Alexander Prinsen van The Art of Creating Abundance

1

Aan tafel met…

Alexander Prinsen van het boek:

-The Art of Creating Abundance, knowledge of a sustainable future-

Tijdens mijn zoektocht naar een duurzamer gezinsleven klets ik er behoorlijk op los met, ja eigenlijk iedereen die het maar horen wilt. Zo wil het ook weleens zijn dat je ineens een gelijkgestemde tegenkomt of iemand die iets bijzonders op dit gebied aan het doen is. Zo stuitte ik op Alexander. Hij is bevriend met mijn man en is op dit moment bezig met iets heel interessants. Zo interessant zelfs dat ik hier meer van wilde weten en het met jullie wilde delen!

En wat is het dan dat zo interessant is? Hij heeft een boek geschreven dat we (lees: Sustainable Junkies) gaan crowdfunden. Nou is een boek schrijven an sich niet zo interessant, maar de manier waarop dit boek tot stand is gekomen en de inhoud wel! Tijd voor een gesprek aan tafel met Alexander.

Alexander begon zijn carrière niet als schrijver over duurzaamheid. Maar als wat dan? Ik begon mijn werkende leven als recruiter voor inkoop en logistiek. Gaandeweg kwamen er vanuit de klanten steeds meer vragen over duurzame inkoop en logistiek. Na de derde waaromvraag liep ik tegen een muur op. Ik had de antwoorden niet. Want wat is duurzaamheid? Iedereen heeft zijn eigen perspectief en dat gaf mij tot dan toe geen bevredigend antwoord. Dus toen heb ik besloten om zelf op zoek te gaan naar de antwoorden.

Hoe heb je naar die antwoorden gezocht? Ik begon met het lezen van boeken. Toen kwam het evenement ‘De duurzame verbinding’ op mijn pad dat ik voor regio Den Haag organiseerde. Daar kwam ik in aanraking met Ray Anderson, oprichter van Interface. Hij vertelde over dat het doel van zijn bedrijf was om in 2020 100% emissievrij te zijn. Ik vond het inspirerend om te merken dat hij vol passie daarover sprak en ook daadwerkelijk deed wat hij zei. Ik begon te dromen over een andere toekomst en wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Tegelijkertijd werkte ik keihard als recruiter. Gevolg was dat ik met een burn-out thuis kwam te zitten. Ik heb een jaar lang gedwongen thuis rust moeten nemen. Ik keek toen veel naar natuurfilms om tot rust te komen. Ik leerde er een hoop van en legde daarmee ook een link met duurzaamheid. De schoonheid van de wereld die behouden moet worden. Daarna kreeg ik de kans om een training van drie dagen van Gunter Paulie, schrijver van De Blauwe Economie, te volgen. Hij liet in deze drie dagen zien dat het mogelijk is om overvloed te creëren. Vol inspiratie heb ik toen samen met vijf anderen het initiatief Bright Future Lab opgezet. Na het organiseren van twee events hiervan, kwam ik er vervolgens achter dat ik nog steeds geen antwoorden had op mijn vragen.

Nog niet? Wat heb je toen gedaan? Toen zei een wijze man tegen mij: ‘Waarom ga je deze mensen niet eens opzoeken?’ Eerst even ‘op les gaan’ zeg maar. Wie zijn deze mensen dan? Nou dat zijn onder andere de mensen die Gunter Pauli beschrijft in zijn boek. Mensen die echt iets anders doen en er niet alleen maar over praten. Vervolgens ben ik letterlijk twee maanden later in het vliegtuig gestapt en ben ik op reis/ op zoek gegaan naar kennis en antwoorden.

In welke landen ben je allemaal geweest? Ik begon mijn reis in Zuid-Afrika, daarna ging ik naar Zimbabwe, toen door naar Maleisië, Singapore, Indonesië, Taiwan. Vervolgens ging ik naar Vancouver, Seattle, San Francisco en als laatste naar Zweden. In totaal ben ik tien maanden weg geweest.

Heeft de reis je gebracht wat je ervan verwacht had? Ja en meer nog! Ik was er volledig blanco ingestapt. Ik had een lijstje met mensen en bedrijven die ik wilde bezoeken. Doordat ik mijn verhalen deelde op social media kreeg ik veel positieve feedback. Mensen die mij met open armen wilde ontvangen om te vertellen over waar zij mee bezig waren, een slaapplek aanboden en doorverwezen naar andere gave projecten.

En wat je daar hebt gevonden/ ontdekt, dat is waar je boek over gaat? Ja klopt. Het gaat over allerlei gave, inspirerende projecten, in combinatie met mijn reisverhalen en uitgewerkte cases. Het is voor mij een soort van ‘Walkabout’ geweest (Een reis die jonge Aboriginals maken in de wildernis om terug te komen als man red.). De projecten die ik heb gezien gaan veelal over het gebruik van natuurkundige principes aan de basis en hoe je daarmee overvloed kunt creëren. Bacteriën, zwammen, algen, planten en dieren en de techniek, denk daarbij aan bio mimicry, die daarbij komt kijken. Wanneer je deze goed inzet, kun je veel huidige problemen oplossen. Dat zijn een aantal hoofdonderwerpen waarop mijn boek is gecategoriseerd.

Waarom is jouw reis zo bijzonder? Waarom wil je juist jouw verhalen met de wereld delen? Duurzaamheid is een hot topic in deze tijd. Er zijn veel debatten over hoe en wat. Veel ‘vage’ oplossingen, angst over schaarste en onwetendheid spelen hierbij een rol. Ik wil laten zien met mijn boek dat het wel kan, maar dat we het vooral niet alleen moeten willen doen. “Everybody has a common goal” uiteindelijk. We willen allemaal voortbestaan en dat onze kinderen het ook goed zullen hebben. Ik wil laten zien dat we overvloed kunnen creëren. Duurzaamheid niet alleen zit in zonnepanelen en biologisch eten. We moeten terug naar de bron van kennis. Terug naar de basisprincipes. Als je die snapt dan kun je daarop eindeloos voortbouwen en kun je overvloed creëren.

