Ellen Heeres van Yoni

0

Aan tafel met…

Ellen Heeres van Yoni

Voor mijn blog over duurzame alternatieve voor onze menstruatie producten stuit ik op de website van Yoni. Vrij van chemicaliën staat erop. Ik begrijp er niks van. Zitten er dan chemicaliën in menstruatie producten? Ik besluit dat ik hier meer van wil weten en mail naar Yoni voor een interview.

Op vrijdag 20 mei is het zover. Ik bel aan bij het gebouw ‘De Groene Bocht’ op de Keizersgracht in Amsterdam. Daar heb ik een gesprek met Ellen Heeres. Zij werkt sinds maart van dit jaar bij Yoni. Ze werkt samen met Mariah en Wendelien aan hun missie: ‘To keep chemicals away from vaginas globally.’ Maar vooral ook om vrouwen een keuze te geven, vult Ellen aan. De meeste van ons weten niet waar een maandverband uit bestaat en hoe kunnen ze ook? Er is geen wet of regelgeving omtrent de informatieverstrekking van wat er qua ‘ingrediënten’ op menstruatieproducten hoort/moet staan en dat terwijl je vagina een van de meest absorberenste deel is van je lichaam.

De oprichters Mariah en Wendelien hadden daar ook geen weet van, totdat er bij Mariah een voorstadia van baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Naast dat je wereld dan al op zijn kop staat, werd haar ook door de artsen aangeraden op biologisch katoenen maandverband te gaan gebruiken. Maar helaas was dat niet zo makkelijk als dat ze had gedacht. Nergens te vinden. Of ja, misschien wel ergens, maar daar moest ze dan wel flink voor omfietsen, om er vervolgens achter te komen, dat het niet helemaal van 100% katoen gemaakt is en ze nog niet weet wat er voor ingrediënten in zitten.

“Chemicals are not for pussies’ En daar weten ze bij Yoni alles van. Zij maken maandverband, inlegkruisjes en tampons van gecertificeerd biologisch katoen.

Een aantal menstruatie producten zijn gemaakt van een vulling van houtvezels, met een toplaag van ‘gewoon’ katoen of plastic zo legt Ellen uit. Het product van ons voelt zacht en is 100% biologisch gecertificeerd, dit garandeert dat er geen pesticiden in zitten. Yoni heeft gekozen voor 100% katoen omdat katoen ademend is en hypoallergeen; katoen geeft minder kans op allergische reacties. 100% katoen zorgt voor een minder broeierig gevoel en minder irritatie. Wel zo prettig in of naast één van de meest absorberende delen van je lichaam. Toch?!

Daarnaast, zegt Ellen, kan regulier maandverband gebleekt zijn met chloor en kunnen er door het gebruik van gewoon katoen resten van pesticiden in tampons zitten. Het blijkt ook uit onderzoek dat dit het geval is. Je vagina is een van de meest absorberende gedeeltes van je lichaam. Je moet er toch niet aan denken dat het allerlei resten van pesticiden of chloor opneemt in je lichaam. Alle Yoni tampons en maandverband worden niet met chloor gebleekt maar we gebruiken een zuurstof bleekproces van waterstofperoxide (ook aangeduid als zuurstofwater) om het katoen te ‘bleken’, gaat Ellen verder. Bij dit proces valt waterstofperoxide, omdat waterstofperoxide heel erg instabiel, uiteen in water en zuurstofgas. Klinkt ook niet heel erg lekker, maar daarvan is bekend dat er niks achterblijft op het maandverband wat je lichaam zou kunnen opnemen.

Maar waarom überhaupt bleken? Het is toch niet per se noodzakelijk? Klopt, zegt Ellen, maar iedereen is inmiddels gewent aan een wit maandverbandje en associeert dat met schoon en steriel. Dat zou nog een volgende stap kunnen worden in ons groeiproces. Dat we vrouwen een keuze kunnen geven daarin. Dat ze kunnen kiezen voor ongebleekte producten. Voor nu gaat het ons erom dat elke vrouw een keus heeft voor producten die vrij zijn van chemicaliën en gemaakt van 100% biologisch katoen.

