Sorry heren, deze is voor de lady’s

0

-30 mei 2016-

Ik heb het al gehad over verzorgingsproducten voor je lichaam zoals shampoo. Maar hoe zit dat eigenlijk met het verzorgingsproduct waar we ons intieme delen mee in aanraking laten komen? Hoe zit het met ons maandverband? Wat zit er eigenlijk in ons maandverband en tampons?? Juist, veel te veel troep kwam ik achter! (lees: chemicaliën en gifstoffen) Minder is meer, dat is ook zeker waar voor onze maandelijkse verzorgingsproducten.

Er wonen meer dan 7 miljard mensen op de wereld. De verhouding man/ vrouw is 51%/ 49%. Nu is niet elke vrouw in deze procentenverdeling op een leeftijd dat ze ongesteld wordt, maar dat gaat ze dan nog worden of is ze al geweest. Een vrouw is gedurende haar leven gemiddeld 12 keer per jaar ongesteld, gedurende ongeveer 40 jaar (van ong. haar 12e t/m 52e jaar). Dat is dus 480 keer ongesteld. Gedurende één menstruatieperiode ben je ongeveer 5 dagen ongesteld. Dat maakt dat je tijdens je gehele vruchtbare leven 2.400 dagen ongesteld bent.

Op een dag zal je ongeveer 4 á 5 keer wisselen van maandverband of tampon. Voorzichtig geschat gebruikt een gemiddelde vrouw ongeveer 10.000 tampons of maandverband in haar leven. Een gewoon maandverband duurt ongeveer 500 tot 800 jaar voordat het afgebroken is door de natuur. Dit komt voornamelijk doordat het bestaat uit verschillende lagen plastic en gevuld is met allerlei chemicaliën. Reken maar uit, het is een hele berg afval!

In reguliere menstruatie producten zitten zeer veel chemicaliën. Er zitten sporen in van pesticiden die ze op het katoen spuiten. Katoen is wereldwijd het plantje waar men de meeste pesticiden op spuiten ter wereld! Hmm beter ook om biologisch katoenen kleding te dragen. Maar de echte kosten van kleding is een heel ander (groot en schokkend) onderwerp. Er zitten ook sporen in van bleekmiddelen. Het bleekproces dat met chloor wordt uitgevoerd om de producten witter te maken, worden gelinkt aan bepaalde vormen van kanker. De vaak chemische vezels waarvan een tampon gemaakt wordt, laten los in de vagina. Deze kan daardoor geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Genoeg redenen zou ik zeggen om over te stappen naar een beter product. De vraag is welke dan?

Er zijn een aantal goede alternatieven voor je intieme delen. Ik noem hier de ‘spannende’ varianten zoals de menstruatiecup en het wasbaar maandverband en de minder ‘spannende’ producten van Yoni. De laatste is maandverband/tampons zoals je gewend bent, maar dan van 100% biologisch katoen, zonder chemicaliën en verpakt in biologisch afbreekbaar plastic. Er zijn ook diverse andere merken biologisch maandverband, maar die van Yoni is het meest transparant. Met Ellen Heeres, werkzaam bij Yoni, heb ik een gesprek gehad over hun producten. Hieronder vind je een korte samenvatting en bij ‘Aan tafel met..’ het hele uitgewerkte gesprek.

“Chemicals are not for pussies!’ En daar weten ze bij Yoni alles van. Zij maken maandverband, inlegkruisjes en tampons van gecertificeerd biologisch katoen. Niet alleen het katoen is biologisch, maar het hele productieproces is duurzaam. Kijk daar word ik vrolijk van!

In het programma ‘De smaakpolitie’ wordt Rob Geus vrolijk van schone keukens en verse producten. Ik weet niet of Rob Geus vrolijk wordt van duurzame schoonmaakmiddelen, maar ze zijn werkelijk fantastisch. Ik vroeg aan Ellen waar ze bij Yoni vrolijk van worden: ‘Van vrouwen een keuze geven! Een keuze voor een gezond product, waar de ingrediënten op vermeld staan.’

De meeste van de menstruatie producten zijn gemaakt van een vulling van houtvezels, met een toplaag van ‘gewoon’ katoen of erger nog, van plastic.

Daarnaast wordt het regulier maandverband gebleekt met chloor en kunnen er door het gebruik van gewoon katoen resten van pesticiden in het maandverband zitten. Het blijkt ook uit onderzoek dat dit het geval is. Je vagina is een van de meest absorberende gedeeltes van je lichaam. Je moet er toch niet aan denken dat het allerlei resten van pesticiden of chloor opneemt in je lichaam.

De producten van Yoni worden gebleekt met waterstofperoxide. Klinkt ook niet heel erg lekker, maar daarvan is bekend dat er niks achterblijft op het maandverband wat je lichaam zou kunnen opnemen.

Er zijn ook veel gevallen bekend waarvan de vrouw een irritatie of een schimmelinfectie had, en dat deze over ging na overgestapt te zijn op producten van Yoni. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het is op zijn minst opmerkelijk.

Het blijft echter een wegwerpproduct, maar dan wel een biologisch afbreekbare variant en eentje zonder chemicaliën. Een alternatief voor de wegwerpproducten is het wasbaar maandverband. Dit is een katoenen doekje, met de vorm zoals dat van regulier maandverband, met vaak een laagje pul en een drukknoopje.

