Biologisch, organisch of natuurlijk? Wat is het verschil en hoe logisch is het?

0

-13 juni 2016-

Heb jij ook weleens dat je uit de winkel loopt met een heel verantwoord biologisch/ natuurlijk/ organisch/ biodynamisch product en je heel voldaan voelt. Zo van, yess! Ik ben goed bezig. Heb je dan ook weleens dat je dan thuiskomt en denkt wat is dat eigenlijk? Wat heb ik nou werkelijk gekocht en is het niet raar om me zo goed te voelen hierover?

In het magazine voor leden van de Rabobank van juni 2016 staat een artikel over duurzame veehouderij. In dat artikel wordt gezegd dat de vraag naar biologische producten toeneemt. Wat op zich een goed teken is, maar als ik dan verder lees, lees ik welke vraag er nou precies toeneemt. En ik citeer: ‘Biologische producten zoals vlees van dieren die ‘traag’ zijn geroeid en gegarandeerd buiten hebben geleefd.’ Hier kan ik zo kwaad om worden. Zou dit niet logisch moeten zijn, zo logisch als ademhalen?! Waar is het respect gebleven voor onze mededieren? Want dat is wat wij ook zijn, wij zijn ook dieren. Mogen zij niet een normaal leven leiden of moeten zij hun leven lijden? Iets om over na te denken, want ik vind het echt belachelijk.

Maar goed wat is dat dan, traag vlees?? Ik neem aan dat we niet met zijn allen schildpadden en slakken gaan eten. Waarom is het ene product biologisch en het andere natuurlijk? Dat is toch gewoon hetzelfde, of niet? Kijk, tijd om op onderzoek uit te gaan. Iets zegt me dat meer mensen zich dit afvragen. Is het echt beter en wat kunnen wij doen?

Biologisch refereert eigenlijk altijd naar biologische landbouw. Daar waar we onze ingrediënten verbouwen zoals vlees, groente en fruit, maar ook katoen voor kleding. Het is een landbouwvorm waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Er gelden strengere regels en eisen m.b.t. bestrijdingsmiddelen, kunstmest, genetisch gemodificeerd organismen en dierenwelzijn. Deze eisen zijn voor de EU vastgelegd en worden gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Binnen de EU krijgen deze producten het officiële Europese logo.

eu bio logo

Organisch is eigenlijk hetzelfde als biologisch. Het komt van het Engelse ‘organic’ wat letterlijk biologisch betekend. De Nederlandse betekenis van organisch is: ‘materiaal van biologische (levende) oorsprong.’ Het is wellicht een toffere term om te gebruiken en klinkt misschien wat moderner dan biologisch. Er hangt niet zo’n geitenwollen sok imago omheen. Het komt echter op hetzelfde neer.

Ecologisch is in overeenstemming met de natuurlijke verhouding tussen omgeving en de organismen die erin leven. Er zijn twee duidelijke verschillen tussen biologisch en ecologisch en dat is a) biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid en b) ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden.

Tegenwoordig gebruiken we het woord ecologisch vaak in combinatie met duurzaam leven. Ecologisch betekent in die context hetzelfde als biologisch. Als men praat over ecologische landbouw gaat het over biologische landbouw. Dat is landbouw die moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van natuur en milieu. Meestal is deze vorm van landbouw erop gericht om het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen zonder bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen of het ophokken van beesten.

Biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw die gebaseerd is op de antroposofische principes van de filosoof Rudolf Steiner. Er wordt een holistische kijk op de natuur en het boerderijleven gehanteerd. Alles is met elkaar verbonden, de landbouw met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit en ga zo maar door. Deze vorm van landbouw ontstond in de jaren 20 als reactie op de bezorgdheid over uitvinding van de kunstmest.

In Nazi-Duitsland werd biologisch-dynamische landbouw verboden. Vooral in Duitsland is tijdens de Tweede Wereldoorlog de biologisch-dynamische landbouw grondig vernietigt. De Nazi´s omarmden het idee van kunstmatige landbouwgrond- bemesting. Topnazi Himmler bestelde in 1941 pesticiden om proeven uit te voeren. De geneeskruidentuin van het concentratiekamp Dachau was een van de plaatsen waar met synthetische meststoffen werden geëxperimenteerd.