Bij ons zijn er veel gevallen bekend waarvan de vrouw een irritatie of een schimmelinfectie had, en dat deze over ging na overgestapt te zijn op producten van Yoni, vertelt Ellen. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het is op zijn minst opmerkelijk. Veel onderzoek is nu nog sterk gericht op het mannelijk lichaam, gaat Ellen verder. Gelukkig is er nu wel bekend geworden dat een vrouwenlichaam andere symptomen aangeeft bij bijvoorbeeld een hartaanval. Maar het is ook lastig onderzoek te doen naar maandverband als er geen echt verschillende soorten zijn. Nu die er wel zijn, ligt daar wellicht een kans voor de wetenschap.

Het blijft echter een wegwerpproduct, maar dan wel een biologisch afbreekbare variant en eentje zonder chemicaliën.

Ik vraag daarom naar haar mening over de menstruatiecup. Ja, die is eigenlijk nog duurzamer, zegt ze. Maar ik denk niet dat die geschikt is voor de massa. De meeste vrouwen willen toch iets comfortabels en ik spreek uit eigen ervaring dat het soms toch wel wat gehannes kan zijn, zo’n cup. Je moet er een handigheid in krijgen in het inbrengen en het eruit halen. Bovendien kan het best ingewikkeld zijn om een cup te legen wanneer je in een café bent en er geen kraantje in de buurt is. Dan moet je toch maar mooi onthouden om een flesje water mee te nemen. Het voordeel is wel dat je hem niet zo vaak hoeft te legen en je je dag eromheen kunt plannen tot dat je weer thuis bent.

Oké en een wasbaar maandverband dan zoals die van Eco Femme? Is dat dan geen handige tussen oplossing? Wat leuk dat je hun noemt! Ellens gezicht licht op. Het blijkt dat een vriendin van haar dat bedrijf mede heeft opgericht en dat zij gebruik maken van ‘Pad for Pad’. Wat betekent dat voor elke maandverband dat je van hen koopt, zij er een geven aan een meisje in India. Hierdoor kunnen die meiden daar naar school blijven gaan en blijven ze zelfstandig. Ze krijgen hun leven terug.

Zelf gebruikt ze dit product ook, maar dan het liefst als ze thuis is er nergens naar toe moet. Dit omdat het best een dik product is en het dan lastig fietsen is. Verder is ze helemaal voor. Maar ook hier geld in haar ogen weer, dat dit wellicht nog niet voor de massa geschikt is. Hoewel je dit product wel makkelijker kunt wisselen en dicht kunt vouwen, loop je er wel mee rond in je tas. En ja het ruikt eigenlijk ook niet zo fris.

Hebben jullie bij Yoni ook een doel als ‘Pad for Pad’? Misschien niet per se ‘Pad for Pad’’, zegt Ellen. Dit leent zich meer voor wasbaar maandverband. Zeker ook omdat in India veel arme mensen leven en om elke maand menstruatieproducten te moeten kopen is voor veel vrouwen niet altijd te bekostigen. Terwijl een wasbaar maandverband schaf je maar een keer aan, of ze krijgen het via Eco Femme’s programma van ‘Pad for Pad’’. Op dit moment hebben wij als doel om vrouwen bewust te maken en ze een keuze te bieden. We zetten ons in om transparantie naar consumenten te verbeteren. Zodra Yoni een duurzaam winstgevend bedrijf is willen we graag een deel van de winst weer her-investeren in projecten die vrouwelijk hygiëne wereldwijd bevorderen.

We doen echter al wel veel. Zo hebben we onze tampon samples laten inpakken door een sociale werkplaats (pantar). Verder zijn we gecertificeerd door de Soil Association en de Global Organic Textile Standard (GOTS) en is de verpakking en achterkant van het maandverband en inlegkruisjes gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic. Ook staan al onze ingrediënten vermeld op de verpakking. Kortom, stapje voor stapje. Dat werkt het beste. We zijn een startend bedrijf (ze bestaan nu twee jaar) en moeten eerst nog ons klantenbestand opbouwen, bekendheid creëren.

