Het is elke dag opnieuw hetzelfde liedje

0

-20 juni 2016-

Je doet het waarschijnlijk elke dag wel een keer. Iedereen doet het en als je echt het niet zelf wilt doen en je hebt geen kinderen die het voor je kunnen doen, dan heb je wellicht een vaatwasser in huis. Maar helaas, die moet toch ook worden in -en uitgeruimd. Zuchtend meezingen met Kinderen voor Kinderen, want het is toch echt elke dag hetzelfde liedje, ga je dan weer aan de slag. De afwas, ik wou dat die af was. Beetje flauw, maar ik wil er toch een keer bij stil staan.

Afwassen doe je met water en zeep. Soms met te veel water, bijvoorbeeld wanneer je de kraan laat lopen tijdens het afwassen. En zeep, ook wel afwasmiddel. Wat zit hierin? Een deel blijft achter op je net afgewassen bord, wat je vervolgens opeet wanneer je na een heerlijke maaltijd je bord gulzig aflikt. Lijkt me niet echt gezond.

En als je die arme toepers dan toch een afwasmachien geeft. Tja die verbruikt ook veel water, stroom en wat voor tabletten gaan daar dan in? De tabletten kunnen agressiever zijn, omdat het niet met de handen aangeraakt hoeven te worden.

Wat ik ontdekt heb is dat er nogal wat verschillen zijn tussen de soorten vaatwassers. Zuinig met water of niet, zuinig met energieverbruik of niet, verschil in grootte, verschillende soorten vaatwastabletten en ga zo maar door. Het ligt er ook aan of je groene stroom hebt en of je de vaatwasser helemaal vol stopt voordat je hem aanzet. Daar moet je dan wel extra servies voor in huis hebben. En als je aan al die voorwaarden voldoet zijn ze soms zelfs zuiniger dan met de hand afwassen!

Maar goed even terug naar de zeep, het afwasmiddel. Het is een schoonmaakmiddel dat bedoeld is speciaal voor het schoonmaken van je servies, bestek, glazen en je pannen. Het grootste deel van de ingrediënten in een afwasmiddel van tegenwoordig is een oppervlakte-actieve stof. Deze verminderd de oppervlaktespanning zodat de zeep werkelijk bij het af te wassen servies komt. Ook schuimen ze en in Nederland ruikt het vaak naar citroen.

Heel vroeger wasten ze af met een vod en soda. [piep]ja ja soda, daar is die weer. Soda is een prima ontvetter en in combinatie met een scheutje natuurazijn deed het wonderen. Rond 1933 zorgde Lodaline, een merk afwasmiddel, voor een revolutie. Het was een afwasmiddel dat vanzelf ging schuimen. Geen gedoe meer met soda en een doek. Ze deden ook iets anders revolutionairs. Ze stopte kleine speelgoedjes in de flessen. ‘Verzamel ze allemaal.’ In elke fles zat een van de vijf puzzelstukjes van een speeltje. Jong geleerd is… vul maar in. Nu gingen de volgende generaties ook afwasmiddel kopen en werden de ouders aangespoord dit afwasmiddel te kopen door de kinderen. Sniekie hoor!

Tegenwoordig is afwasmiddel zo ingeburgerd dat speeltjes niet meer nodig zijn. Wil je terug naar de basis en geef je niet zoveel om de geur of dat het schuimt, want schuimen is geen synoniem voor schoon, dan kun je prima zelf je afwasmiddel maken. Overigens kun je daar ook een geur aan toevoegen, maar persoonlijk hoeft van mij niet altijd alles ergens naar te ruiken.

Aan de slag dus! Mijn dochter vindt het superleuk om papjes te maken, helemaal wanneer we dat samendoen. Doordat we samen al een aantal andere dingen hadden gemaakt, heb ik de meeste ingrediënten al in huis. Het was wel even zoeken naar een lege fles, maar uiteindelijk heb ik de lege fles afwasmiddel gebruikt. Recycling op zijn best.

Het water even koken, ingrediënten erin doen, goed blijven roeren en voilà! Daar is je afwasmiddel. In het begin ziet het eruit als een waterig goedje en denk je ojee hoe kan ik daar nou mee afwassen, maar het wordt vanzelf dikker. Dan met behulp van trechter in de fles. Ik laat het een tijdje langer staan om nog wat verder in te dikken.

Nu het tweede hulpmiddel van de afwas, de borstel of het zachte schuursponsje. Een vod wordt het niet, hygiëne vind ik wel belangrijk en het zal best goed zijn, maar toch. Niet elke vernieuwing is per definitie vooruitgang, maar in dit geval denk ik wel.

Het sponsje wordt gemaakt van..? tja waarvan eigenlijk? Op de verpakking staat niks. Ingrediënten vermelden op non-food producten is niet verplicht. Na wat speuren op het internet kom ik erachter dat het gemaakt wordt van een kunstmatig sponsmateriaal, viscose. Viscose bestaat al sinds 1891, maar wordt nu minder gebruikt dan vroeger. De bijproducten van het productieproces zijn namelijk milieuvervuilend. Vroeger gebruikte men de overblijfselen van sponsdieren als spons, maar om nou de zee ook nog daarvoor leeg te vissen, lijkt mij geen goed idee.

Zijn er dan duurzame alternatieven? Jazeker. De sponsjes van Ecoforce bijvoorbeeld, zijn gemaakt van 100% schuimafval uit de meubel en beddenindustrie en de schuurlaag van gerecyclede plastic flessen.

Na het avondeten komt dan de ultieme test… Het afwassen met de zelfgemaakte zeep en met de gerecyclede spons. En ik moet zeggen, het gaat super goed. Het werkt precies hetzelfde als andere afwasmiddel, maar ik vond wel een minpuntje aan de zeep. Voor hele vette pannen heb je wel wat meer afwasmiddel nodig. Het sponsje is wat stugger dan de reguliere sponsjes, maar dat is een kwestie van wennen.

En het helpt geweldig als je erbij zingt! Maar een zelfgemaakt afwasmiddel testen, helpt ook mee om je kids zover te krijgen dat ze met plezier aan de afwas gaan!

Kijk voor het recept om zelf afwasmiddel te maken bij mijn Tips & tricks.

Meer informatie over afwassen VS vaatwasser:
http://www.duurzaamthuis.nl/zelf-afwassen-is-meestal-beter-dan-de-afwasmachine

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser-of-handafwas/

Meer informatie met zuiniger afwassen:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser-of-handafwas/

Meer informatie over andere recepten voor afwasmiddel:
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.nl/2012/12/zelf-afwasmiddel-maken.html

Meer informatie over Lodaline:
http://www.nrc.nl/handelsblad/2000/11/27/lodaline-7520115

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodaline

Meer informatie over sponsjes:
http://www.greenevelien.com/blog/composteerbare-afwasspons-schoonmaakdoekjes

Meer informatie over waar de sponsjes te koop zijn:
https://www.ecomondo.nl/brand/ecoforce/

http://www.ecomarkt.nl/memo-eco-sponge-sponsdoekje-5st

https://www.ekoplaza.nl/producten/product/schuurspons-krasvrij

Share.

About Author