Niets verspillen doe je hoe?

0

Op een duurzame manier je gezinsleven leiden is nog best lastig. Je wilt het graag goed doen. De juiste keuzes maken voor je gezin, je omgeving en voor de toekomstige generatie. Tegelijkertijd wil je niet bij alles wat je doet of koopt een product en/of een procesanalyse doen. Dat is in het begin interessant en je voelt dat je goed bezig bent, maar na een tijdje wordt het toch vermoeiend en irritant. In jezelf of met je partner alles tot in detail bespreken en stuk filosoferen is ook niet bemoedigend. Het beste zou zijn om op een gegeven moment op een punt te komen dat je het je eigen hebt gemaakt. Dat duurzaam boodschappen doen of afval scheiden een tweede natuur wordt. En dan dus eigenlijk zo natuurlijk is als ademhalen. Anders riskeer je dat je gaat afhaken, simpelweg omdat het niet haalbaar is om elke keer over elke scheet na te moeten denken. Als iedereen zo zou blijven autorijden bijvoorbeeld, dan zouden we een hoop onzekere mensen op de weg hebben. Super gevaarlijk. Weet waar je mee bezig bent, maak het leuk, maak het je eigen, dan houd je het vol.

Te veel naar documentaires kijken bied ook geen soelaas. Vaak wordt daar uitgelegd hoe slecht wij/ de aarde er aan toe zijn. Geven een sprankje hoop erbij en dat was het dan. Geen tips over hoe je iets zou kunnen oplossen of over hoe je zelf iets positiefs zou kunnen bijdragen. Vaak wordt er ook maar één van de zaak belicht en zit ik na afloop vaak  nog met veel vragen over mogelijke oplossingen en andere dingen die niet aan bod zijn gekomen.

Sommige duurzame dingen zijn simpel. Bij duurzaam bezig zijn denken de meeste van ons aan dingen als groene stroom, zonnepanelen, spaarlampen, afval scheiden en in een extreem geval in een hutje op de heide gaan wonen. Heel goed. Zeker doen als je de kans daarvoor hebt! Maar zeker dat laatste is niet voor iedereen weggelegd en zonnepanelen zijn nog steeds erg prijzig. Hoe dan verder? Je totaal afzonderen van deze wereld is geen oplossing en lijkt in mijn ogen meer op je kop in het zand steken en weglopen voor je eigen verantwoordelijkheid.

Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome  en om mijn gezin op weg te helpen heb ik het boek: ‘Niets verspillen doe je zo!’ aangeschaft van Stéphanie Araud-Laporte. Dit boek helpt de lezer, en dat ben ik in dit geval, op weg naar een duurzamere manier van leven. Ze geeft tips en gaat mij van dienst zijn in mijn zoektocht naar een duurzaam gezinsleven. Hierbij kun je gewoon blijven wonen waar je woont en meedoen met de maatschappij.

In een reeks van blogs ga ik vertellen over de tips and tricks uit het boek. Ik ga uitzoeken en uitproberen of deze werken en waarom dat zo is.

Hieronder volgt een super korte samenvatting van de strekking van het boek.

1 Verminderen en vereenvoudigen

2 Wat kun je zelf doen

3 Wat kan er anders

4 Hergebruiken, weggeven, recyclen

Benadrukt wordt dat het een stap voor stap proces is. Neem de tijd, aldus Stéphanie. Betrek  je omgeving bij het avontuur, bedenk gezamenlijke uitdagingen om de troepen te motiveren, van kleine tot wat ambitieuzere. En bedenk dat iedereen een verschil kan maken.

‘Als je jezelf te nietig vindt om echt iets te kunnen veranderen, probeer dan maar eens te slapen met een mug in je kamer… dan merk je vanzelf wie de ander uit zijn slaap houdt.’ – De Dalaï Lama

 

 

Share.

About Author