uitgenodigd waren op het podium. Oke, laat ik eerlijk zijn, er waren twee bedrijven die behoren tot het MKB: Sungevity en Tesla (althans laten we die dan in dit verband maar als start-up behandel, of misschien beter als disrupter). Als je echter even de gemiddelde bijdrage van het MKB aan onze economie in ogenschouw neem dan is dat rond de 60% (CBS) en 71% (CBS) aan de werkgelegenheid. Daarnaast komt het grootste deel van de innovatie vanuit het MKB, dus overheid besteed hier aandacht aan! Een sterk MKB kan snel innoveren en producten ontwikkelen die bijdrage aan de gemaakte afspraken in Parijs en vervolgens doorgroeien naar grotere bedrijven of de technologie verkopen aan partijen die al wereldwijd opereren. Daarnaast zijn het de jonge start-ups van deze wereld die hele markten aan het veranderen zijn. Als je als overheid de kans grijpt om juist nu te gaan investeren in MKB bedrijven dan help je niet alleen om de gemaakte afspraken in Parijs na te komen, maar versterk je ook nog eens de Nederlands economie. Lijkt mij een win-win situatie voor PVDA en VVD.

Een positieve ontwikkeling tijdens de Klimaattop is dat er tegelijkertijd ook een kinderklimaattop werd gehouden onder leiding van Prinses Laurentien. Tenslotte komen de meest creatieve ideeën vaak uit onverwachte hoek en hebben kinderen een zeer verfrissende kijk op hoe dingen anders kunnen. De vraag is nu natuurlijk, gaat hier ook nog iets mee gedaan worden?

Duidelijk is wel dat de gemiddelde leeftijd, zoals dagvoorzitter Harm Edens al opmerkte, gemiddeld boven de 60 ligt. Laten we eerlijk zijn, de waarheid ligt waarschijnlijk iets lager, maar onder de 40 ga je weinig mensen tegenkomen. Als ik naar mijzelf kijk, 27 jaar, dan heb ik weinig leeftijdsgenoten gezien. Wellicht is er gewoon geen draagvlak onder jongeren en young proffesionals en zijn die vooral individualistisch bezig, maar ik wil dit toch wel graag tegenspreken (of tenminste ik hoop dat het anders is). Ik ben bang dat we gewoon te weinig luisteren naar de generatie X, Y en Z (20-35). Terwijl juist deze generaties zo belangrijk gaan worden in het Nederland van de komende 35 jaar. Daarom stel ik voor dat we een jongerenforum op het gebied van duurzaamheid opzetten, waarin deze generatie zich weet te verbinden en een gesprekspartner voor overheid, bedrijfsleven en belangenverenigingen zijn. Ik neem graag het initiatief, dus wie doet er mee?

Interesse? Stuur mij een berichtje: remco@sustainablejunkies.nl

Foto credits: Martijn Beekman

Share.

About Author