De titel is ook overvloed creëren, maar is er juist niet schaarste? Ja klopt. Er is nu schaarste. De overvloed zit hem in de kennis die er nu is, maar waar we nog niet gebruik van maken. Vroeger lag alle kennis opgesloten in bibliotheken en universiteiten. Nu is zij overal. Op het internet, openbare bibliotheken, scholen zijn bijna voor iedereen bereikbaar. De truc is nu om de kennis van overvloed weten te vinden in deze informatie overvloed. Daarna moeten we alleen nog doen! Kijk consumeren is niet erg, mits het recyclebaar is. De functie van een grondstof kan steeds veranderen, maar gaat niet verloren. Ik zal je een voorbeeld geven. Voedselverspilling, voedsel wat we weggooien. Dat is zonde, want dit zijn eigenlijk grondstoffen. Een soort compost als het ware, waar weer nieuwe planten op kunnen groeien, die je vervolgens weer kunt eten. Afval moeten we gaan zien als grondstof en niet meer als afval.

In welk land heb je dat dan ontdekt? Niet specifiek in een land, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de wat ‘armere’ landen in Afrika, dan zie je dat daar weinig wordt weggegooid. Die gedachte wordt groter als je niks hebt. Zij doen al langer aan duurzaamheid, maar hebben dat woord niet in hun vocabulaire zitten. Dit is gewoon zoals het is. Duurzaamheid an sich, is een westers ‘probleem’.

Hoe ziet dat overvloed er dan volgens jou uit? Gebouwen die leven. Gebouwen die leven? Jazeker! Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als je een gebouw volstopt met planten, dan heb je geen airco nodig. De planten zuiveren de lucht al voor je en door ze te benevelen met water, ontstaat meteen een natuurlijke lucht circulatie (Natte lucht zakt naar benenden en trekt weer nieuwe lucht aan. Zo krijg je weer zuurstofrijklucht weer de ruimte in). Bovendien generen de planten via hun wortels ook elektriciteit. Daarnaast zorgen de planten voor voedsel. En de douche is nog zo’n voorbeeld. Waarom bouwen ze die midden in de woning. Die ruimte is ontzettend vochtig, waarom dat niet aan de buitenkant van het huis of gewoon buiten. Plaats er planten in die goed gedijen in een vochtige omgeving. We moeten gebouwen anders bouwen en beleven, zodat het hele gebouw energie, voedsel en water oplevert. Overvloed is kennis, is anders bouwen bijvoorbeeld, is anders nadenken over hoe om te gaan met wat we hebben.

Overvloed is dus kennis. Kennis is er genoeg op dit moment, waarom verlopen dingen dan nog zo traag? Als je iets doet dat mensen niet gewend zijn, dan duurt het lang voordat het van de grond komt. Je moet een lange adem hebben. Als ze merken dat het werkt dan heb je ineens de massa mee. Kijk naar de zonnepanelen bijvoorbeeld. Die waren al rond 1800 uitgevonden. Hetzelfde geldt voor de elektrische auto.

Dus jouw boek is een soort van steun in de rug voor de vooroplopers? Alexander lacht. Ja wellicht. Het is misschien ook wel een eerbetoon aan degene die gewoon doen in plaats van erover praten. Het is een motivatie en inspiratie voor iedereen die droomt van die toekomst waarin mensen doen en laten zien dat het wel kan. Omdat men het al doet. Op verschillende plekken in de wereld zijn mensen al zulke inspirerende dingen aan het doen. Dat is wat ik heb gezien. Dat is waar ik over schrijf in dit boek. Als je verstand krijgt van iets, dan ga je ook verbanden zien en ga je het beter begrijpen. Je kunt het dan zelf maken, produceren en verkopen. Ik wil ook met mijn boek zeggen; ik kan het, dus jij ook!

Hebben mensen dan een aanmoediging nodig? Iedereen kan wel een schouderklopje gebruiken. Kinderen gedijen ook het beste met complimenten. De lijn is dun tussen een depressie en inspiratie in de weg naar duurzaamheid. Er is zoveel schoonheid in de wereld en zoveel vervuilende bedrijven/mensen terwijl het allang anders kan. Dat kan weleens als een blokkade werken. Dat je vastloopt en denkt waar doe ik het allemaal voor. Wat kan ik nou doen, in mijn eentje. Maar vergeet niet dat er net als jij, veel meer mensen zijn die er net zo over denken! Voorbeelden van projecten en mensen die al doen, kan daarbij bemoedigend en inspirerend werken.

Laatste vraag, je boek is in het Engels. Waarom? Dat is omdat ik het boek toegankelijk wil maken voor iedereen. Ook voor de mensen die ik op mijn reis heb ontmoet. Als de vraag erg groot wordt naar een Nederlandse versie, dan kan die vertaling naar het Nederlands er altijd nog komen.

Ik ben zeer geïnspireerd geraakt door Alexander voor zijn komende boek: The Art of Creating Abundance, knowledge of a sustainable future. Jij ook? Houd dan onze website in de gaten.

Meer informatie over zijn boek:
http://www.theartofcreatingabundance.com

Meer informatie over Alexander:
http://alexanderprinsen.com

Share.

About Author

  • I want to to thank you for this good read!!
    I certainly loved every little bit of it. I
    have got you saved as a favorite to check out new stuff you post…