Ik ga op vakantie en ik neem mee…

0

Yesss, de zomervakantie is aangebroken. Dochter is vrij van school. Het mooie weer is op komst en met zoveel weken vrij, is het tijd om op vakantie te gaan. Maar waarnaartoe en hoe weg te gaan. Ik zal je mijn tips geven en vertellen wat ik doe voordat ik op vakantie ga met mijn gezin.

Mijn vorige paar blogs gingen over groene stroom. Over wat dat is en over dat dit duurzamer is. Maar wat je natuurlijk ook moet beseffen, is dat als je het niet afneemt, het nog duurzamer is. Eerst verminderen, dan groene stroom afnemen. Scheelt ook in de kosten. Maar goed, wat bedoel ik daar nu mee in verband met de vakantie.

Wanneer ik op vakantie ga, dan trek ik zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Van de stekker van de wasmachine tot aan het koffieapparaat. Waarom zou je dan doen? Simpel: een apparaat waarvan de stekker in het stopcontact zit onttrekt stroom. Oftewel gebruikt stroom. Heel weinig weleens waar, maar toch genoeg dat het op den duur optelt. Zeker wanneer je voor langere tijd op vakantie gaat. Je kunt het maar besparen, ook al heb je genoeg geld, doe het dan voor het milieu.

Aangeraden wordt door de fabrikanten om één a twee keer per jaar je vriezer te ontdooien. Een mooi moment hiervoor vind ik altijd vlak voordat ik op vakantie ga. Dat heb ik ten eerste de tijd om het te doen en ten tweede kan de vriezer dan voor langere tijd uit staan en rustig goed ontdooien. Bovendien verbruikt het apparaat dan ook geen stroom. Bovendien is het een goed idee om dan je vriezer leeg te eten en te evalueren wat er al een tijd in zit (lees: een half jaar, schaamte alom) en je dus niet snel weer hoeft te maken. Scheelt ook weer boodschappen van spullen die je toch niet eet. Een win win situatie.

Een goede schoonmaak waarbij ik alles uit de kast haal doe ik echter niet. Dat gebeurt tijdens de lenteschoonmaak. Wat ik wel doe, echt vlak voordat ik de deur uitloop, is een fles biologische natuurazijn in de wc-pot legen. Azijn is een goede ontkalker en werkt beter als het langer de tijd krijgt om in te trekken. Wanneer ik op vakantie ben, heeft het alle tijd om goed in te trekken en wanneer ik dan terug ben van vakantie hoef ik alleen nog maar goed te schrobben met de borstel en klaar is kees. De wc ruikt dan wel ietsjes naar azijn, maar wanneer iedereen een keer is geweest voor de grote boodschap, is die geur ook weer weg…

En dan je koffers pakken, altijd weer een gedoe. Wat neem je mee? Mijn tip hiervoor is om lekker de tijd te nemen hiervoor en meteen je kleding kast een grote beurt te geven. Alles eruit halen, lekker schoonmaken vanbinnen en alleen terug leggen wat je nog draagt. Hierdoor ben je ook motten en muizen voor. Bovendien voorkom je dat je kleding muffig gaat ruiken. Eventueel zou je zelfgemaakte geurbuideltjes, van gedroogde lavendel bijvoorbeeld, in je kast kunnen leggen voor een extra frisse geur. Onder het motto ‘Less is more’ heb je dan meteen schoon schip gemaakt. Wat je niet meer draagt kun je in een kleding bak doen, brengen naar een tweedehandswinkel, meenemen naar een kledingruilfeestje of in een zak langs de weg zetten wanneer dit zich voordoet. Wellicht kom je achterin je kast nog wel kleiding tegen die je kwijt was en leuk vindt om te dragen tijdens de vakantie.

Dit geldt trouwens ook voor de kledingkast van mijn dochter. Ze groeit zo snel, dat tegen de tijd dat ik het leuke t-shirtje weer vind, die ik achter in haar kast had gelegd omdat het nog te groot was, is het al weer te klein geworden. Ook groeit ze snel uit sommige kledingstukken. Om haar kast ook netjes en overzichtelijk te houden, mest ik haar kast ook uit voordat we op vakantie gaan. Ook heb je op deze manier overzicht en koop je geen dingen dubbel. Soms helpt ze bij het opruimen en geeft ze haar ongezouten mening dat die jurk (die eigenlijk wel duur was, maar die ik zo leuk vond) wel weg kan, want die vind je toch niet mooi. Zucht…

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Ik weet dat de zomervakantie zijn einde nadert, maar de herfstvakantie staat al weer voor de boeg en sommige dingen kun je ook een keer in het weekend doen.

Voor nu veel plezier nog met het laatste restje vakantie, als je dat tenminste hebt. En anders: werk ze!

Afbeelding geleend van:
https://flowreizen.nl/Handige-reistips/Inpakken-en-wegwezen

Share.

About Author