Waar creëren jullie die bekendheid? Nou, zegt Ellen, we zijn al te koop bij een aantal kleine verkooppunten, de grotere Etos winkels en hier in Amsterdam bij de Marqt. Ook zijn we online te vinden en te bestellen. Dan worden ze thuisbezorgt.

Ik heb ook gezien op jullie website dat jullie ook t-shirts verkopen. Ja klopt, zegt Ellen. Volgens mij was dat voor de crowdfundingsactie, maar bevielen ze zo goed, dat we ze nog steeds verkopen. Met teksten als: ‘Chemicals are not for pussies’ willen we de boodschap verspreiden. En het is een gaaf shirt. Als je ’t t-shirt aan hebt ben je verzekerd van een gesprek!

We willen graag het taboe doorbreken dat nog altijd rust op het praten over menstruatie en aanverwante zaken. Zelf heb ik twee zoons, maar toen ik bij de GGD-arts met hem kwam, kreeg hij een folder over de pubertijd waarbij er wat verteld werd over het mannen én het vrouwenlichaam. Dit vind ik heel goed. Het is belangrijk dat beide geslachten wat van elkaar afweten. Er hoeft niet raar op gereageerd te worden. Het is immers normaal en zo zou er ook over gesproken moeten worden.

Ik ben het helemaal met haar eens. Mijn dochter is pas vijf, maar ik zou toch willen dat ze met al haar vragen bij mij durft te komen. Dat ze weet welke producten er zijn en hoe ze daar mee om leer gaan. Dat ze weet wat haar te wachten staat en dat ze weet wat ze moet doen.

In het kort: Ellen over thuis

Wat betekend duurzaamheid voor jou? Ellen lacht. Ik heb er nooit echt over nagedacht. Het is zo natuurlijk voor mij. Ik ben altijd al zo geweest.

Zo hoe? Nou dat ik bezig was met dingen als recyclen, waar mijn voedsel vandaan komt, dat ik mijn kinderen luiers aan deed die wasbaar waren. Vroeger wees ik nog weleens met een belerende vinger naar mensen, maar dat heb ik gelukkig los kunnen laten. Ik heb geleerd dat de positieve weg meer oplevert. Iedereen leeft naar zijn of haar vermogen en naar wat hij of zij belangrijk vindt.

Denken ze er bij jou thuis allemaal zo over? Jazeker! Ellen begint te stralen. Mijn man maakt eerlijke biologische chocolade (hij is een van de twee oprichters van chocolatemakers). Dit doet hij helemaal fair-chain.

Waarom Yoni? Ik kan niet werken voor een bedrijf dat niks terug doet of niks positiefs bijdraagt aan de wereld (voor Yoni werkte Ellen voor Oxam Novib). Ik vind het ontzettend leuk om bewustwording te creëren en het taboe open te breken dat er toch wel heerst rondom menstruatie. Feministisch ben ik niet echt, maar ik vind wel dat vrouwen het recht hebben om te weten wat ze kopen. Super tof dat ik nu een goed transparant product kan aanbieden!

Ellen is niet meer werkzaam bij Yoni. Zij staat nog volledig achter waar Yoni voor staat.

Meer informatie over Yoni:
https://yoni.care/nl/

Meer informatie over Soil Assosiation Organic:
https://www.soilassociation.org

Meer informatie over Global Organic Textile Standard (GOTS):
http://www.global-standard.org

Meer informatie over onderzoek chloor en pesticiden in tampons:
http://www.infobae.com/2015/10/20/1763672-hallaron-glifosato-algodon-gasas-hisopos-toallitas-y-tampones-la-plata

Meer informatie over chocolademakers:
http://www.chocolatemakers.nl

 

Share.

About Author