Slaaf in een duurzame wereld

0

-1 september 2016-

Vorige week keek ik naar de documentaire: ‘Tony; Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar.’ Ik dacht dat de slavernij allang was afgeschaft, maar blijkbaar niet. Ik heb mij hier dusdanig over zitten verbazen, dat ik toen maar besloten heb om dit onderwerp eens van dicht bij te gaan bekijken.

Wat blijkt nou, in verschillende delen van de wereld is de slavernij op verschillende tijden afgeschaft. Met als uiteindelijke resultaat dat het wereldwijd verboden is. Wil niet zeggen dat het dus niet meer voorkomt. Als een van de laatste landen schafte Nederland in 1863 de slavernij af. Dit was nadat wij er in de Gouden Eeuw er flink aan hadden verdiend.

In onze ‘hoogtijddagen’ werden er ieder jaar zo’n 6000 slaven vervoerd. Wij haalden ze op uit Afrika en verscheepten ze naar o.a. Amerika. Niet dat wij de slavernij uitgevonden hebben, die bestond namelijk al zolang als er geschiedenis is, maar we waren er wel bedreven in geworden.

De oude Grieken en Romeinen hadden al slaven. Vaak verkregen uit oorlogen. Degene die de oorlog verloren hadden of krijgsgevangene waren geworden, werden vaak verkocht als slaaf. Er staat zelfs in verschillende religies beschreven hoe de protocollen zijn rondom slavernij.

‘Slavernij is als iemand gedwongen wordt tegen geen of heel weinig loon zwaar, onaangenaam of gevaarlijk werk te verrichten. Zo iemand heet een slaaf en is lijfeigene van zijn bezitter. Hij is daar dus niet in dienst, heeft geen arbeidscontract en kan dus ook niet stoppen.’ (bron: wikikids)

In de documentaire van Tony gaat het niet alleen over slaven, maar over kind slaven.  De chocoladeslaven die op de cacaoplantages werkten, worden geronseld uit buurlanden in kleine arme dorpjes. Onder het mom van de belofte van werk en scholing worden de kinderen weggelokt en meegenomen. Eenmaal op hun eindbestemming aangekomen blijkt dat ze moesten werken, voor niks. Ze worden geslagen, krijgen amper een ‘maaltijd’ per dag en als je wil weglopen, word je doodgeschoten.

In deze documentaire probeert Teun van de Keuken (Tony) zichzelf aan te geven voor heling. Nou zijn er een paar soorten van heling en Teun heeft het over Opzetheling. Dit betekend dat er een product verkocht wordt, dat door een misdrijf is verkregen en dat degene die het verkoopt van dit misdrijf afweet. Nou is slavernij verboden en de chocolade die Teun gekocht heeft wordt gemaakt door slaven, dit is verboden, hij weet dat en dit is dus in principe heling.

Wij eten allemaal chocolade. Wij zijn allemaal schuldig aan heling. Wij zijn allemaal schuldig aan de instant houding van slavernij. En omdat dit niet voor onze neuzen gebeurd, maar aan de andere kant van de wereld, sluiten wij onze ogen ervoor.

Teun niet. Die ging op onderzoek uit met zijn team van de Keuringsdienst van waren en ontdekte een heel gruwelijk verhaal erachter. Ik zal niet alles weggeven van deze documentaire, maar het is het zien waard.

Maar dat de slavernij nog niet is afgeschaft weten we toch eigenlijk allemaal al? Het komt wellicht niet precies zo voor als de ‘van Dale’ het woord omschrijft, maar maakt dat uit voor de mensen die dat leven leiden? Of zal ik zeggen lijden?! Een pijnlijk leven vol met opofferingen om voor de westerse wereld goedkope kleding te produceren bijvoorbeeld.

Dit gegeven wordt goed duidelijk gemaakt in de documentaire ‘The true cost’, te zien op Netflix. Het gaat over de kledingindustrie en de mensen die erin ‘werken’. Je krijgt o.a. het verhaal te zien achter Rana Plaza. De documentaire verteld niet alleen over de bizarre werkomstandigheden en het schamele loon dat de werkers krijgen, maar ook over de katoenplantages en de giftige onkruidverdelgers die de boeren erop moeten spuiten, wat leidt tot misvormde kinderen, kanker en dood.

Ook kinderslavernij/arbeid is nog niet uit deze wereld verdwenen. Naar schatting zijn er zo’n 120 miljoen kinderen die kinderarbeid verrichten onder zware omstandigheden. De helft daarvan doet zulk zwaar werk dat we het kind slavernij kunnen noemen (bron: http://www.slavernijenjij.nl/slavernij-nu/kinderarbeid-als-moderne-slavernij/) De documentaire ‘China Blue’ schept een licht op de ‘moderne kind slaven’. Ze zijn geen lijfeigenen meer, dat kost te veel. Maar vrij zijn ze ook niet..

Verborgen kind slavernij komt ook voor. Vermomd als huishoudsters. Ze staan op voor dag en dauw om schoon te maken, ontbijt klaar te zetten, meer huishoudelijk werk te doen en als er iets niet goed is, krijgen ze ervanlangs. In sommige culturen is men dit normaal gaan vinden, want waar had het kind anders belandt??

Ik zeg niet dat ik een heilig boontje ben. Ook ik heb mij schuldig gemaakt aan het eten van o.a. chocolade en ‘lekker geshopt’ met vriendinnen. Het punt dat ik wil maken is, dat wanneer je beter weet, je beter zal moeten handelen. Slavernij en/of slechte werkomstandigheden zijn dingen die verder gaan dan chocolade of kleding. Als de westerse wereld voor ‘werkgelegenheid’ kan zorgen aan de andere kant van de wereld, dan kunnen we ook ervoor zorgen dat het woord fatsoenlijk ervoor komt te staan. En dan hoeven we ook niet moeilijk te gaan doen over wat dat dan precies inhoud, wat dat zal gaan kosten en daarover debatten te gaan voeren, inspecties te sturen en wat nog meer.

Ik zal je zeggen wat het kost: iets meer geld voor ons en een beter leven voor de mensen daar!! Wil je ook wat doen? Stel vragen bij wat je koopt. Heb je het echt wel nodig, waar komt het vandaan, wat zit erin etc. Iedereen kan een verschil maken. Al lijkt het soms een druppel op een gloeiende plaat, een druppel in een plas met water, veroorzaakt anders verregaande rimpelingen.

Meer informatie over slavernij:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

http://www.slavernijenjij.nl

http://www.entoen.nu/slavernij/po

http://wikikids.nl/Slavernij

Meer informatie over de documentaire van Tony:
http://teunvandekeuken.nl/tony-documentaire-tonys-chocolonely/

Meer informatie over de documentaire ‘The true cost’:
http://truecostmovie.com

Meer informatie over de documentaire ‘China Blue’:
https://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=7f02c913-9ca2-4093-b3f5-ab57827b8b7e

Meer informatie over verborgen kind slavernij:
https://www.pf.nl/multimediaproject-brengt-kinderslavernij-in-beeld/

Meer informatie over heling:
http://www.wetrecht.nl/heling/

Foto ontleend aan:
http://productnieuws.nl/archief/particulier/eten_drinken/Bestrijding_van_moderne_slavernij_met…_soep! 

Share.

About Author