Maar omdat ik niet precies weet wat PUL is en er wel zeker van wil zijn dat het PUL geen kwaad kan, heb ik het toch maar even nagevraagd en Kirsten van wasbaar-maandverband.com gaf antwoord: ‘Polyurethaan laminaat, kortweg PUL (gelamineerd polyester) is een heel dun laagje plastic, is een waterdichte stof voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook micro-ademend. De kleine waterdampmolecules kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermolecules kunnen niet door. Het zit altijd binnenin een maandverband, met een laagje stof eroverheen, zodat het niet in contact komt met de huid. PUL heeft geen effect op de intieme delen van de huid, omdat het niets afgeeft en het geen chemicaliën bevat. Het is een veilige stof, die o.a. ook in wasbare luiers gebruikt wordt.’

Verder zijn veel soorten wasbaar maandverband gemaakt van biologisch katoen. De varianten bestaan uit inlegkruisjes, normaal en voor zware dagen/ de nacht. Misschien is het logisch, maar er bestaan geen katoenen uitwasbare tampons. Ik zeg het maar vast. Als je een verbandje wilt wisselen, dan vouw je het naar binnen, druk je het drukknoopje dicht en doe je het in een zakje in je tas. Heel wat gemakkelijker dan een menstruatiecup. Wat wel een nadeel kan zijn is het drukknoopje en de dikte van het maandverband. Niet als je loopt of zit, maar wellicht wel als je gaat fietsen. Zelf heb ik helaas nog niet de mogelijkheid gehad om dit product daarop te testen, maar ik houd mij aanbevolen voor reacties en ervaringen van anderen!

Mocht je besluiten hierop over te gaan, dan raad ik het merk Eco Femme aan. Hun wasbaar maandverband wordt gemaakt door vrouwen in India die daardoor zichzelf kunnen onderhouden en zij hebben o.a. het programma ‘Pad for Pad. Daarmee geven ze een maandverband aan een meisje/ vrouw in India, voor elke maandverband dat wij hier kopen. Daarnaast hebben zij allerlei educatieprogramma’s om meisjes/ vrouwen voor te lichten over menstruatie en de vrouwen daarmee hun stem terug te geven. Dus dan help je niet alleen het milieu en jezelf, maar ook nog andere meisjes/ vrouwen. Ik zeg doen!

Dan is daar ook nog de menstruatiecup. Een menstruatiecup is een herbruikbaar bekertje, gemaakt van medische kwaliteit silicone. Het komt in vaak twee maten; voor vrouwen tot 25/ 30 jaar die nog geen vaginale bevalling hebben gehad en voor vrouwen van 25/ 30 jaar en ouder die dat wel hebben gehad. Hmm blijkbaar rekt het daar dan stiekem toch een beetje op.

Eén van de pluspunten van een menstruatiecup is dat je de cup maar 2 tot 3 keer per dag hoeft te verschonen en niet meer na hoeft te denken of je wel genoeg schone tampons of maandverband bij je hebt. Je moet er wel even mee oefenen. Het is helemaal niet prettig als je de inhoud van het cupje in één keer over je kleding morst. En als je op het toilet bent in bijvoorbeeld een café, hoe ga je de cup dan schoonspoelen?? Ze zeggen dat je het ook gemakkelijk kunt schoonvegen met een doekje of dat je dan een flesje met water mee moet nemen naar het toilet. In mijn ogen blijft dat wel een beetje gehannes.

Een ander voordeel van de menstruatiecup is dat het zo’n 10 jaar mee kan gaan. Dus met de aanschaf van één menstruatiecup bespaar je 2.500 tampons of maandverband!

Het grootste voordeel van de menstruatiecups vind ik toch wel dat het tot nog toe niet in verband is gebracht met TSS, toxisch shock syndrome (lees: tamponziekte). Hoewel zeldzaam, komt het vaker voor bij menstruerende vrouwen die een tampon gebruiken. Met name als deze tampon langdurig wordt gedragen. ‘Met het dragen van de cup komt het bloed niet in aanraking met de buitenlucht. Dit heeft als voordeel dat bacterie ontwikkeling (ook door het materiaal) niet gestimuleerd wordt. Door het materiaal van de cup en het feit dat er geen vocht geabsorbeerd wordt blijft daarnaast het interne milieu van de vagina helemaal intact. Deze beide voordelen zorgen ervoor dat infecties door de menstruatiecup nog nooit gerapporteerd zijn. Dit in tegenstelling tot bij tampons’, aldus Cups enzo.

Er is een vermoeden dat er een link bestaat tussen maandverband/ tampons en baarmoederhalskanker, maar zeker als er al alternatieven bestaan, lijkt het mij logisch om het zekere voor het onzekere te nemen. Een beter milieu begint bij jezelf, dus kom op dames, laten we het voortouw nemen en een goed voorbeeld geven hiermee! Niet alleen voor een beter milieu, maar zeker ook voor onszelf en waar mogelijk ook voor andere meisjes/ vrouwen in de wereld. Dan slaan we spreekwoordelijk twee, en ik dit geval drie, vliegen in één klap!

Meer informatie over yoni:
https://yoni.care/nl/

Meer informatie over wasbaar maandverband:
https://ecofemme.org
http://www.katoenenko.nl/wasbaar-maandverband/vragen-over-wasbaar-maandverband/
http://www.wasbaar-maandverband.com/waarom-wasbaar

Meer informatie over de menstruatiecup:
http://cupsenzo.nl

Meer informatie over TSS:
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/tamponziekte/item115782

 

 

Share.

About Author