Afval, een achterhaald concept?

1

-6 oktober 2016-

Gisteren hebben mijn man en ik een interessante documentaire gezien: ‘The Clean Bin movie’. Het gaat over een stel dat de uitdaging aangaat om een jaar lang geen afval te produceren. Een jaar lang, geen afval? Hoe doe je dat?

Dat vroegen zij zich ook af. Van tevoren hadden ze een aantal regels bedacht. Ze mochten ook een jaar lang niks kopen. Wel voedsel natuurlijk, maar geen dingen die ze eigenlijk niet nodig hadden. Uitzondering waren spullen die echt nodig waren voor zijn werk. Want ja, er moest wel geld verdient worden natuurlijk. Voor verjaardagen maakten ze zelf cadeautjes of ze gaven doe-dingen zoals: bioscoopbonnen of een kookles. Daarnaast hadden zij er een competitie-element aan toegevoegd. Ze hadden elk een afval bakje staan en daarin kwam het afval dat elk van hen gemaakt had dat jaar (geloof me, dat bakje heb ik al in een week vol en zij deden er een jaar over!). Hun groente, fruit en tuinafval, wat je eigenlijk altijd wel hebt, deden ze in een compostbak.

Hun strubbelingen waren interessant en hun frustraties voelbaar. Een goed voorbeeld hiervan was dat terwijl zij altijd hun eigen tasje meenamen, de klant voor hun zijn items dubbel liet verpakken. “Waar doen we het dan nog voor?!” luisterde hun frustratie.

Toen de documentaire was afgelopen, keken mijn man en ik elkaar aan. Dit gaan wij ook doen, of althans zoiets, zei mijn man. Een jaar lang zonder afval leven? Kan dat wel, vroeg ik. Geen idee of het kan, maar leven zonder afval is een achterhaald concept, zei hij. Leven zonder verspilling is een betere keuze. Hmmm… Wat bedoel je? Vroeg ik. Kijk je moet afval omdenken. Afval is geen afval meer. Afval is grondstof. Helemaal zonder afval leven gaat misschien niet, maar het afval dat je dan wel hebt, kun je recyclen of op een andere manier goed besteden.

Daar zie ik wel wat in. Want hoewel we ons afval wel scheiden, hebben we nogal veel te scheiden. Vooral plastic is een groot probleem. Het meeste komt ook nog eens voor een groot gedeelte van de voedselindustrie af. Bizar gewoon. Echt bijna alles is verpakt.

In een van mijn eerste blogs: ‘Niets verspillen doe je hoe?’ schreef ik over dat ik met mijn gezin duurzamer wil leven. Dit lukt al aardig en het boek van Stéphanie Araud-Laporte geeft veel houvast. Maar wellicht is het tijd voor een (extra) uitdaging.

Een jaar lang leven met een minimale verspilling. De komende weken gaan mijn man en ik hier invulling aan geven. Regels opstellen wat wel en wat niet. Hoe doen we dat bijvoorbeeld met feestdagen? Onze dochter verwacht toch iets in haar schoentje… waar beginnen we mee en wat vinden wij belangrijk. Wat is onze doelstelling? Op 1 november, de verjaardag van onze dochter, willen we van start gaan.

We hebben voor nu genoeg om over na te denken. Ons plan zal ik 27 oktober bekend maken. Misschien is het een leuk idee om mee te doen?! Denk ook na over wat voor jou/ jullie werkt en wellicht kunnen we via het forum tips & tricks uitwisselen.

Hopelijk tot ziens op het forum en ons plan zien jullie binnenkort tegemoet.

Meer informatie over ‘The Clean Bin movie’ mijn tips & tricks:
http://sustainablejunkies.nl/2016/10/documentaire-the-clean-bin-movie/ 

Of kijk direct op:
http://www.cleanbinmovie.com

Foto geleend van:
http://michielhaas.nl/grondstoffen-schaarste-niet/

 

 

Share.

About Author