Het keurmerk dat wordt gebruikt in de biodynamische landbouw is het Demeter-keurmerk.

demeter

En natuurlijk is alles wat natuurlijk groeit en bloeit in de natuur. Een appel bijvoorbeeld is altijd natuurlijk, maar niet altijd biologisch. Een koekje wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten, maar die hoeven niet per se biologisch te zijn. Het woord ‘natuurlijk’ op een verpakking voegt an zich niks toe. Het kan zelfs zo zijn dat op een verpakking van een dagcrème het woord ‘natuurlijk’ staat, waardoor wij denken dat het een goed product is. Maar in werkelijkheid zit er dan één ingrediënt in dat in de natuur groeit. Niks biologisch aan dus.

Biologisch/ natuurlijk/ organisch/ecologisch/ biodynamisch vlees of vis?  Wanneer zijn de dieren geëvalueerd tot voedsel alleen en de planten tot ingrediënten die zich laten manipuleren tot iets onnatuurlijks? Wanneer zijn zij gestileerd tot een product? Dit creëert een afstand tussen de consument en het product, of te wel tussen onze medebewoners van de aarde en de mens. Is het zo lastig om anders een stukje vlees te eten? Het lijkt er namelijk op dat eenieder die een slachting heeft meegemaakt, spontaan vegetariër wordt. Let wel een slachting volgens de bio-industrie (niet te verwarren met bio-vlees… lees biologisch vlees… de slachting gebeurd hetzelfde).

Iets om over na te denken.. Biologisch/ natuurlijk/ organisch/ biodynamisch. Het zou geen keuze moeten zijn. Producten met deze ‘stempel’ zijn duurder, dus ik begrijp wel dat dit voor sommige mensen geen keuze is. Wat ik wel raar vind, is dat er überhaupt dit soort keuzes mogelijk zijn. Zou niet alles standaard biologisch moeten zijn? Is dat niet beter voor ons allemaal? En daarmee bedoel ik niet alleen de mens.

In een video van Prince Ea die ik zag op facebook zegt hij dat de indianen zeven generaties vooruit moesten denken bij alles wat zij deden. Wij denken nog niet eens aan morgen.

Wat kunnen wij doen? Simpel, en ik zei het al eerder, ‘Less is more’. We kunnen prima af met minder. Ten eerste: minder vleesconsumptie, de prijs betalen dat dit echt kost kan wel als je maar één a twee keer vlees/vis eet in de week, niet veganistisch worden! Dat is niet nodig. Het houden van vee zorgt voor een circulair proces. Varkens bijvoorbeeld, eten immers restafval van groente en fruit. Anders blijf je weer met een afvalprobleem zitten. Ten tweede: eet met het seizoen mee. Deze producten zijn makkelijker biologisch te kweken, want de natuur heeft bedoeld dat we rodekool eten in de winter en kersen in de zomer! En als laatste: koop eerlijk gemaakte kleding van biologisch katoen! Vraag je af wie je kleding maakt. En ook daarvoor geld weer dat je daarvoor de werkelijke prijs moet betalen. Maar ook nu is het zo dat je niet elke weer nieuwe kleding nodig hebt. Koop je minder, hou je meer geld over, kun je betere producten kopen. Dan kun je rekening houden met volgende generaties.

Je hoeft niet alles in een keer goed te doen. Begin met de dingen die geen geld kosten, zoals minder vlees en vis consumeren. Geen kleding of spullen kopen die je niet nodig hebt. Dat is helemaal gratis!

Zeker met een wereldbevolking dat groeit naar negen miljard in 2050, wordt het weleens tijd om na te denken over morgen en overmorgen en de dag daarna en die dag daarna en…

Meer informatie over het Europees biologisch keurmerk:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/europees-biologisch.aspx

http://www.bionext.nl/ondernemers/beleid-regelgeving/europees-bio-keurmerk

Meer informatie over Demeter-keurmerk:
http://www.stichtingdemeter.nl

Kijk voor de video van Prince Ea op mijn facebook pagina:
https://business.facebook.com/Sustainable-Junkies-331604097034094/?business_id=1634382750162142

Meer informatie over biologische landbouw:
http://www.biovak.nl

http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/116580-het-verschil-tussen-biologisch-en-biologisch-dynamisch.html

Meer informatie over Rudolf Steiner:
http://www.antroposofie.nl/antroposofie/rudolf-steiner/

 

Share.

About Author