Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

0

-18 april 2016-

In mijn zoektocht naar geschikte schoonmaakmiddelen, kwam ik erg veel te weten over Ecover en Method. Omdat ik niet een blogger ben voor Ecover of Method, maar wel mijn kennis over mijn vondsten wil delen, heb ik deze informatie in een sub-blog gezet.

Van al hun producten richt ik mij op het schoonmaakmiddel allesreiniger. Dit omdat het een van de meest gebruikte schoonmaakmiddelen in huis is.

Moeten we Ecover en Method geloven op hun mooie plasticflessen dat zij een duurzaam schoonmaakmiddel zijn? Ik nam de proef op de som en ging op onderzoek uit. Ik bekeek de verpakking van Ecover eens goed. Een bio-product maar dan wel in een plasticfles? Heel klein in een hoekje van het etiket staat echter het volgende: ‘Made with recycled & plantplastic’ (gemaakt met gerecycled & plantplastic?). Plantplastic? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Gemaakt van de plastic nep-bloemen van de Action? Maar nee, die worden nog altijd gemaakt van aardolie. Aardolie is een van de belangrijkste grondstoffen voor plastic. Echter, plastic kan ook worden gemaakt door bacteriën die plantenafval eten. Na een speciale bewerking van deze bacteriën en diverse aanvullende processtappen ontstaat ‘plantplastic’. In het geval van Ecover wordt gebruik gemaakt van suikerbieten. Oke dus de fles is van gerecycled plastic of bio-plastic gemaakt. Nu zou je nog wel vraagtekens kunnen plaatsen bij het deel van het plantplastic. Wordt dat biologisch geteeld? Gaat dat niet ten koste van landbouwgrond van voedsel voor mensen?

Dus de fles van Ecover is gemaakt van duurzaam materiaal en die van Method is gemaakt van gerecycled plastic. Zij hebben o.a. het certificaat Cradle to Cradle®, maar hoe zit het met de ingrediënten? <5% niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen…. Dat is het eerste ingrediënt. Geen idee wat het is of wat het doet. Even googlen dan maar. Op de site van: ‘Is dit product veilig’ staat dat deze stof de waskracht versterkt wanneer het gebruikt wordt in combinatie met anionogene stoffen. De werking van het product wordt beter bij een lagere temperatuur en voor synthetisch textiel wanneer gebuikt in wasmiddel. Verder lees ik op die site dat het valt onder de categorie wasactieve stoffen. Dat zijn stoffen die ervoor zorgen dat het te reinigen materiaal/oppervlak volledig vochtig wordt. Zij verwijderen het vuil en houden het losgemaakte vuil in oplossing. Water alleen is vaak niet voldoende om te reinigen. Water heeft namelijk door de hoge oppervlaktespanning de neiging om samen te trekken tot bolvormige druppels. Op een vet oppervlak vloeit het daarom weg zonder het te bevochtigen. Wasactieve stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, zodat het schoon te maken materiaal goed bevochtigd wordt en het water het vuil in oplossing kan brengen. Vanwege deze oppervlaktespanning verlagende eigenschap dragen ze de naam oppervlakteactieve stoffen. Naast de oppervlaktespanning verlagende eigenschap van wasactieve stoffen kunnen ze allerlei soorten vuil aan zich binden, zoals olie- en vetvervuilingen.

Samenvattend zorgt dat ingrediënt er dus voor dat het water met schoonmaakmiddel het eigenlijk oppervlakte kan raken en dat vuil zich bindt aan het schoonmaakmiddel en loslaat van het materiaal waar het op zat. Tevens is dit ingrediënt biologisch afbreekbaar, dit is wettelijk geregeld.

Een ander ingrediënt is natriumcitraat. Dit is een stof die het water zachter maakt door de mineralen te binden. Het wordt gemaakt van plantensuikers. Verder zit er water in en alcohol. Alcohol wordt verkregen uit het fermenteren van plantenresten.

Met de allesreiniger van Ecover zit het dus wel goed. Zowel de inhoud als de verpakking is bio-proof. De prijs ligt wel hoger dan die van een fles A-merk allesreiniger en nog hoger dan van een fles natuurazijn, maar dan kun je wel gelijk aan de slag, bovendien heb je er ook niet veel van nodig per schoonmaakbeurt. Bovendien moet je je daarbij bedenken wat de werkelijke kosten zijn. En dan heb ik het niet over de kosten die je direct voelt in je portemonnee, maar die onze toekomstige generaties voelen. Gewoon om hen heen, in de buitenlucht.

 

Over Ecover in het Nederlands:
http://nl.ecover.com

Over Ecover in het Engels, met veel meer achtergrondinformatie:
http://us.ecover.com

Over Method:
http://www.methodhome.nl/flessen-met-inhoud/

Over Cradle to Cradle®:
http://www.duurzaamheid-search.nl/assets/files/C2C-infographic_(PDF)-2.pdf

Over Europese wet- en regelgeving:
http://nl.cleanright.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1148&Itemid=872

 

 

Share.

About Author