Viva la fashion revolution!

0

-29 september 2016-

In de week van 7 tot 16 oktober vindt de ‘Dutch Sustainable Fashion Week’ plaats. Duurzame mode wordt dan beter zichtbaar gemaakt middels diverse events door heel Nederland. De events bestaan uit kledingruilbeurzen, tentoonstellingen, workshops, speciale winkelroutes en festivals. Er wordt ook een heuse duurzame fashionshow georganiseerd in Amsterdam op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober.

Een fashion revolutie waarbij mensen laten zien dat het ook anders kan. Dat duurzame kleding ook modieus kan zijn, betaalbaar en dat je al een verschil kunt maken met een gekocht item.

Maar wat is dat een revolutie? Het betekent zoiets als een ‘plotselinge radicale omslag of verandering. Een tegenhangen van de evolutie, wat een geleidelijke verandering is.’ Misschien dat dit event dan niet helemaal een revolutie is, maar er zijn wat dingen gebeurd die de kledingindustrie een boost de andere (juiste) kant op hebben gegeven. Dat een eyeopener is geweest voor veel mensen.

Het nieuws dat op 24 april 2013 onze huiskamers binnenkwam, schokte de westerse wereld. In Bangladesh stortte de Rana Plaza kledingfabriek in en kwamen 1133 mensen om het leven. Hoe kon dit gebeuren? En als er zo wordt omgegaan met deze mensen, hoe zit het dan met die miljoenen anderen werkzaam in de kledingindustrie?

Je denkt misschien wat kan ik hieraan doen? Ik ben toch maar in mijn eentje? Maar niets is minder waar. Ik heb De Dalaï Lama al eens in een eerdere blog geciteerd en ik zal hem nu nogmaals herhalen:

‘Als je jezelf te nietig vindt om echt iets te kunnen veranderen, probeer dan maar eens te slapen met een mug in je kamer… dan merk je vanzelf wie de ander uit zijn slaap houdt.’

Dus denk nou maar niet dat jij in je uppie geen verschil kunt maken. Bedenk ook dat er velen met jou zijn die hetzelfde denken. En laten we wel wezen, slapen met één mug in je kamer is al vervelend, laat staan met een hoop andere!

Ik zal je niet aanraden om in één keer je hele garderobe te vervangen, want dat kan best prijzig zijn. Wellicht is het een idee om wanneer iets aan vervanging toe is, deze te vervangen voor een item dat duurzaam is geproduceerd. En hoe tof is het dan om te gaan kijken, voelen en ruiken wat er allemaal voor handen is!

Wat een tof idee dus om duurzame kleding te promoten! Zeker wanneer je de documentaire ‘The true costs’ hebt gezien is dit een must visit event! Had je nog geen idee waar je je duurzame kleding kon halen en denk je nog altijd dat het eruit ziet als verlepte hippies kleding?! Doe een bezoekje aan dit event en doe mee aan de revolutie. Een revolutie die zeker ook voelbaar zal zijn aan de andere kant van de wereld!

Geen tijd om dit event te bezoeken? Geen probleem. Op de website van kies duurzame mode vind je het tabblad: ‘Fair sites + apps’ en daar vind je een heleboel inspiraties en winkels van waar je duurzame mode kunt kopen.

Meer informatie over de Dutch Sustainable Fashion Week:
http://dutchsustainablefashionweek.nl

Meer informatie over de documentaire The true cost:
http://sustainablejunkies.nl/2016/09/filmsdocus-the-true-cost/

Meer informatie over kies duurzame mode:
http://kiesduurzamemode.nu

Direct naar de pagina met de webwinkels van duurzame mode:
http://kiesduurzamemode.nu/fair-fashion-finds/

Meer informatie over de betekenis van een revolutie:
https://www.ensie.nl/nick-felix/revolutie

Foto geleend van:
http://dutchsustainablefashionweek.nl 

Share.

About Author