Aan de slag!

0

-25 april 2016-

Tijd om aan de slag te gaan. Ik heb natuurazijn, groene zeep en soda (geen zuiveringszout! Ook wel baking soda genoemd) in huis gehaald. In het boek: ‘Niets verspillen doe je zo!’ legt Stéphanie uit hoe je hier schoonmaakmiddelen van maakt. In bijna alle middelen die zij beschrijft zit natuurazijn. Natuurazijn, niet te verwarren met schoonmaakazijn, is een goedkoop, veelzijdig wondermiddel. Schoonmaakazijn is een chemisch product. Het is ook zuurder, waardoor ontkalken naar het schijnt beter gaat. Ik zou zeggen hou je badkamer bij, dan kan het ook prima met natuurazijn. Is ook beter voor het milieu.

Natuurazijn ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. Natuurazijn wordt traditioneel bereid met behulp van de azijnzuurbacterie acetobacter, deze zit van nature in hout. Wanneer gistende producten door toepassing van acetobacter verzuurt ontstaat natuurazijn. Van oudsher wordt dit gemaakt door alcohol over houtspaanders te mengen, waardoor een chemische vergistingsreactie ontstaat.

Hmm voor twee schoonmaakmiddelen heb ik naast natuurazijn ook soda nodig. Er bestaan twee soorten soda: baking soda, in Nederland ook wel bekend als zuiveringszout of E500 in voedingsmiddelen en schoonmaak soda. Met beide kun je schoonmaken, maar alleen met de eerste kun je koken! Schoonmaak soda is een meer bijtende stof en daarom is het ook slechter voor je huid. Mijn voorkeur gaat uit naar baking soda. Is ook weer beter voor het milieu. Daarnaast merkte ik tijdens en na het schoonmaken dat mijn huid geïrriteerd was.

Genoeg informatie voor nu. Laat ik eens gaan beginnen. Als eerste is de badkamer aan de beurt. Deze is helaas al te lang niet onderhanden genomen. Maarja daar is de lenteschoonmaak voor uitgevonden toch?! Ik denk dat ik ga beginnen met de voegen van de douche. Deze zijn inmiddels oranje uitgeslagen (lees: schaamte). Gelukkig heeft Stéphanie daar een recept voor: twee delen soda en één deel natuurazijn. Ik doe wat soda in een bekertje en terwijl ik de natuurazijn erbij giet, begint het spul te bruisen… Dit had ik niet verwacht! Maar het zal wel goed zijn. Op blote voeten en met een oude tandenborstel ga ik aan de slag. Het voelt een beetje alsof ik de voegen aan het schrubben ben. Na een tijdje (zeg maar gerust twee uur, maarja dan had ik het ook maar bij moeten houden) zie ik zowaar resultaat! Onder de oranje laag komt een licht grijze voeg tevoorschijn.

In de vorige lenteschoonmaak had ik de voegen met cif en een schuursponsje schoon geschrobd. Ik was even lang bezig, maar met een minder resultaat. Erger nog, het schuursponsje had groene stukjes achtergelaten op mijn voegen!

Voor de wasbak, het toilet en de vloer maak ik een allesreiniger volgens recept. Eén liter warm water, scheutje natuurazijn en één eetlepel soda. Ik maak alles schoon zoals gebruikelijk. Het blinkt en is schoon. Het ruikt een tikkie naar azijn (wat overigens snel wegtrekt), maar ik vind het niet storend. Ik heb er bewust voor gekozen om geen etherische oliën toe te voegen, omdat ik het niet nodig vind dat alles altijd naar iets moet ruiken.

Wat wel ergens naar ruikt is mijn vloer. Deze heb ik gedweild met groene zeep en hij ruikt nostalgisch! Met een lepeltje een klein schepje goed oplossen in heet water en dan dweilen maar.

Mijn waterkoker heb ik ook schoongemaakt met natuurazijn! En nee, ik heb hem niet uitgeschrobd. Simpelweg een scheutje azijn toevoegen aan het water, aan de kook brengen en daarna nog een keertje koken met alleen water. Bijna al de kalkaanslag is weg (lees: eindelijk, thee zonder stukjes). Een keer nakoken is wel belangrijk. Anders smaakt je eerste kopje thee een beetje naar azijn. Is niet schadelijk, maar ook niet zo lekker.

Om de was wat zachter te maken, las ik dat je bij je gewone wasmiddel een scheutje azijn kunt toevoegen. Zo geschreven, zo gedaan. Ik was wel even bang dat mijn was zou ruiken naar azijn, maar dat is gelukkig niet het geval. Na het wassen lekker duurzaam drogen in de buitenlucht. Even voelen… yess lekker zacht! Ik ben blij verrast. Een goedkoper en duurzamere wasverzachter ga ik niet vinden!

Voor de ramen maak ik een emmer warm water klaar met een flinke scheut natuurazijn. Het fijne aan met dit middel de ramen lappen vind ik dat het niet schuimt. Mijn ramen blinken en zijn streep loos! Met een heerlijk gevoel zit ik na een dag hard schrobben op mijn bank naar buiten te kijken. Mijn huis is niet alleen schoon, maar ik heb geen natuur geschaad in het proces!

Wel wil ik een kanttekening plaatsen bij A) de fles natuurazijn. Ik heb dan wel de biologische versie gekocht, de fles is van ‘gewoon’ plastic gemaakt. Als ze de fles nou ook van biologisch afbreekbaar plastic zouden maken, dan was het helemaal top! Zelf zou ik meer geld over hebben voor een biologische natuurazijn in een biologisch afbreekbare fles. En B) hoe zit het met soda? Waar komt dat vandaan? Wordt het gewonnen of gemaakt?

Helaas moet ik het antwoord hierop schuldig blijven. Na lang zoeken vond ik geen antwoorden. Mocht iemand het weten, dan houd ik mij aanbevolen!

 

Voor nog meer mogelijkheden met azijn:
http://slimhuishouden.nl/azijn/

Voor meer informatie over soda:
http://www.huisvlijt.com/2015/06/wat-is-het-verschil-tussen-baking-soda-en-soda.html

 

Share.

About Author